Eve Online > Wsparcie techniczne

Komp - Muszę zmienić swoją padakę.

<< < (2/11) > >>

VonBeerpuszken:

--- Cytat: Lt Rook w Wrzesień 15, 2012, 11:36:49 ---Te 650-700W to faktycznie chyba tylko dlatego że nvidia... on składa kompa czy kaloryfer?
ja mam 650w zasilacz w kompie ale był policzony dla dwóch AMD HD5770, 550w w Ci zupełności wystarczy.
I to jest nieprawda że im masz większą nadwyżke tym mniejsze prawdopodobnieństwo padu zasilacza, to stwierdzenie było aktualne 7-10 lat temu, skąd teraz taki pomysł, co wy pralki franie tymi zasilaczami napędzacie?

--- Koniec cytatu ---
Ja mikrofalówkę  ;D

LosBekoczoS:
Generalnie grafe sobie wybierz firmy EVGA jesli chodzi o nvidie, co do ati(srati) to niestety niewiem kto robi najsesowniejsze rozwiazania.

Skaza:
Mocniejszy zasilacz do takiego zestawu nie jest wymagany. Markowe 500-550W spokojnie pociągnie ten lub nieco lepszy sprzęt. Stabilnie, bezpiecznie i z pewnym zapasem mocy. Więc spokojnie z tymi watami...

Natomiast jeśli chodzi o sprzęt w podanym budżecie :

Intel Core i3 2120 / ASRock H61iCafe / Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey / Western Digital Blue 500GB, SATA III, 7200RPM / Gigabyte Radeon HD7770 1024MB DDR5 OC / Lite-On iHAS124-19 C / SilentiumPC Brutus 430 Pure Black / OCZ ZS 550W 80+ (by Sn1PeR)

Na procesorze i5 bardzo ciężko zbudować sensowny zestaw w tej cenie.

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: Skaza w Wrzesień 15, 2012, 11:45:25 ---Mocniejszy zasilacz do takiego zestawu nie jest wymagany. Markowe 500-550W spokojnie pociągnie ten lub nieco lepszy sprzęt. Stabilnie, bezpiecznie i z pewnym zapasem mocy. Więc spokojnie z tymi watami...

Natomiast jeśli chodzi o sprzęt w podanym budżecie :

Intel Core i3 2120 / ASRock H61iCafe / Kingston 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 HyperX Grey / Western Digital Blue 500GB, SATA III, 7200RPM / Gigabyte Radeon HD7770 1024MB DDR5 OC / Lite-On iHAS124-19 C / SilentiumPC Brutus 430 Pure Black / OCZ ZS 550W 80+ (by Sn1PeR)

Na procesorze i5 bardzo ciężko zbudować sensowny zestaw w tej cenie.

--- Koniec cytatu ---

Dziękuję za porady Panowie.
@Skaza ...
Różnica między prockami i3 a i5 jest spora
o płytach ASRock-a nie słyszałem nic dobrego
Ram chyba taki sam dobrałeś
podobnie dysk
Nadwyżkę złotówek wsadziłeś w lepszą kartę grafiki
Sporo słabsza obudowa.

Skaza:
Możesz ograniczyć koszt zestawu (przedstawiony w Twojej pierwszej wypowiedzi) wybierając pojedyńczy moduł pamięci o pojemności 4 GB, natomiast w przyszłości dołożyć drugi. Dysk również można wybrać o połowę mniejszy, natomiast w późniejszym okresie czasu dołożyć drugi, jeśli będzie taka potrzeba.

--- Cytuj ---Sporo słabsza obudowa.
--- Koniec cytatu ---

Owszem, obudowa nieco "słabsza". Ale zawsze warto więcej zainwestować w podzespoły odpowiadające za wydajność. Chociaż rozumiem, że niektórzy lubią napawać się wyglądem komputera. Coś w tym jest, nie zaprzeczam, jednak coś za coś...

--- Cytuj ---Różnica między prockami i3 a i5 jest spora
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Nadwyżkę złotówek wsadziłeś w lepszą kartę grafiki
--- Koniec cytatu ---

Różnica między układami i3 oraz i5 jest znacząca, jednak (nowy) procesor i5 to konieczność wydania minimum 700 PLN, co stanowi około 35 % przedstawionego budżetu. Można jednak wybrać lepszy procesor kosztem układu graficznego.

--- Cytuj ---o płytach ASRock-a nie słyszałem nic dobrego
--- Koniec cytatu ---

Obecnie posiadam ASRock P67 Pro3 (który jest tańszy o ~10 PLN od Asusa, którego podałeś w pierwszej wiadomości) i jest to moja druga płyta wyprodukowana przez ASRock. Jak na razie żadnych problemów. Ale może to kwestia doświadczeń - np. ludzie narzekają na Seagate, tymczasem miałem 5 dysków tej firmy i wszystkie działały/działają perfekcyjnie.

--- Cytuj ---podobnie dysk
--- Koniec cytatu ---

Dysk o połowę mniejszy... Sam zaczynałem od pojedyńczego 500 GB i spokojnie dawało radę.

To jedynie propozycja, polecam poprzeglądać fora komputerowe, np. Benchmark.pl. Może znajdziesz korzystniejszą propozycję. Lub zaczekaj do świątecznych promocji, prawdodpobnie ceny będą przystępniejsze.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej