Śmietnisko > Flamewar
Ortografia i agresja (było: Odp: [Polityka] Północny wschód czyli "Tańczący z Niedzwiedziami")
sc0rp:
--- Cytat: Gaunt w Maj 06, 2011, 13:21:52 ---a nie wiem, może, że generalnie jest noobem :DDD
--- Koniec cytatu ---
alez ja jestem noobem ;)
--- Cytat: Yurioni w Maj 06, 2011, 13:38:16 ---proponuje kompromis jest nubem i sie nie zna :D
--- Koniec cytatu ---
this
CATfrcomCheshire:
Gregorius:
doleję oliwy do ognia, bo w coraz większej ilości postów na centrali spotyka się takiego bohomaza :
CELÓW!
NIE BYŁO CELÓW!
BYŁO MAŁO CELÓW!
SZUKAMY CELÓW!
a nie żadnych k* celi... W celi to można siedzieć!
Dopełniaczem (kogo? czego?) "Cele" jest "Celów"
Na Buddę dbajmy o jakość naszego języka..
;)
SokoleOko:
--- Cytat: CATfrcomCheshire w Maj 07, 2011, 08:51:32 ---
--- Koniec cytatu ---
Szczerze mówiąc, ja czytam czyjeś posty pełne błędów* to jest to odpowiednikiem prowadzenia rozmowy z osobą, która spluwa mi na buty.
*oczywiście, są przypadki chorobowe i tutaj nie ma siły.
Chupacabra:
nie macie czegoś takiego, że jak piszecie na komputerze to robicie błędów dużo więcej? bez autokorekt oczywiście :)
Ja jak pisze na kompie, to robię ich mnóstwo, do tego jak czytam tekst na monitorze, to za diabła nie znajdę, błędów, w szyku literówek, ortografów itp. Jak tylko wydrukuje tekst biorę kartkę do ręki i od razu łapie się za głowę :)
Jeżeli chodzi o ortografię, to będzie coraz gorzej. Dzieci wychowane na edytorach tekstów, w życiu nie nauczą się pisać poprawnie, bo po co komp sam za nich poprawi błędy. W dodatku i tak posługują się zupełnie innym językiem, który sami tworzą więc żadne reguły ich nie obowiązują. Zastanawiam się, czy wychowanie na ruchomych obrazkach z reklam, TV, Viva i ogólnie całej tej kulturze migawkowej, gdzie ilość danych i obrazów przewyższa formę nie powoduje takiego ukształtowania mózgu za młodu, że potem książka, pisanie itp nie jest w stanie na dłużej skupić uwagi.
Ja już pisze szybciej na komputerze niż piórem, czy długopisem. W dodatku czytelniej :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej