Eve Online > Wsparcie techniczne

Zajętość RAM a 32-bitowy system

(1/5) > >>

SokoleOko:
Mam 32-bitowy system, 4 GB RAM i jeden klient Eve odpalony na "średnio-wyższych" ustawieniach powoduje, że RAM zajęty jest w 70%. Procek obciążony jest na 20-30%, w porywach do 50.

Odpalenie drugiego klienta na takich samych ustawieniach powoduje efekt "power-pointa". Maks co da się w ten sposób zrobić to postawić cyno czy poprawić order na markecie, ale jeśli muszę dualboxować, to konieczne jest zjechanie wszystkich ustawień na minimum. Niestety, gra wygląda wtedy koszmarnie.

Pytanie - czy przesiadka na 64-bitowy system by pomogła? 32-bitowy może wykorzystać tylko 2,7 GB RAM, mając 64-bity mógłbym wykorzystać pełne 4?

Warto?

Doom:
64 bitowy system jest w stanie wykorzystać minimum 8 GB
http://www.zdnet.com/blog/hardware/max-memory-limits-for-64-bit-windows-7/4254

Jonas:

--- Cytat: Doom w Kwiecień 19, 2012, 11:59:23 ---64 bitowy system jest w stanie wykorzystać minimum 8 GB
http://www.zdnet.com/blog/hardware/max-memory-limits-for-64-bit-windows-7/4254

--- Koniec cytatu ---
Chyba maksimum. Poza tym to też zależy od wersji systemu, bo są takie z limitem 192GB.

SokoleOko:
Nie bardzo rozumiem - przecież tam jest jak byk napisane "MAXIMUM memory limits", a nie minimum.

Ale nie o to w ogóle chodzi. Mi chodzi o to, czy poczuję korzyść z przesiadki na 64-bitowy system, który będzie mógł wykorzystać całe 4 GB RAM w porównaniu do obecnego systemu 32-bit, który korzysta tylko z 2,7 GB (to jest jeszcze Vista, cały sprzęt jest już mocno wiekowy, niestety).

Doom:
napisałem minimum w sensie maksymalnej granicy. Jak widać w podanym linku 8gb jest tylko dla tych najgorszych, standardowe home premium obsługuje do 16, a te wyzsze do 192

I odpowiadając na pytanie, tak warto jesli możesz sobie na to pozwolić. Niezaszkodzi też podbicie samego ramu, zakładając że problem lezy w jego ilości a nie jest współdzielony z innym komponentem tego jak napisałeś wiekowego sprzętu :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej