Eve Online > Wsparcie techniczne

Wydajność EVE pod różnymi komputerami

<< < (2/4) > >>

Jrkan:

--- Cytat: Doom w Lipiec 27, 2011, 16:57:37 ---Tak ruzowo nie jest. Jak coś domyślnie nie obsługuje wielu rdzeni to jak ręcznie tego nie poustawiasz to się bedzie wszystko tłoczyć na pierwszym rdzeniu, a pozostałe bedą sobie w spokoju bumelować

--- Koniec cytatu ---
To już jest zadanie systemu operacyjnego żeby równomiernie obciążyć rdzenie obsługą wątków. Nic nie trzeba samemu ustawiać.

Doom:
Powiedz to graczom WoT :P
Teoria teorią a praktyka swoje. Ja na starym kompie zanim nie zainstalowałem narzędzia do zarządzania procesami i umiejscawiania ich na rdzeniu miałem tak że wsi obciążało pierwszy, aż do granicy 100 i ewentualnie wtedy przenosiło sie na inny z nadwyżkami

Kara Mon:

--- Cytat: Lt Rook w Lipiec 27, 2011, 15:17:00 ---EVE jest liniowym programem nie umiejącym wykorzystać multi-core. Jedyne do czego możesz zmusić system to ograniczyć przydział rdzenia CPU dla głównego wątku processu i wątków pobocznych, niemasz jednak wpływu na zachowanie samego programu, i wszystkie jego wątki będą pracować na przydzielonym rdzeniu (także w przypadku wbudowanego automatu przydzielania z windows).

--- Koniec cytatu ---

To ja mam takie dziwne pytanie w tej kwestii , mam 2 rdzenie, win 7 i jak odpalam eve to oba rdzenie dostaja rownomierne obciazenie , jak odpalam drugiego klienta obciazenie rosnie ale znowu rowno na obu rdzeniach.

Oczywiscie obserwuje to resource monitorem i zakladamz e windows mnie nie oklamuje  :D

sc0rp:

--- Cytat: Kara Mon w Lipiec 27, 2011, 17:46:35 ---To ja mam takie dziwne pytanie w tej kwestii , mam 2 rdzenie, win 7 i jak odpalam eve to oba rdzenie dostaja rownomierne obciazenie , jak odpalam drugiego klienta obciazenie rosnie ale znowu rowno na obu rdzeniach.

Oczywiscie obserwuje to resource monitorem i zakladamz e windows mnie nie oklamuje  :D

--- Koniec cytatu ---
dokladnie to samo zauwazylem stad moje stwierdzenie ze eve dziala na wielu rdzeniach

Jrkan:

--- Cytat: Doom w Lipiec 27, 2011, 17:33:56 ---Powiedz to graczom WoT :P
Teoria teorią a praktyka swoje. Ja na starym kompie zanim nie zainstalowałem narzędzia do zarządzania procesami i umiejscawiania ich na rdzeniu miałem tak że wsi obciążało pierwszy, aż do granicy 100 i ewentualnie wtedy przenosiło sie na inny z nadwyżkami

--- Koniec cytatu ---
Odpaliłem WoT i wygląda to tak, że jest jeden wątek główny który bierze ile wlezie i jeden nieco mniej wymagający plus pewnie kilka wątków pomocniczych. Nie wiem dokładnie jak Windows zarządza wątkami ale wygląda na to, że wątek przypisuje do rdzenia i stara się nie przerzucać go między rdzeniami bez potrzeby, efekt jest taki, że jeden z rdzeni jest obciążony w 100%, drugi w 25%, a reszta się nudzi.
Ten twój program może co najwyżej przekonywać Windowsa, żeby przerzucał jakiś wątek między rdzeniami, ale nie spowoduje, że będzie się on wykonywał na kilku rdzeniach w tym samym czasie. Po prostu zamiast cały czas wykonywać się na jednym przypisanym rdzeniu, raz wykonuje się na pierwszym rdzeniu, potem na drugim, potem na trzecim, ale nigdy jednocześnie na więcej niż jednym. Efekt jest tylko psychologiczny, bo w Task Managerze wygląda jakby wykonywał się na 4 rdzeniach (przykładowo) i każdy z nich obciążał w 25%, ale to tylko złudzenie, bo taki wątek nie wykonuję się ani o 1% szybciej niż gdyby był przypisany do jednego rdzenia. Te wszystkie magiczne programy do zwiększania wydajności Windowsa to w 99% bujda.

--- Cytat: Dark Flonoe ---dokladnie to samo zauwazylem stad moje stwierdzenie ze eve dziala na wielu rdzeniach

--- Koniec cytatu ---
Task Manager->Performance->Resource Monitor->CPU można zobaczyć ile w ramach danego procesu działa wątków. EVE w przestrzeni (na stacji może być inaczej) ma ok. 40 wątków, każdy z nich może być wykonywany jednocześnie. Więc EVE w teorii i praktyce może być wykonywane na 40 rdzeniach. Ale jest jeden haczyk, bo prawdopodobnie z tych 40 wątków tylko kilka robi coś pożytecznego. Proces może mieć nawet 100 wątków, ale jeżeli wymagające mocy obliczeniowej zadanie będzie wykonywane w jednym wątku to nie ma możliwości aby wykonywał się on efektywnie na kilku rdzeniach.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej