Śmietnisko > Off Topic
Święto 3 Króli
Khobba:
--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 08, 2011, 20:43:19 ---A propos Greków czy Włochów - porównujemy świat islamu do cywilizacji zachodu, a nie Włochy do Arabii Saudyjskiej. Świat islamu nawet własnego gównianego samochodu (w Iranie do niedawna jeszcze hitem były licencyjne Peugeoty 205!) czy samolotu nie potrafi zbudować, a co dopiero powiedzieć o reszcie technologii, które ukształtowały obecny świat.
--- Koniec cytatu ---
Oczywiście, nie porównuję poszczególnych państw. Sęk w tym, że wygląda na to, że w Twoim modelu sporo krajów, w tym nasz, niewiele do tej cywilizacji zachodu dokłada.
[offtop do offtopa]
Co do puga 205 - skoro spełnia ich potrzeby... Lubię samochody, interesuję się motoryzacją i cenię rozwój w tej dziedzinie, ale afaik nowe modele wprowadzane na rynek niewiele wnoszą technologicznie pominąwszy coraz większe naszpikowanie elektroniką :) Oczywiście, jeśli jestem w błędzie, to mnie z niego wyprowadź, ale coś mi się zdaje, że sytuacja na rynku motoryzacyjnym wygląda tak, że wprowadza się nowe modele tylko po to, żeby były nowe :) Rzecz jasna, chodzi mi o przedział czasowy rzędu 5-8 lat, zdaję sobie sprawę jak w perspektywie ostatnich dwóch-trzech dekad ograniczenie kosztów produkcji układów elektronicznych wpłynęło na ich zastosowanie w samochodach (w sensie: kiedyś systemy typu ESP były montowane tylko w najlepszych modelach, teraz są dostępne, a wkrótce obowiązkowe w każdym sprzedawanym samochodzie)
edit: a nie 505 przypadkiem?
SokoleOko:
Co do 505 - nie wiem. Pamiętam tylko fakt związany z 205.
W kwestii motoryzacji - jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do REALNEGO postępu, porównaj sobie Niemcy i Polskę. W Niemczech jest 2 razy więcej ludzi, prawie 2 razy więcej samochodów na łeb i ok. 2 tys. ofiar śmiertelnych w wypadkach. W Polsce nie możemy zejść poniżej 5 tys.
Powody?
- mamy starsze samochody - w Niemczech dawno już każdy nowe auto ma ESP, dopiero od niedawna ABS. Plus każda nowa generacja auta ma znacznie wyższy poziom bezpieczeństwa biernego.
- starsze samochody są sporej części z powypadkową przeszłością - to dodatkowo pogarsza bezpieczeństwo.
Niby mamy też gorsze drogi, ale Niemczech ludzie giną poza terenem zabudowanym, a w Polsce odwrotnie.
Wracając do kulturowego e-peena: zestaw taką Polskę i jej naukowców z dokonaniami całego świata islamskiego. Zresztą, nie chodzi mi o to, żeby po tamtej "kulturze" jechać dla jechania - dla mnie, jako ateisty, świat islamu to podręcznikowy przykład do czego prowadzi dominacja religii.
Khobba:
--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 08, 2011, 23:06:26 ---Co do 505 - nie wiem. Pamiętam tylko fakt związany z 205.
W kwestii motoryzacji - jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do REALNEGO postępu, porównaj sobie Niemcy i Polskę. W Niemczech jest 2 razy więcej ludzi, prawie 2 razy więcej samochodów na łeb i ok. 2 tys. ofiar śmiertelnych w wypadkach. W Polsce nie możemy zejść poniżej 5 tys.
Powody?
- mamy starsze samochody - w Niemczech dawno już każdy nowe auto ma ESP, dopiero od niedawna ABS. Plus każda nowa generacja auta ma znacznie wyższy poziom bezpieczeństwa biernego.
- starsze samochody są sporej części z powypadkową przeszłością - to dodatkowo pogarsza bezpieczeństwo.
Niby mamy też gorsze drogi, ale Niemczech ludzie giną poza terenem zabudowanym, a w Polsce odwrotnie.
--- Koniec cytatu ---
Tak, z tym, że mi chodziło o co innego: czym na dobrą sprawę różni się konstrukcyjnie golf VI od V pomijając design? :)
--- Cytuj ---Wracając do kulturowego e-peena: zestaw taką Polskę i jej naukowców z dokonaniami całego świata islamskiego. Zresztą, nie chodzi mi o to, żeby po tamtej "kulturze" jechać dla jechania - dla mnie, jako ateisty, świat islamu to podręcznikowy przykład do czego prowadzi dominacja religii.
--- Koniec cytatu ---
joł, po raz kolejny robisz uogólnienie - "świat islamski". Ale chodzi Ci o kraje arabskie? Islamską afrykę? Indonezję? Turcję? Indie?
Rzeczywiście, część krajów arabskich to podręcznikowe przykłady krajów zdominowanych przez religię, jednak spójrz na taki Iran - niby szariat i te sprawy, ale energetykę atomową mają, program kosmiczny mają, powiedziałbym, że radzą sobie przyzwoicie.
Oxylan:
--- Cytat: SokoleOko w Styczeń 08, 2011, 18:18:29 ---
Wiek XIX był wiekiem rewolucji przemysłowej. Wiek XX przyniósł rewolucję naukową. Jak podsumujemy wiek XXI? Może koniec dominacji religii?
--- Koniec cytatu ---
Koniec dominacji ? Raczej początek Islamizacji, Niemcy i Francuzi już się przekonali, kolej na następnych, póki odsetek mniejszosci religijnej jest b mały w kraju gdzie dominuje inna religia to wszystko jest ok, przynajmniej w krajach bardziej rozwinietych moralnie, im wiecej mniejszosci tym bardziej religia i kultura się zacierają a pózniej zaczyna dominować ta która ma wiecej wyznawców, nie jest mi spieszno do oglądania kobiet w kominiarkach i potajemnym kupowaniu mięsa wieprzowego ;)
HammerSnake:
--- Cytuj ---joł, po raz kolejny robisz uogólnienie - "świat islamski". Ale chodzi Ci o kraje arabskie? Islamską afrykę? Indonezję? Turcję? Indie?
--- Koniec cytatu ---
Ty jak zwykle trolujesz. ;D Pozwole sobie zacytować Sokoła :
--- Cytuj ---Nie rozszerzaj tematu na Azję i Afrykę. Mówimy o świecie Islamu - od Maroko po Indonezję, ze szczególnym uwzględnieniem Bliskiego Wschodu.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Rzeczywiście, część krajów arabskich to podręcznikowe przykłady krajów zdominowanych przez religię, jednak spójrz na taki Iran - niby szariat i te sprawy, ale energetykę atomową mają, program kosmiczny mają, powiedziałbym, że radzą sobie przyzwoicie.
--- Koniec cytatu ---
Raczej chodzi o dokonania muslimów w rozwój nauki , high technology itp. ...
Programu kosmicznego i energetyki atomowej raczej do tego nie może się zaliczać ,bo to wynik przelewu petro dolarów na konto w Rosji . ;)
Zresztą u nas obecnie badania też leża i kwiczą ,ale gdyby spojrzeć na ostatnie parę wieków to na pewno Polska >kraje islamskie.
Zastój jest głównie z powodu kaski więc jakbyśmy mieli ich petrodolary to kto wie...,braku przemysłu opartego na high techno,ale jakby nie patrzeć nasza religia i wpływ kleru też może być przeszkodą w badaniach np. jakby ktoś chciał się pobawić w klonowanie... itp.
Tak offtopowo :
Obecnie badania są finansowane z tego co wiem z zapomogi z unii europejskiej,od święta może zlecić coś wojsko lub inna instytucja państwowa (powszechnie stosowaną praktyką jest robienie grantu dla uczelni państwowej na napisanie jakiejś aplikacji ( chodzi najpierw o zabawę w badania etc.. a potem na podstawie wyników stworzenie aplikacji ). Do tego są granty od ministerstwa czyli uczelnie zgłaszają propozycje tematów badań ,są one recenzowane i jest wybieranych kilka najlepszych. Kwoty są takie ,że żadnego rewolucyjnego odkrycia nie ma się co spodziewać. Większość naukowców finansowo by pewnie lepiej wyszła jakby siedziała na kasie w biedronce zamiast się w to bawić ,ale uczestniczą w tym cyrku bo potrzebują x publikacji rocznie żeby zachować stołek,a z grantu rozlicza się publikacjami + to jedyna możliwość żeby pobawić się w naukowca.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej