Śmietnisko > Off Topic

Hobbit - Ciekawe jak bardzo odejdą tym razem od pierwowzoru książkowego?

<< < (2/7) > >>

[VIDE] Herezja:
Jak rozumiem @Masa czytałeś trylogie?
I może pamiętasz jak w książce został przedstawiony atak Uruk Hay na Helmowy Jar, lub jak w 1 części Frodo uciekał z Bag End? A o rozmijaniu się z książką w 3 części filmu nawet nie wspomnę.

Doom:
Na obronę filmu - wersja kinowa była nieco przycięta. Trochę scen dodano w reżyserskiej edycji i tak jakby troszeczkę mniej film od książki odbiegał. Troszeczkę.

Jrkan:
Osobiście nie wybaczę Jacksonowi co zrobił z Faramirem. Założył sobie, że żaden człowiek nie oprze się chęci posiadania pierścienia, to jak się jeden odmieniec w książce trafił to oczywiście w filmie musiał go "urealnić".

Isengrim:
Hmm a ja licze, ze Hobbita Jackson tez tak troche "urealni", bo to jednak duzo bardziej bajka dla dzieci (w porownaniu z "basniowo-epickim" LoTRem) jest. I o ile w ksiazce taka infantylnosc jest bardzo sympatyczna, o tyle w filmie... moze wyjsc slabo.

A co do LoTRa filmowego to mnie sie podobal, choc uwazam sie (a zwlaszcza w czasach filmu sie uwazalem) za Tolkienowego hardkorowca, gralem w MUD-a Rangerem z Ithilien, i w ogole. ;) Na przyklad jednym z ulubionych kawalkow jest wejscie elfiego Waffen SS do Helmowego Jaru, ktore wgniotlo mnie w fotel, chociaz przeciez to jedna z bardziej "nieksiazkowych" scen w calym filmie.

[NF] Masa Huku:

--- Cytat: Herezja w Lipiec 12, 2011, 13:19:16 ---Jak rozumiem @Masa czytałeś trylogie?
I może pamiętasz jak w książce został przedstawiony atak Uruk Hay na Helmowy Jar, lub jak w 1 części Frodo uciekał z Bag End? A o rozmijaniu się z książką w 3 części filmu nawet nie wspomnę.

--- Koniec cytatu ---

Jasne że czytałem, tylko gdyby wiernie odwzorować choćby jego ucieczkę sama pierwsza część musiałaby być podzielona na 3. IMO najlepszym co mogłoby spotkać tą trylogię to forma mini serialu dla każdego tomu, tak jak w przypadku Gry o Tron. Birorąc pod uwagę że były to filmy uważam że wyszło znośnie, a tak na marginesie żadna ekranizacja nie zastąpi samej książki. Choć chętnie bym zobaczył niedokończone opowieści i Silmarillion.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej