Eve Online > Dyskusje ogólne
Limited API vs Full API
Minna Hinata:
Ostatnio zauważyłem że coraz więcej korporacji przy rekrutacji wymaga Full API.
Jednocześnie zaczynam się poważnie zastanawiać "po co?". Rozumiem że wgląd w market / assety mogą (chociaż nie wiem na ile) powiedzieć coś o kandydacie ale czy potencjalna osoba która udostępnia Full API zdaje sobie sprawę jakie informacje wychodzą z jego konta?
Poniżej link do pełnej listy rzeczy do których jest dostęp poprzez Limited & Full API:
http://wiki.eve-id.net/APIv2_Page_Index
W dużym skrócie:
Full API zdradza wasze:
- Assety
- Cała produkcja + research
- Całą waszą skrzynkę mailową (tytuły wiadomości oraz ich treść, wraz z nimi zawartość skrzynek Corporation i Alliance)
- Listy mailingowe
- Notyfikacje wraz z ich treścią
- Kill maile (tylko te które wiszą fizycznie u was jako final blow)
Ciekawi mnie co z tego jest potrzebne do rekrutacji. Czy potencjalny dyrektor lubi poczytać sobie czyjeś maile (które bagatela można usunąć i nie będą dostępne), czy interesuje go czy mam jakieś BPO Tech2 ect.
Doom:
W czasach kiedy standardem było limited api mówili wprost że chcą wiedzieć czy są alty a jqak tak to gdzie (spy defens) i tyle. Wszystko to co ważne dla rekrutera znajduje się poza api (np historia postaci) lub w limited (skile, chary na koncie itp).
Dlaczego teraz się to zmieniło?
To co pisał Franki w topicu o husari to jedno, drugie to jakiś nowy ficher ala pandemi legion o którym jeszcze nikt nie wie :p
Goomich:
--- Cytat: Minna Hinata w Sierpień 09, 2011, 17:51:07 ---- Assety
- Cała produkcja + research
- Całą waszą skrzynkę mailową (tytuły wiadomości oraz ich treść, wraz z nimi zawartość skrzynek Corporation i Alliance)
- Listy mailingowe
- Notyfikacje wraz z ich treścią
- Kill maile (tylko te które wiszą fizycznie u was jako final blow)
Ciekawi mnie co z tego jest potrzebne do rekrutacji. Czy potencjalny dyrektor lubi poczytać sobie czyjeś maile (które bagatela można usunąć i nie będą dostępne), czy interesuje go czy mam jakieś BPO Tech2 ect.
--- Koniec cytatu ---
Pozwala odsiać część szpiegów (tę głupszą).
Ktoś może nie wyczyścić kosza w mailach i już widać trochę brudów), postać mogła dostać spora kupkę kasy od kogoś i już widzisz, że to może być alt, albo ma assetsy w twojej stacji, więc może jest zainteresowana wywózką ich, itd. itp.
--- Cytat: Frankie w Sierpień 09, 2011, 17:36:10 ---Mona mylisz się i to bardzo. Jest to bardzo niebezpieczne dla osoby udostępniającej full api. Większość corpów obecnie żąda właśnie full api a to rodzi bardzo poważne obawy. Jeśli dany corp Cie nie przyjmie zdobywa o tobie wszystkie możliwe informacje i to nie jedynie z konta,
--- Koniec cytatu ---
Zdobywa snapshota.
--- Cytat: Frankie w Sierpień 09, 2011, 17:36:10 ---którym się starałeś przyjąć ale również z wszystkich innych.
--- Koniec cytatu ---
Toonach, nie kontach.
--- Cytat: Frankie w Sierpień 09, 2011, 17:36:10 ---Wie gdzie co masz, w jakich miejscach masz assety.
--- Koniec cytatu ---
To tylko odrobinę więcej niż żeby dyr zaglądał ci bezpośrednio do hangaru. No i wiadomo, czy nie chcesz dołączyć tylko po to, żeby te assetsy zabrać.
--- Cytat: Frankie w Sierpień 09, 2011, 17:36:10 --- Co robisz na altach. Gdzie mielisz BPO/produkujesz itp. Ogólnie świetne źródło informacji. Przemielisz kilkaset full api i wiesz gdzie produkuje się połowa stuffu T2 z BPO, na których posach kopiują się tytany/SC itd. Potem tylko zebrać małą ekipę i przeorać delikwentowi takie posy.
--- Koniec cytatu ---
Przez te 24 godziny nim wojna wybuchnie, delikwent pochowa POSy.
--- Cytat: Frankie w Sierpień 09, 2011, 17:36:10 ---Druga sprawa to market- widzą czym gdzie handlujesz... życzę powodzenia w konkurowaniu na rynku jak ktoś wie wszystko o tobie.
--- Koniec cytatu ---
Tam może być jeszcze 20 innych handlarzy.
--- Cytat: Frankie w Sierpień 09, 2011, 17:36:10 ---Dodaj do tego produkcje capsów/SC/tytków ze znaną lokalizacją położenia stoczni i parę innych drobnostek
--- Koniec cytatu ---
Hmmmmm, koleś ma stocznię tytanów w VFK i złożył podanie do nas. PRZYJMOWAĆ!
--- Cytat: Frankie w Sierpień 09, 2011, 17:36:10 ---(pomijam tu sprawy kont które zajmują jakąś pozycje w alliance/corpie)
Moim zdaniem żądanie full api to przegięcie, które naraża osoby na bardzo niebezpieczne konsekwencje. Oczywiście jak masz 1 konto i 1 postać na nim to full api możesz podać, ale jeśli robisz coś poza tą jedna postacią to taki corp chyba nie jest celem dla Ciebie.
--- Koniec cytatu ---
Może jak twój alt co wymaksował Caldari jest w Razorze, Minmatar w Cry Havocu, Gallenciak w Testach, a Amarr C0venie, to masz problem, ale u mnie jest Mona i banda (kiedyś) wąsko wyspecjalizowanych altów, więc jak przechodziłem to całym stadkiem, a poza skillującymi postaciami na kontach mam cynoalty, więc po prostu nie widzę problemu.
Minna Hinata:
Właśnie zagłębiając się w działanie Full API i testując skrypty które na poczekaniu zrobiłem nie widzę informacji które jak kolwiek by pomogły w rekrutacji.
IMO to tylko ciekawość czy delikwent którego przyjmuje nie jest bogatszy ode mnie, czy nie da się go szantażować że ukradnę mu BPO T2 (bo jak wiadomo dyrektor ma prawo wyciągać z hangarów graczy cokolwiek chce) itp.
Ogólne udostępnienie Full API jest kretynizmem. No ale 90% charów w eve to szpiedzy, słyszałem nawet o jakimś o którym był cały topic na centrali lol :D
* Minna Hinata idzie szukać topica o centralowym szpiegu
Lt Rook:
--- Cytat: Minna Hinata w Sierpień 09, 2011, 19:29:06 ---(bo jak wiadomo dyrektor ma prawo wyciągać z hangarów graczy cokolwiek chce)
--- Koniec cytatu ---
niema takiej możliwości, nawet CEO tego nie może, wkładać do hangaru membersa owszem, wyciągać nie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej