Śmietnisko > Off Topic

Film - Bitwa Warszawska 1920

(1/4) > >>

Dzajzus mkII:
http://www.bitwawarszawska1920film.pl/

Wczoraj w kinie widziałem zwiastun 3D i wygląda bardzo imponująco. Zaznaczę, że ta tematyka jest mi generalnie obca, ale byłem mile zaskoczony.

HammerSnake:
ło matko co oni mają z tym pseudo 3d ? To jest taka tania technologia ,że stać na nią nawet naszą rodzinną kinematografie ? Wystarczy kupić jakąś droższą kamere?

Zwiastun wywołał u mnie taki sam uśmiech jaki mi towarzyszył podczas  oglądania scen batalistycznych w pierwszym filmie przedstawiającym "Cud nad Wisłą" ,który został nakręcony w okresie międzywojennym.

"
Twórca "Trylogii" zapowiada, że nie zamierza nakręcić podręcznika historii. W eksplikacji reżyserskiej czytamy: "Niech znawcy tematu nie szukają w tym filmie podziału na fronty, nazw formacji, nazwisk dowódców i pełnej chronologii wydarzeń. Ważne jest napięcie, temperatura uczuć, charaktery i postawy ludzkie". Jedna z najbardziej przełomowych bitew w historii świata zostanie pokazana z perspektywy młodego małżeństwa – komunizującego żołnierza Jana (Szyc) oraz Oli (Urbańska), aktorki stołecznego teatrzyku rewiowego.

Hoffmanowi podoba się możliwość opowiedzenia o przeszłości Polski bez popadania w martyrologiczny ton. Bitwa warszawska, w trakcie której Polakom pod wodzą marszałka Piłsudskiego (Olbrychski) udało się pokonać bolszewików i tym samym ocalić Europę przed rozprzestrzenieniem się rewolucji komunistycznej, to jedyny od XVII wieku konflikt wygrany przez nas samodzielnie.

Twórcom zależy na tym, aby film spodobał się młodej publiczności. Dlatego widowiskowe sekwencje batalistyczne zostaną nakręcone we władającej współczesnym kinem rozrywkowym technologii trójwymiarowej. Za zdjęcia odpowie jeden z najbardziej cenionych w Hollywood polskich operatorów, Sławomir Idziak ("Helikopter w ogniu", "Harry Potter i Zakon Feniksa"). "Bitwa" będzie dla niego pierwszą od dwóch dekad okazją do pracowania w ojczyźnie."

Budżet 20 milionów złotych.

Nie wiem kto to finansuje jak to prywatne przedsięwzięcie to niech sobie kręcą co chcą ,ale jak to z budżetu idzie to po raz kolejny kasa wydana w błoto. Jakby nie można było zrobić grantów dla studentów /młodych reżyserów po 100 tysięcy i gdybyśmy mieli 200 filmów to jest nadzieja ,że któryś by zwrócił z nawiązką zainwestowaną kasę . Chociaż gimbusy patriotyzmu też trzeba uczyć ,ale i tak mają to w dupie . :P

[VIDE] Herezja:
Młotek nie narzekaj. Może w końcu w polskiej kinematografii coś ciekawego się pojawi. Ostatnim filmem, o którym mógłbym powiedzieć, że był niezły to był KATYŃ a wcześniej jak i później zresztą to tandeta z rodzaju Ciacho i inne gnioty

HammerSnake:
Najdroższe polskie produkcje ( zł ).

1.   Quo vadis                 2001r.   76 140 000
2.   Ogniem i mieczem   1999r.   29 760 000
3.   Bitwa warszawska 1920   2011r.   27 000 000
4.   Chopin. Pragnienie miłości   2001r.   21 150 000
5.   Przedwiośnie                 2001r.   20 400 000
6.   Wiedźmin                 2001r.   18 820 000
7.   W pustyni i w puszczy   2001r.   18 000 000
8.   Katyń                               2007r.   16 000 000
9.   Pan Tadeusz                 1999r.   12 500 000
10.   Popiełuszko.                  2009r.   12 000 000
11.   Stara baśń                 2003r.   11 000 000
Chyba żaden z tych filmów nie jest w pierwszej setce najbardziej lubianych przez polaków  :P.

http://www.filmweb.pl/rankings/film/poland

--- Cytuj ---Młotek nie narzekaj. Może w końcu w polskiej kinematografii coś ciekawego się pojawi.
--- Koniec cytatu ---
Jasne jasne , a świstak siedzi i zawija je w te sreberka . :P

Chociaż wiadomo ,że ten ranking na filmwebie można nazwać trochę tendencyjnym ,bo głosują przede-wszystkim dresiarze ,którzy na wyrzucenie staruszka na wózku przez okno w "Pianiście" reagowali  śmiechem. Sam prócz Pana Tadeusza też za bardzo nie przepadam za tymi produkcjami . ( Katynia nie oglądałem więc się na ten temat nie wypowiadam i nie zamierzam .Tak samo jak nie zamierzam nigdy w życiu pojechać do Oświęcimia ;p. ).

[VIDE] Herezja:
Ojjj Młotku, Młotku, Młotku. Pianistę oglądałeś a Katynia nie chcesz ehhhh

Samych akcji dość drastycznych w Katyniu nie uświadczysz wiele może dopiero pod sam koniec ale ... to już nawet dla mnie było z deczka za mocne ];).

Ps. Ta lista jest o kant kuli rozbić bo zwróć uwagę, że większość z tych filmów to filmy na które dzieci i młodzież są wysyłane ze szkół a co do Wiedźmina to czytelnicy i miłośnicy twórczości Sapkowskiego byli po prostu ciekawi jak wyjdzie w kinie i ... się przejechali bo to naprawdę tandetny film.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej