Śmietnisko > Off Topic

Sprzeciw wobec planowanych zmian w Ustawie o Broni i Amunicji

<< < (9/20) > >>

ManganMan:
Później znów będzie recydywa...

Gregorius:
@Sneer

Jeśli uważasz, że większość ludzi bierze nóż ze sobą, by się "bronić" to chyba jesteś w błędzie. (choć też mogę się mylić :D)
Ja używam swojego foldera jako EveryDayCarry - i naprawdę się przydaje. Poza tym, w sytuacjach awaryjnych służy mi jako zbijak do szyby samochodowej i przecinak do pasów bezpieczeństwa. Nie uważam, żebym mógł komuś nim krzywdę zrobić a już tym bardziej "walczyć z nożem" - bez jaj.. nie taki jest tego sens.

W polskim prawie i tak jest przepis, gdzie w przypadku np. bójki - jeśli użyjesz noża (a napastnik np. sztachety) to ty pójdziesz siedzieć (bądź zawiasy) - tak miał mój kumpel, jak zaatakowało go 3 drechów z pałami. Więc nadal przepis zabezpieczający przed użyciem ostrych narzędzi w samoobronie działa. Jak wiadomo - u nas zawsze chroniło się bandytów.

A jeśli chodzi o odebranie kibolom maczet etc. Przecież na ustawki nie tylko używane są noże. "Kraniki" ? skutecznie można komuś przetrącić pyska, "łańcuchy" - można nie dość, że rozwalić czachę to jeszcze i udusić. Uwierzcie mi, kibole zawsze znajdą sprzęt zastępczy do swoich porachunków. Nowy przepis głównie uderzy w szaraków. Ot takie moje zdanie w tej kwestii...

(swoją drogą, jak ostatnio widziałem, jak moje "lokalne karki" zapisały się do sekcji krav-maga by sobie podnieść umiejętności na bójki, to już mnie krew zalała... niestety)

sneer:
ja takich lokalnych karków na swoich treningach widzialem wiele razy po nowym naborze ....
nigdy nie wytrzymali wiecej niz 2 miesiace
za duzo pracy
a po 2 miechach .... mozna juz szpanowac na osiedlu :)
wiec relax

co do narzedzi ..... jesli trzeba cos obciac , przyciac kabelek to te 8cm jest az nadto ....

Gregorius:
Żeby skutecznie zabić wystarczy nawet 4cm ostrze  ;)

Nie zrozum mnie źle - też myśle, że noszenie jakiś uber wielgaśnych maczet w mieście jest bez sensu, ale przepis jest kosmicznie durny...

sneer:
bo jest ...ja tylko apeluje o to zeby nie robic z tego nie wiadomo czego ...nie warto

p.s. uzyles czasu terazniejszego w tym odcinaniu pasów i wybijaniu szyb bezpieczenstwa ...rozumiem ze juz wykorzystales w tym celu ??? :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej