Śmietnisko > Off Topic
Einstein się mylił - o neut. "tachjonowych" i innych cząstkach FTL.
sc0rp:
err?
przeciez te neutrina przekroczyly predkosc swiatla, co znaczy tylko tyle ze bariera predkosci swiatla to fake (oczywiscie jak te badania sie potwierdza), a nie ze predkosc neutrin to nowa bariera - rownie dobrze te neutrina mogly by sie poruszac milion razy szybciej.
Merovingin:
http://www.youtube.com/watch?v=qJ0m13iJw0k&feature=related
Nie wiem czy bylo, ladnie wytlumaczone.
Dormio:
--- Cytat: Dark Flonoe w Październik 02, 2011, 01:05:41 ---err?
przeciez te neutrina przekroczyly predkosc swiatla, co znaczy tylko tyle ze bariera predkosci swiatla to fake (oczywiscie jak te badania sie potwierdza), a nie ze predkosc neutrin to nowa bariera - rownie dobrze te neutrina mogly by sie poruszac milion razy szybciej.
--- Koniec cytatu ---
Oj widać, że niewiele zrozumiałeś. Jeśli badania potwierdzą, że neutrina o niezerowej masie spoczynkowej mają prędkość większą niż światło, to w efekcie oznacza, że teoria zakładająca istnienie bariery prędkości światła jest nieprawdziwa, a tym samym nie ma mowy o samej barierze (tak, bo może się okazać, że istnieją możliwości osiągania jeszcze większych prędkości przy niezerowej masie). Teraz zadanie mają teoretycy, a polega ono na tym, że mają znaleźć taką teorię, która będzie tłumaczyła zaobserwowane zjawisko (oczywiście o ile to jest prawda). Najlepiej żeby nowa teoria wyjaśniała od razu prędkość graniczną dla obiektów, które są pozbawione masy (nawet jeśli będzie dążyła do nieskończoności).
A jeśli chodzi o horyzont zdarzeń to także nie jest żadna bariera tylko sfera, z wnętrza której na zewnątrz nie wydostaje się nawet światło (póki co względem obowiązującej teorii względności najszybsze). Osobliwości typu czarnej dziury obecnie obserwuje się pośrednio na podstawie soczewkowania grawitacyjnego (oblicza się masę obiektu) oraz/lub bada się energię jetów tworzonych na orbicie danego obiektu. Poczytaj sobie w necie - na ten temat jest całkiem sporo fajnych i dość przystępnych informacji. Co ważniejsze nie trzeba znać wyższej matematyki by zrozumieć jak to działa.
ManganMan:
Sorry za odgrzewanie tematu, ale właśnie dowiedziałem się, że te neutrina to fake - okazało się że kabel był źle zamocowany... Einstein dalej niestety rządzi, a chciałem lecieć 40 ly stąd :(
sc0rp:
Source?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej