Śmietnisko > Off Topic
Ile płacisz za chleb?
HammerSnake:
Da się ,ale to już chyba wyższa szkoła jazdy a nie wsypanie towaru do pojemnika etc nastawienie i czekasz aż się upiecze . ::)
Mi by się nie chciało :P.
To tak samo jak z myciem ręcznym naczyń ,a przez zmywarkę . Tak myślę :P.
Doom:
A tak że jest to po prostu bardzo upierdliwe
- maszynka szprycujesz składnikami a ona już sobie to całkiem znośnie przemiesza i potraktuje temperaturą wedle programu
- piekarnik to najpierw zabawa z przygotowaniem (swoją droga lepsze niż hantle :P ) potem pieczenie. Co ciekawe w tych "nowomodnych" kuchenkach elektrycznych jakoś tak chleb w piekarniku wychodzi tak że "to nie to", a stare gazówki... :P
Pabllo:
Najproście się robi chleb żytni... mąka i zakwas po połowie, do foremki czekasz aż wyrośnie i do piekarnika tak po krótce :) Zabawa dopiero jest z przennym... najpierw trzeba zrobić zaczyn na zakwasie, potem 3 etapy wyrabiania ciasta z odpowiednim skladaniem i odgazowywaniem ciasta :P etap wyrastania a potem piekarnik :) Troche zainwestowałem w koszyki do wyrastania kamień do piekarnika na którym chlebek czy pizze idzie super zrobić.... z kamienia wychodzi super chrupiąca skórka :)
Wyrabianie w maszynkach ssie :P
Stary Pierdola:
--- Cytat: Pabllo w Luty 22, 2011, 20:07:48 ---Ja tam mam swój ponad roczny zakwas, który codziennie dokarmiam :) wychodzi z tego przedni ciemny chlebek. Teraz czekam na ciepłe dni to się przenny porobi :)
--- Koniec cytatu ---
zakwas to już wyższa szkoła jazdy , chyba ciasto tez rośnie dużo wolniej ale smak i zapach nie z tej ziemi (no raczej dokładnie odwrotnie)
--- Cytat: HammerSnake w Luty 22, 2011, 20:20:45 ---Chociaż znam takiego jednego kucharza amatora co sobie sam zawsze robi makaron tylko na włoskiej mące ,bo wszystkie inne są gówniane i płaci chyba 30zł za kg. Na mące się swoją drogą zna zawodowo.
--- Koniec cytatu ---
Chyba coś w tym jest bo z tego co wiem prawdziwy makaron (ten bez jajek nie ze z jajkami nie jest prawdziwy tylko inny typ) to się robi z mąki z twardej pszenicy a jest ona rzadka bo rośnie tylko w południowej Italii i Grecji i większość wykopują fabryki makaronów.
NeX:
Wprawiliście mnie w szok cenami. Nie kupiłem chleba w takiej od paru lat. Na dziś płacę 3.99, a niedługo ma być podobno drożej. Nawet takie świństwo z Biedronki kosztuje około 3 złotych. Aż dwa razy sprawdziłem ile lat ma ten topic ;D
Może pozazdroszczę tym co sami pieką :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej