Eve Online > Wsparcie techniczne

UWAGA - Incursion 1.2 (teoria)

<< < (4/9) > >>

Dormio:

--- Cytat: SokoleOko w Luty 17, 2011, 11:20:39 ---No właśnie... a to redukuje obciążenie gdzieś o połowę. Plus akurat antyaliasing jest właśnie największym zyskiem pod kątem tego jak gra wygląda. Nawet zwykłe 8x daje olbrzymią różnicę w stosunku do "off".

--- Koniec cytatu ---
Ja wiem, że jestem ślepy (noszę okulary), ale nie wciskaj kitu Sokole... jak często grasz w EVE na maksymalnym przybliżeniu do statku ? Dla mnie praktycznie żadna różnica (zazwyczaj gram na "średnim" oddaleniu), a do zabawy na markecie AA jest jeszcze mniej potrzebne.
Normalne u mnie ustawienie to rozdzielczość HD, wszystkie parametry na high, AA wyłączone, 2 klienty odpalone i w oknach. Monitor 23" 2048x1152 (QWXGA) i całość pędzona na 9600GT (wersja silent).

[VIDE] Herezja:
OOO czyli nie tylko mnie dotknęły problemy z EVE a raczej jej grafiką po zmianach.
Swoją drogą jestem ciekaw jakie są szanse, że to za sprawą EVE mam te problemy jakie mam?

SokoleOko:
Dormio:

albo uprawiasz ship spinning i wtedy patrzysz na ship z bliska, albo lecisz i robisz zoom out, jednak nawet wtedy są na ekranie obiekty (stacje, gate'y, planety). Antyaliansing sprawia, że krawędzie tych obiektów (oraz statku na stacji) są gładkie a nie ząbkowane. Te ząbki były po prostu graficzną żenadą, bo antyaliansing jest standardem w grach od lat.

Akurat modele statków najmniej skorzystały na tych zmianach, bo co z tego, że wszystkie antenki na Vagabondzie wyglądają ładnie (nie mają ząbków), skoro sama tekstura straszy pikselami wielkości kafelków w łazience. Z drugiej strony, zobacz Cynabala - wygląda inaczej na full detalach, jakby cały był pokryty czymś "mokrym". Kwestia gustu, rzecz jasna, ale chodzi o to, że zmianę widać.

Pynio:
Dobra... wieczorkiem sprawdzę inna kartę i zobaczymy czy rzeczywiście (jakimś cudem) Eve spieprzył mi GTX'a.... Systemowi i sterownikowo było w porządku, zero modyfikacji od tej strony... zresztą już za stary jestem chyba na wieczne reinstale i zabawy...

Wybór mój padł na Radeona 6850 - w związku z tym moje pytanie:
Czy ktoś bawi się w Eve na tej karcie w rodziałce w okolicach 4000x1080? Jak sprawuje się to z procem typu core2 duo 3,2 ghz (skalowanie)?

Co do AA to zgadzam się w pełni z Sokołem... W ogóle Eve jest jedną z najbardziej korzystających według mnie produkcji z dobrodziejstw AA.

He he.... przy okazji zakupuję dysk SSD OCZ Vertex 2 100 gb... postawię  win 7 + Eve... i pełna rozpusta... Co sądzicie w ogóle o postawieniu eve na SSD, to że System to oczywista oczywistość, ale jaki zysk (i czy w ogóle) przyniesie postawienie tego na SSD?

Dormio:
Sokole... nie chcesz czy nie umiesz zrozumieć tego co napisałem ? NIE widzę różnicy w wyglądzie statków to po primo. Po secundo jak sam napisałeś - lecisz to robisz zoom out, gdzie masz wtedy te swoje schodki ? Przy rozdzielczości 1920x1050 wszystkie obiekty mają na tyle dużo pixeli, że musiałbyś się wpatrywać w ekran by zobaczyć schodki.
Ja wiem, że AA jest w grach od lat, ale co się o tego czasu zmieniło ? AA od zawsze zamulało sprzęt i póki nie wymyślą AA2 będzie zamulało, bo od czasu wprowadzenia rozdzielczość "natywna" gier z 1048x720 wzrosła do 1920x1050. Nie chce mi się liczyć, ale jak chcesz to nie krępuj się i policz sobie o ile wzrosła ilość pixeli do obrobienia w GPU.
Ja wiem, że efekty to super duper i w ogóle muzyka gra, ale tak samo jak do pvp mówi się - efekty off, tak w "codziennej" grze na zoomoucie samo AA i superduper efekty się po prostu zlewa. Z shooterów wiesz jeszcze lepiej niż ja, że każdy 1fps ma 10x większe znaczenie dla gry i wyników w porównaniu do "wygładzonych schodków".

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej