Śmietnisko > Off Topic
Święto 3 Króli
Goomich:
Więc dlaczego cały czas upierałes się przy inicjałach? Po co rozstrząsanie o mędrcach, królach?
--- Cytat: Pol Kent w Styczeń 07, 2011, 10:13:36 ---Hmm... K jak Kac(s)per, M jak Melchior i B jak Baltazar to jak to nie są inicjały ?
Więc na czym opierasz twierdzenie, ze mi się nie chciało 3minut poświęcić ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Objawienie_Pa%C5%84skie np. akapit [Zwyczaje]
I tak wiem, że tak naprawdę to mogli być Mędrcy, nie Królowie i że jak można przeczytać imiona nie pochodzą bezpośrednio z Biblii tylko pojawiły się znacznie później.
Tyle, że jeśli mówimy o "tu i teraz" to chyba trzeba posługiwać się nazewnictwem obecnie stosowanym bez nic nie wnoszącego roztrząsania czy to byli mędrcy, królowie, ktokolwiek...
--- Koniec cytatu ---
Nebr0th:
Morał faktycznie jest taki jak to napisał powyżej Gregorius
--- Cytat: Gregorius w Styczeń 06, 2011, 18:12:11 --- Cześć! Niech Oświecenie Będzie z Wami ;)
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Pol Kent w Styczeń 07, 2011, 10:13:36 ---Hmm... K jak Kac(s)per, M jak Melchior i B jak Baltazar to jak to nie są inicjały ?
Więc na czym opierasz twierdzenie, ze mi się nie chciało 3minut poświęcić ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Objawienie_Pa%C5%84skie np. akapit [Zwyczaje]
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Mona X w Styczeń 07, 2011, 09:30:11 ---Prawdopodobnie o to, że KMB, to nie są inicjały 3 króli. A skoro tobie nie chciało się spędzić tych 3 minut na googlach, to dlaczego tego od innych wymagasz? Ale tak to sobie zgaduję.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: Pol Kent w Styczeń 07, 2011, 10:53:06 ---Jakbyś jeszcze 5 sekund przeznaczył na przeczytanie podanego przez mnie linka to byś dotarł także do tej łacińskiej sentencji o której też jest tam mowa. Ale nie..lepiej trollować.
--- Koniec cytatu ---
Niech żyje Oświecenie!
BTW - czy właśnie tworzymy nową tradycję związaną ze świętowanie Sami-Wiecie-Którego-Święta? :P
[VIDE] Herezja:
--- Cytat: Nebr0th w Styczeń 07, 2011, 11:27:31 ---Morał faktycznie jest taki jak to napisał powyżej Gregorius
Niech żyje Oświecenie!
BTW - czy właśnie tworzymy nową tradycję związaną ze świętowanie Sami-Wiecie-Którego-Święta? :P
--- Koniec cytatu ---
EEE. Myślisz, że Polscy Katolicy w dniu 6 stycznia zaczną analizować w co wierzą, czyli znaczenia słów i zdań zapisanych w Wielkiej Księdze a nie jak im w kościele wyłożą? Ja osobiście w to bardzoooooooooo nie wątpię.
Goomich:
--- Cytat: Nebr0th w Styczeń 07, 2011, 11:27:31 ---BTW - czy właśnie tworzymy nową tradycję związaną ze świętowanie Sami-Wiecie-Którego-Święta? :P
--- Koniec cytatu ---
Sol Invictus?
Nebr0th:
--- Cytat: Herezja w Styczeń 07, 2011, 12:11:30 ---EEE. Myślisz, że Polscy Katolicy w dniu 6 stycznia zaczną analizować w co wierzą, czyli znaczenia słów i zdań zapisanych w Wielkiej Księdze a nie jak im w kościele wyłożą? Ja osobiście w to bardzoooooooooo nie wątpię.
--- Koniec cytatu ---
Nie, nie mam złudzeń co do tego, że Polacy zaczną zastawiać się nad teologiczną stroną katolicyzmu, jego tradycjami czy symboliką (tym bardziej, że stronie kościelnej na tym zdecydowanie nie zależy).
Chodziło mi raczej o taki szóstostyczniowy flame-war :)
--- Cytat: Mona X w Styczeń 07, 2011, 12:30:58 ---Sol Invictus?
--- Koniec cytatu ---
Mitra be praised!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej