Eve Online > Wsparcie techniczne

The socket was closed.

<< < (5/8) > >>

F-YU:
zakodowane hasło też ma wysłać, a może odrazu odkodowane?  :P

Khobba:

--- Cytat: solo w Luty 15, 2011, 22:46:38 ---zakodowane hasło też ma wysłać, a może odrazu odkodowane?  :P

--- Koniec cytatu ---
misiu, hasło jest zaszyfrowane. gdyby była prosta metoda podglądu haseł evki, już dawno wszyscy by je sobie wzajemnie podglądali :) Słyszałeś o czymś takim jak np. SSL?

amra:

--- Cytat: solo w Luty 15, 2011, 22:46:38 ---zakodowane hasło też ma wysłać, a może odrazu odkodowane?  :P

--- Koniec cytatu ---
Sokol jak masz algorytm lamiacy SSL, dawaj chetnie sie pobawie.

Shamoth:
@Khobba
.... 5 minut minęło, trochę ochłonąłem...

Cieszę się Kolego że mieliście polewkę ale piszę "bzdury" żeby nie zagłębiać się w zbędne opisy struktury protokołów, warstw,  ramek i innych %&*
PPPoE ogólnie jest wykorzystywane w większości państw UE, nie wiem dlaczego, bo PPPoA chociażby z dwóch prostych przyczyn jest na starcie lepszym wyborem, mniej obciąża sieć i nie ma problemów z wielkością MTU, która zapewne jak twój kolega wie ma często znaczenie po drugiej stronie kabla.
Dobrze wyguglałeś, czasem to że się coś sprzedaje z za biurka nie oznacza że się wie co klient z tym robi, chociaż powinniście wiedzieć jaka jest różnica przy wchodzeniu do sieci szkieletowej ruchu klienckiego na Eth i na ATM, w końcu to idzie przez DLSAM'y a nawet więcej można przepuścić w zależności od konfiguracji.
Sam już kilkukrotnie spotkałem się z tym że musiałem ustawiać PPPoE dla tepsy pomimo że teoretycznie powinno łącze chodzić lepiej na PPPoA. O tym że nie rozróżniają CIR od EIR, lub że liveboxy mają uwalony interface nie wspomnę.

Uwalony chipset nie tłumaczy kłopotów tylko z serverami eve, jeśli ISP oferuje dla klienta adresy prywatne i publiczne to gdzieś tam po drodze jest proxy a jeśli ten jest źle ustawiony to potrafi ostro namieszać, tak jak to swojego czasu były problemy żeby korzystać z bankowości online na publicznych adresach Astera.
Zresztą do dzisiaj klienci mają tam jazdy kiedy dwie osoby w sieci używają tych samych MAC'ów na kartach ethernetowych, nie pytaj pytaj mnie dlaczego mają tak to skonfigurowane skoro modem u klienta też ma MAC'a i po tym powinien być rozpoznawany klient...
Albo dlaczego część klientów Aster i Vectry nie jest w stanie się skomunikować na standardowych portach ftp i trzeba używać wysokich portów...
...to wszystko to kwestia tego jak bardzo ISP leci w piętkę i ile soku wyciskają ze struktury, żaden ISP nie powie ci jak wygląda wewnętrzny routing, że połowa klientów ma wycięte 25% "nieużywanych na co dzień" portów, że fizycznie główny upstream idzie zupełnie inną ścieżka niż główny downstream, co potrafi także powodować zrzucanie łącza w niektórych przypadkach.
O problemach z lokalnymi serwerami nazw i ich aktualizacji nie wspomnę.

Proszę więc darować sobie takie nic nie wnoszące wywody.

Staram się powiedzieć, że jeśli wszystko inne działa a łącze nie bangla w jednym przypadku na milion to na 99% trzeba przycisnąć ISP, truć aż wciągną cię na listę upierdliwców i zaczną faktycznie monitorować łącze żeby zdiagnozować problem.
Pan z BOK'u nic nie pomoże i nie wskóra, najlepiej walić do pionu technicznego, podać IP, port, porę, objawy i nie dać się złapać na test łącza do punktu w strukturze ISP.
Większe beknięcia na łączach bardzo ładnie wychodzą na speedtest.net ale tu już nie trzeba być geniuszem żeby zdiagnozować że coś nie działa.

Khobba:

--- Cytat: Shamoth w Luty 16, 2011, 02:56:54 ---@Khobba
.... 5 minut minęło, trochę ochłonąłem...

--- Koniec cytatu ---
ja też się wyspałem i mi przeszło :)

--- Cytuj ---(...)

--- Koniec cytatu ---
Słuchaj, po pierwsze, radzisz chłopakowi, który wyraźnie nie za bardzo zna się na tym, żeby zmieniał protokół - ok, tylko jeśli przypadkiem ma kilka usług w łączu, to skąd niby ma znać prawidłowe VPI, VCI albo VLAN, w którym leci dostęp? Nawet jeśli rzeczywiście będzie i PPPoE, i PPPoA w łączu, to szansa na to, że trafi we właściwe ustawienia jest umiarkowana.

Po drugie, IMO jednorodne stosowanie PPPoE w całej sieci jest lepszym rozwiązaniem. Stawiasz BRASa z RADIUSem i serwerem PPP i masz jednorodny system niezależnie jaką technologię stosujesz na łączu dostępowym. Wprawdzie PPP to PPP, ale ograniczając się do jednego protokołu masz po prostu mniej roboty na każdym etapie budowy i utrzymania sieci. Tak jak pisałem, nie zajmuję się ADSLem bezpośrednio i nie znam szczegółów implementacji, ale z grubsza wiem co w trawie piszczy.

Po trzecie, sprzedaż zza biurka ma tę zaletę, że o ile ma się mniej kontaktu z samym utrzymaniem sieci, o tyle poznaje się ludzi, którzy tę sieć projektują i w miarę wiedzą co chcą zrobić  8)

--- Cytuj ---Uwalony chipset nie tłumaczy kłopotów tylko z serverami eve

--- Koniec cytatu ---
nie mówię, że uwalony w sensie popsuty, zwykle to firmware jest schrzaniony, przy specyficznych ustawieniach wchodzi w jakieś dziwne stany, zdarzają się wyścigi krytyczne itd.

--- Cytuj ---jeśli ISP oferuje dla klienta adresy prywatne i publiczne to gdzieś tam po drodze jest proxy a jeśli ten jest źle ustawiony to potrafi ostro namieszać, tak jak to swojego czasu były problemy żeby korzystać z bankowości online na publicznych adresach Astera.
Zresztą do dzisiaj klienci mają tam jazdy kiedy dwie osoby w sieci używają tych samych MAC'ów na kartach ethernetowych, nie pytaj pytaj mnie dlaczego mają tak to skonfigurowane skoro modem u klienta też ma MAC'a i po tym powinien być rozpoznawany klient...
Albo dlaczego część klientów Aster i Vectry nie jest w stanie się skomunikować na standardowych portach ftp i trzeba używać wysokich portów...
...to wszystko to kwestia tego jak bardzo ISP leci w piętkę i ile soku wyciskają ze struktury, żaden ISP nie powie ci jak wygląda wewnętrzny routing, że połowa klientów ma wycięte 25% "nieużywanych na co dzień" portów, że fizycznie główny upstream idzie zupełnie inną ścieżka niż główny downstream, co potrafi także powodować zrzucanie łącza w niektórych przypadkach.
O problemach z lokalnymi serwerami nazw i ich aktualizacji nie wspomnę.

--- Koniec cytatu ---
trudno mi się nie zgodzić

--- Cytuj ---Proszę więc darować sobie takie nic nie wnoszące wywody.

--- Koniec cytatu ---
Chyba krótko jesteś na centrali i wyraźnie nie wiesz jak sobie nabiłem ten tysiąc postów ;)

--- Cytuj ---Staram się powiedzieć, że jeśli wszystko inne działa a łącze nie bangla w jednym przypadku na milion to na 99% trzeba przycisnąć ISP, truć aż wciągną cię na listę upierdliwców i zaczną faktycznie monitorować łącze żeby zdiagnozować problem.

--- Koniec cytatu ---
O to to, dokładnie tak zrobiłem u siebie w domu (Aster)

--- Cytuj ---Pan z BOK'u nic nie pomoże i nie wskóra, najlepiej walić do pionu technicznego,
--- Koniec cytatu ---
watpię, żeby w Netii udało mu się dostać do techniki... Zresztą tam i tak wszystko robi Ericsson ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej