Łoooo to może zamieszczę przepisy, jakie były na blogu BWC ?
Będzie to cytat równo z backupu bloga.
W dzisiejszym odcinku, Papug proponuje unikalne danie, pochodzące z Gallentyjskiej gromady planet-oceanów (w systemie Ommare). Pasuje jako przystawka oraz jako danie koktajlowe. Pierwszy raz podano je na stole gallentyjskiego ambasadora, zaraz po podbiciu planety Ommare I.
Co będzie nam potrzebne, czyli lista składników :
opakowanie paluszków z potwora ‘Surimi’ (wystepuje obficie w wodach Ommare I)
opakowanie amarrskiego synth-sera, twardej konsystencji, koloru Sigma-Gouda
kiść owoców z dzikorośli Valeańskiej. Najlepszy będzie gatunek czerwony.
3-4 plastry owoców amarrasowca (w zalewie hiperfruktozowej)
2-3 łyżki wysokowodorowęglanowego substytutu masy jajecznej o kodzie “M4j0n3Z”
2 ząbki wilkoczosnku matarskiego
3/4 łyżeczki glutaminianu sodu z liofilizowanymi synth-warzywami
ćwierć łyżeczki serpentisowego pieprzu z mogilnika jadalnego
(na zdjęciu nie ma owoców amarrasowca, ponieważ spektrum refleksów było zbyt wysokie dla kamery bez specjalistycznych filtrów [dowiezionych później] – przepraszamy
Zaczynamy :
Owoce dzikorośli Valeańskiej trzeba pokroić na połówki. Jeśli owoce mają twarde pestki, powinno się użyć laserowego ekstraktora i wyjąć wszystkie z miąższu.
Synth-ser pokroić w drobną kostkę.
Paluszki z ommarriańskiego potwora pokroić w plasterki o grubości około 0,7234 cm.
Owoc amarrasowca wjąć z zalewy i pokroić w drobną kostkę (zdjęcie zrobione z kamerą uzbrojoną w filtry M-300 oraz PG-120
Obrobione składniki należy umieścić w separatorze dekontaminacyjnym i przeprowadzić standardowy proces odkażania (uwaga! potwór Surimi w postaci surowej jest silnie napromieniowany! – zaleca się przynajmniej dwukrotne przepuszczenie przez filtry Paulowskajewicza.
Teraz robimy sos : Do naczynia wkładany 2 łyżki substytutu masy jajecznej (ilość zmienna – zależnie od preferencji). Do tego dokładamy glutaminian sodu i pieprz z mogilnika jadalnego. Po wymieszaniu, używając nuklearnego ekstraktora, wtryskujemy pod ciśnieniem wyciąg z wilkoczosnku. Całość wymieszać.
Do większego naczynia wrzucamy wszystkie składniki a następnie dodajemy zrobiony wcześniej sos. Używając manualnego narzędzia wychyłowo-okrężnego, model “łyżka” mieszamy całość delikatnie.
Po wymieszaniu, nakładamy na sam wierzch kawałki owoców z dzikorośli Valeańskiej i serwujemy.
Papuga życzy smacznego!
Mam jeszcze jeden przepis w ten sposób opublikowany ^_^ - już konkretne danie z mięskiem, jak ktoś chętny