Eve Online > PVE

[pve] Noctis

<< < (5/13) > >>

Ranshe:
Im więcej tym lepiej ;) Tak co najmniej po kilka(naście) tysięcy killi takich samych ratów z jednego i drugiego typu broni i zakładając identyczne warunki pozostałe - powinno wyjść mniej więcej po równo.

Nie jestem statystykiem, tylko opieram się na tym co pamiętam jak mi statystykę wpierali do głowy ;)

Poza tym - losowy drop jest o wiele prostszy do implementacji w grze niż jakieś kombinowania zależne od nie wiadomo czego - serwer ma wystarczająco dużo do liczenia bez tego, a jak się temu przypatrzeć, to sensu ani logiki w takim kombinowaniu nie ma.

Dormio:
A pamiętasz ze statystyki, że im większa próbka tym bardziej wypłaszczony wykres rozkładu ? Bo z informatyki najwyraźniej nie pamiętasz, że komputer nie ma możliwości dokonywać losowego doboru, a algorytmy losowe są z punktu widzenia matematyki i rachunku prawdopodobieństwa pseudolosowymi.
Ale niech Ci będzie...
Na dronkach i dzałach mam kilkadziesiąt jeśli nie kilkaset tysięcy kili NPCów ROCZNIE. Na rakietach nie mam pewnie więcej jak 2-3k kili w tym roku (i pewnie 2-3x tyle z poprzednich lat), ale odnoszę wrażenie, że mam wystarczająco dużo prób by przyjąć odpowiednią hipotezę.
Nawet jeśli jak sugerujesz powinienem mieć statystyki dla tych samych ratów to w przypadku dronek i dział mam po kilka tysięcy (choć dla rakiet póki co mam ledwie kilkaset). Ba... posiadane informacje pozwalają mi tworzyć kolejne hipotezy typu: całkowita ilość dmg z dział niezgrupowanych jest większa w porównaniu z działami zgrupowanymi.
Możesz obie te hipotezy spróbować obalić, ale musiałbyś zgromadzić odpowiednio dużą próbkę danych, która miałaby ten sam rząd wielkości co moja. Co jak obaj wiemy zajmuje "chwilkę" czasu.

Ranshe:

--- Cytat: Dormio w Marzec 28, 2011, 13:02:33 ---Nawet jeśli jak sugerujesz powinienem mieć statystyki dla tych samych ratów to w przypadku dronek i dział mam po kilka tysięcy (choć dla rakiet póki co mam ledwie kilkaset).
--- Koniec cytatu ---

Dla tych samych, bo różne raty nie dropią tego samego przecież.

--- Cytuj ---Ba... posiadane informacje pozwalają mi tworzyć kolejne hipotezy typu: całkowita ilość dmg z dział niezgrupowanych jest większa w porównaniu z działami zgrupowanymi.
--- Koniec cytatu ---

Co nie jest wcale dziwne, bo wtedy każde działo ma szansę na lepsze jakościowo trafienia (excellent vs barely scratches), zamiast liczenia tego tylko raz dla grupy. Ale też w tym żadnej spiskowej teorii nie ma. :)

Poza tym pamiętaj, że to jest mmo gdzie tych ratów na sekundę pada dużo - o wiele prościej i wydajniej jest zrobić prosty pseudolosowy drop rate (nawet dwuetapowy - dropi nic albo dropi coś, i potem wylosować co) niż kombinować i uwzględniać statek gracza, overkill, rodzaj broni, ilość xów w nicku gracza i nazwie statku oraz położenie 35 księżyca Jowisza. ;)

Dormio:
Ależ tu nie ma żadnej teorii spiskowej. Wg mnie jest mniej więcej jak napisałeś:

--- Cytat: Ranshe w Marzec 28, 2011, 13:23:49 ---Poza tym pamiętaj, że to jest mmo gdzie tych ratów na sekundę pada dużo - o wiele prościej i wydajniej jest zrobić prosty pseudolosowy drop rate (nawet dwuetapowy - dropi nic albo dropi coś, i potem wylosować co) niż kombinować i uwzględniać statek gracza, overkill, rodzaj broni, ilość xów w nicku gracza i nazwie statku oraz położenie 35 księżyca Jowisza. ;)

--- Koniec cytatu ---
Serwer ma mniej więcej taki algorytm:
- kill -> hp pozostałe po finalu -> nr/przedział w matrycy (pusty/niepusty) -> pseudolosowanie tablicy (ilość+rodzaj) -> drop lootu.

SokoleOko:

--- Cytat: Ranshe w Marzec 28, 2011, 13:23:49 ---Co nie jest wcale dziwne, bo wtedy każde działo ma szansę na lepsze jakościowo trafienia (excellent vs barely scratches), zamiast liczenia tego tylko raz dla grupy. Ale też w tym żadnej spiskowej teorii nie ma. :)

--- Koniec cytatu ---

Ej, no jak.

Masz 6 kostek do gry. Rzucasz, wyciągasz średnią arytmetyczną z wyników, wynik zaokrąglasz do pełnej liczby (zgodnie z zasadami - 3,45 = 3 ale 3,55 = 4).

Teraz bierzesz jedną kostkę i rzucasz raz.

Uważasz, że średnia z sześciu kostek będzie wypadała wyższa niż wynik z jednej?

Przykład może nie do końca równoważny z Eve, ale chodziło mi o to uśrednianie szans.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej