Eve Online > Wsparcie techniczne
Zajętość RAM a 32-bitowy system
SokoleOko:
W tym momencie mam kości 4x1 GB, bez sensu inwestować w stare DDR. RAM nie jest współdzielony z niczym, mówimy o normalnym komputerze stacjonarnym.
Po prostu przypadkiem odpaliłem sobie gadget od zasobów i zobaczyłem, że byle co - ot chociażby teraz przeglądarka i InDesign (i to bez otwartego dokumentu) zżera mi 55% RAM.
Phobeus:
--- Cytat: SokoleOko w Kwiecień 19, 2012, 12:14:31 ---to jest jeszcze Vista, cały sprzęt jest już mocno wiekowy, niestety).
--- Koniec cytatu ---
Przyjacielu, porzuć Vistę i zainstaluj win 7. Sam reinstall przyniesie zauważalny skok wydajności.
Natomiast jeśli masz 4 gb ram lub więcej, to koniecznie zainstaluj system 64-bitowy.
Jrkan:
Tutaj jest info wprost ze źródła http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa366778(v=vs.85).aspx
32bit Vista powinna wykorzystać 4GB Ramu. Przy czym jeden 32bit proces może wykorzystać maksimum 2GB (lub 3GB przy spełnieniu pewnych warunków). Klient EVE nie wykorzystuje więcej niż 1.5GB, przynajmniej na podstawie moich obserwacji. Jeżeli nie masz systemu z poinstalowanym milionem śmieci to powinieneś uruchomić dwa klienty EVE i jeszcze trochę ramu powinno zostać dla OSa.
Pomijając wszystko to, to jeżeli możesz zainstalować 64bit system (czyli masz 64bit procesor) to polecam instalację 64bit Windowsa 7. Poczujesz różnicę po przesiadce z Visty.
SokoleOko:
OK, dzięki za info.
Jedyna wątpliwość teraz jest taka, że vistę mam oryginalną, a Win7 musiałbym piracić.
LosBekoczoS:
Sokole OEM win7 dostaniesz za 250zl jak sie dobrze porozgladasz, a skok jakosciowy warty wydatku. Ja na win 7 c2d 2.6 4gb ramu odpalam 4 klienty eve i jedyny problem ktory mam to to ze karta graficzna chce upi... sobie wiatrak tak kreci jak szalona :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej