Śmietnisko > Off Topic

Zaawansowane protezy, a idea cyberpunk'u. Czyli gdzie konczy sie czlowiek.

<< < (3/4) > >>

Ranshe:

--- Cytat: KennethWolf w Maj 22, 2011, 19:58:34 ---http://youtu.be/ElS9BKSsezw here you go :D

--- Koniec cytatu ---

Kojarzę to, trafiłem kiedyś na bbc na cały program o tym i o jakimś drugim (czy tam dwóch innych, nie pamiętam teraz) tego typu :)

No ale to nie do końca że tak powiem... użyteczne :)

--- Cytat: Bladowicz w Maj 22, 2011, 20:08:40 ---Mam oczy które widzą w kompletnych ciemnościach, na odległość wielu kilometrów. Oglądam wschody słońca w pełnym spektrum promieniowania. Słyszę każde skrzypnięcie, nie wazne w jak niskim tonie. Mogę patrzeć w słońce ale moje oczy nie zostaną uszkodzone. Moje płuca są efektywniejsze. Mogę wstrzymać oddech na pół godziny. Moja krew jest wzbogacona. Mogę zejść na znaczną głębokość bez specjalnego sprzętu. Moge wejść na wysoką górę i nie dostać zadyszki. ... itd.
--- Koniec cytatu ---

I fajnie. Po co to zwykłemu człowiekowi? Kompletnie niepotrzebne. Fajna technologia, którą wykorzystała by garstka osób.

--- Cytuj ---P.s. Jeżeli chodzi o latajace samochody to troche kiepsko idzie, natomiast komputery mocno przerosly oczekiwania ludzi z branzy nawet.

--- Cytuj ---640k ought to be enough for anybody.

--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---

Każdy kto używa tego niby cytatu, powinien dostać wielokrotnie po głowie 100-stronicowym wydrukiem Prawa Moore'a.

Bladowicz:

--- Cytat: Ranshe ---I fajnie. Po co to zwykłemu człowiekowi? Kompletnie niepotrzebne. Fajna technologia, którą wykorzystała by garstka osób.
--- Koniec cytatu ---
No ja Cie przepraszam, ale ludzie juz wiele razy polecieli na niepotrzebne gadzety.

Kara Mon:
Dlaczego niepotrzebne ?

Wyzej wymienione przykladu ulepszen przydaly by sie chocby w wojsku, w policji, w strazy pozarnej., Wyobraz sobie gornika ktory moze wyczuc stezenie tlenu i ilosc inne gazy w powietrzu z plucami filtrujacymi substancje szkodliwe , kierowce widzacego w nocy i budowlanca ktory nie dosc ze jest silniejszy to nie musi uzywac zadnych narzedzi do mierzenia tylko jednym spojzeniem ocenia cod o milimetra jak mu sciana wychodzi . Przyklady zastosowan mozna by mnozyc.

Ranshe:
Niepotrzebne, bo to sprzęt specjalistyczny. Po co mi na co dzień wykrywanie i filtrowanie gazów? W kopalni nie pracuję, strażakiem też nie jestem... A o ile wymiana płuc na bardziej zaawansowane brzmi fajnie, to są na to prostsze rozwiązania.

Fajne są tylko usprawnienia wzroku, które są dalej fantastyką, bo póki co przywracanie widzenia *czegokolwiek* osobom ślepym nie jest wcale zadaniem trywialnym. A i większość tych zadań można robić za pomocą zewnętrznych urządzeń - HMD wyświetlany na nieprzeszkadzającym szkiełku nie jest problemem, a sporo zastosowań może mieć.

Rabbitofdoom:
Zakladajac ze uda sie opracowac odpowiedni "interface" to mysle ze jeszcze za naszego zycia moglibysmy zobaczyc pierwsze cyborgizacje dla zdrowych ludzi. Drugi problem to serwisowanie i awaryjnosc takiej technologi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej