Śmietnisko > Off Topic

Proste Gotowanie

<< < (22/42) > >>

Gregorius:

--- Cytat: ManganMan w Czerwiec 18, 2011, 20:32:12 ---Tak mi się przed chwilą przypomniało...
Greg, masz przepis od Jin-Mei o który cię kiedyś poprosiłem?

--- Koniec cytatu ---

Oui ;))

Jednak musisz poczekać jeszcze trochę, nim opublikuję (bo muszę napstrykać fotki i takie tam ;))) )  >:D

laphiel:
Pizza bez drozdzy -  szybko latwo przyjemnie

3 szklanki maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
1 kyzeczka cukru
moza dodac przypraw do ciasta jak ktos lubi ( niezle efekty daje )

wymieszac dokladnie ( i uwazac zeby nie zadymi kuchni)

dodac 1 szklanke mleka i pol szklanki oleju. wyrabiac rekami az sie ladnie wyrobi ciasto. jak wychodzi za such dodajemy lyzeczke wody, ale zwykle nie trzeba. kkladziemy ciasto na blache ( jak lubimy cienkie to duza, jak grube to mala) po rozlopzeniu bierzemy widelec i robimy dziurki.

w misecze mieszamy przecier pomidorowy oregano majeranek i imbir  odrobina wody ( ma wyjsc cos gestszego niz keczup) rozprowadzamy na ciescie. kladziemu nalast ( grzyby mieso cebula, i inne pierdoly do smaku) dajemy ser. wkladamy do piekarnika ( 180) na 15 - 20 minut ( najepiej po czasie odciac kawaleki sprobowac.

Siostra ma kolezanke z alergia na drozdze stad przepis.

Oxylan:

--- Cytat: laphiel w Czerwiec 23, 2011, 03:37:57 ---Pizza bez drozdzy -  szybko latwo przyjemnie

--- Koniec cytatu ---

Dzięki za ten przepis, wygląda obiecująco, jak znajdę wolny czas to pobawię się w kucharza.

Edit. Pizza świetna, co prawda nie miałem mleka pod ręką ale zastąpiłem je śmietaną 30%, ciasto wyszło świetne, a co najlepsze nie trzeba długo czekać aż urośnie w przypadku ciasta bazującego na drożdżach.

Pozdrawiam

CATfrcomCheshire:
Dorsz pieczony

ten przepis wynalazlem jak zona byla w ciazy, chcialem zeby jadla duzo ryb a nie chcialem smazyc, bo cieskostrawnie. Zywilismy sie glownie Dorszem, ktory jest troszke suchy, ale w przepisie moze byc kazda nietlusta biala ryba morska.

Dorsz
Oliwa
Sol
Natka pietruszki

Kupujemy ladny duzy filet z dorsza, moze byc mrozony jezeli nie ma za duzo glazury, z suszonym nie probowalem. Moze byc tez podwedzany, jezeli ktos mieszka na wyspach i ma dostep. Jezeli jest mrozony, to go rozmrazamy w temp pokojowej powolutku (jak za szybko, to wyplywaja soki wyplukujac mikroelementy). Smarujemy spory plat folii do pieczenia dobra oliwa z oliwek, rozgrzewamy piekarnik do ok 180-200 stopni, filety suszymy dokladnie papierowym reczniczkiem, kladziemy na nasmarowanej oliwa folii (to wazne, zeby nie przywieral), i zawijajac rogi robimy tzw "koperte", tzn minitunel, zamykajac folie nad dorszem, ale zostawiajac otwarte oba konce, zeby byl przeplyw powietrza. Jest to bardzo wazne, bo jak zupelnie zamkniemy koperte to nam sie dorsz zaparuje, i wcale nie bedzie smaczny, z kolei jezeli zostawimy za bardzo otwarta od gory, to sie wysuszy i zrobi twardy jak podeszwa. Wiec zawijamy konce folii nad dorszem, a boki zawijamy w rulon i formujemy z nich lekko zakrzywione do gory boki "tunelu", ktorym para bedzie sobie uciekac. Jezeli uzywamy innej ryby, jak np sola czy miruna nie jest to konieczne, ale dorsz jest tak suchy, ze dodatkowo polewam go od gory oliwa, na to mozna polozyc wzdluz galazke natki, albo swierza galazke Lubczyka prosto z ogrodka :D Tak przygotowana koperte pakujemy do piekarnika na jakies 30-40 minut (zalezy, jaki duzy filet). Podawac z cwiartkami ziemniakow w mundurkach upieczonych w tym samym czasie w tym samym piekarniku, posypanymi obficie oregano, na lisciach swierzej salaty w sosie czosnkowym  ;D

p.s. kazdy filet pakujemy osobno, nie wsadzamy 2 do jednej koperty

Kharim:

--- Cytat: CATfrcomCheshire w Czerwiec 23, 2011, 08:35:27 --- jezeli nie ma za duzo glazury,

--- Koniec cytatu ---
cóż to glazura?? :)
swoją drogą ze względu na te techniczne kombinacje, nieźle korci mnie aby to przetestować.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej