Śmietnisko > Off Topic

Sprzeciw wobec planowanych zmian w Ustawie o Broni i Amunicji

<< < (4/20) > >>

HammerSnake:
ale w gimnazjum? też się w coś takiego bawiłem, ale jak byłem młodszy.

Teraz dzieciaki siedzą całymi dniami przed komputerem. Prędzej pograją razem w quaka przez sieć niż będą się bawić w jakieś państwa.

sc0rp:

--- Cytat: HammerSnake w Maj 11, 2011, 15:48:17 ---ale w gimnazjum? też się w coś takiego bawiłem, ale jak byłem młodszy.

--- Koniec cytatu ---
nie wiem nie pamietam to dawno bylo jakos moze miedzy IIga a VIsta klasa komunistycznego systemu nauczania ;)

* Dark nie wie od kiedy sie gimnazjum zaczyna i blednie prawdopodobnie zalozyl ze od IVklasy

Dux:
BTW. Obecna brzmienie art. 4 ust. 1 ustawy:
"Ilekroć w ustawie jest mowa o broni, należy przez to rozumieć:
1)   broń palną, w tym broń bojową, myśliwską, sportową, gazową, alarmową i sygnałową;
2)   broń pneumatyczną;
3)   miotacze gazu obezwładniającego;
4)   narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:
             a)   broń białą w postaci:
              –   ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni,
              –   kastetów i nunczaków,
              –   pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
              –   pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
              b)   broń cięciwową w postaci kusz,
              c)   przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej."

Nic o maczetach, szablach etc.? Bo chyba nie można tego podciągnąć pod pojecie "ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni"? Czy jednak fachowo to się to tak kwalifikuje?

Jeżeli jednak ustawa nie traktuje w/w wynalazków jako broni, to podciągnięcie tego tu jest jak najbardziej na miejscu. Faktem jest natomiast lichość regulacji prawnych odwołujących się do niedookreślonych pojęć, w szczególności, gdy rodzić to może skutki na gruncie prawa karnego. Takie coś może się przed TK wysypać. Bo co ma u diabła znaczyć pojęcie "broni ofensywnej"? Z podlinkowanej strony nie wynika, by ustawodawca raczył to pojęcie w nowelizowanej ustawie wyjaśnić. No chyba, że wyjaśnił tylko twórcy strony z protestem nie zauważyli. Sam tego projektu na chwilę obecną nie mogę znaleźć a nie chce mi się grzebać, więc nie zweryfikuję :P . Do tego ten "cel zgodny z prawem". To się akurat da określić. Ale jak go wykazać? Czy może raczej to organ winien wykazać, iż delikwent posiadał "urządzenie" w celu innym niż zgodny z prawem? No chyba to drugie. Tyle że wtedy owo wykazanie najczęściej staje się możliwe dopiero po fakcie przez co zmiana regulacji w tym zakresie niczego nie zmieni w kwestii bezpieczeństwa.
Krótko mówiąc cel może i szczytny był (choć z pobudek pewnie jak zwykle niskich - wybory), ale wykonanie wygląda na co najmniej marnie.

BTW 2. Chyba nie wszyscy zauważyli, iż wg tego projektu zabronione ma być posiadanie tych tasaków itp. w miejscu publicznym (i to nie zawsze), a nie w ogóle. Co nie zmienia faktu, że lepiej się zastanowić czy w przypadku konieczności nabycia takiegoż (np. do kuchni) nie lepiej zamówić dostawę kurierem do domu :P

sc0rp:

--- Cytuj ---              –   pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału,
              –   pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,
--- Koniec cytatu ---

hmm znaczy sie tonfa sie do tego nie zalicza?

komunistyczna pala milicyjna tez nie?

LOL

VonBeerpuszken:

--- Cytat: Dux w Maj 11, 2011, 15:51:43 ---BTW 2. Chyba nie wszyscy zauważyli, iż wg tego projektu zabronione ma być posiadanie tych tasaków itp. w miejscu publicznym (i to nie zawsze), a nie w ogóle. Co nie zmienia faktu, że lepiej się zastanowić czy w przypadku konieczności nabycia takiegoż (np. do kuchni) nie lepiej zamówić dostawę kurierem do domu :P

--- Koniec cytatu ---

Często gęsto idąc na "wyprawkę" w dzicz i ostępy muszę przejśc przez "miejsca publiczne". W tym czasie do pasa mam przypiety nóż, do plecaka maczetę, w plecaku składaną saperkę z wymienną "główką" - toporkiem. Są to NARZĘDZIA niezbędne do przeżycia w lesie...ale wedle tej ustawy mogą zostać podciągnięte do miana broni ofensywnej. I co... mam zreztgnować ze swojego hobby czy za każdym razem wynajmować kogoś z samochodem żeby mnie zawiózł pod las, bo z komunikacji masowej skorzystać oczwiście nie mogę.
Ew. mam za każdym razem wyrabiać pozwoolenie na możliwośc przeniesienia owych z punktu A do punktu B?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej