Eve Online > Patche i dodatki

DevBlog: learning skills are going away

<< < (46/50) > >>

SokoleOko:

--- Cytat: Dark Flonoe w Grudzień 02, 2010, 12:09:17 ---koszty ubezpieczenia,

--- Koniec cytatu ---

Nie. Gdyż wydając 1000 ISK na ubezpieczenie otrzymasz 10000 ISK wypłaty. Per saldo ubezpieczenia produkują kasę, choć są nisko na liście "ISK Faucet".

I nie, nic co zostaje zużyte/zniszczone nie wpływa na ilość ISK w systemie, czyli nie wpływa na inflację.

Zabiłem rata, dostałem bounty (które wygenerowało ISK z niczego). Za tą kasę kupiłem od Ciebie ammo (kasa przeszła ode mnie do Ciebie) i zabiłem kolejnego rata. Znikło mi ammo, ale Ty nadal masz kasę ode mnie, a ja mam bounty z nowego rata. Ilość ISK w systemie wzrosła, mimo że item (ammo) zniknęło.

Ganiles:

--- Cytat: Dormio w Grudzień 02, 2010, 11:54:02 ---Sugerujesz, że zasoby nie mają wartości którą dałoby się określić w ISK ?

--- Koniec cytatu ---

Sugeruje ze zasoby (mineraly, moduly, okrety, oraz inne dobra) maja swoja wartosc w ISK, same jednak nie sa iskami.  Nie wiem ile ISK i mineralow/modulow jest w EVE, ale mniejsza skala dla przykladu:
System w ktorym znajduje się 3 large shield extendery i 1 milion isk. Jesli wyrzucisz 1 shield extender to zostanie ci 2 shield extendery i ciagle 1 milion ISK.

SokoleOko:
Co prawda nie napisalem ze sadze ze to jedna z prob powstrzymania inflacji, ale nie napisalem tez ze jedyna :) ( ma ktos jakies dane ile okretow tl1 jakich klas spada w ciagu 1 dnia?) Jedno doskonale rozwiazanie byloby piekne, w rzeczywistosci trzeba jednak powoli i mozolnie poprawiac rozne rzeczy. Bounty na razie chyba nie rusza bo raczej w tej chwili nie maja zadnej alternatywy dla tego.

--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 02, 2010, 12:19:34 ---Nie. Gdyż wydając 1000 ISK na ubezpieczenie otrzymasz 10000 ISK wypłaty.

--- Koniec cytatu ---

Ubezpieczenia nie sa bezterminowe, jesli nie stracisz okretu w wyznaczonym czasie to ubezpieczenie powoduje jedynie odplyw ISK z rynku

SokoleOko:

--- Cytat: Ganiles w Grudzień 02, 2010, 12:23:21 ---Ubezpieczenia nie sa bezterminowe, jesli nie stracisz okretu w wyznaczonym czasie to ubezpieczenie powoduje jedynie odplyw ISK z rynku

--- Koniec cytatu ---

OK, ale per saldo - CCP te dane opublikowało - ubezpieczenie więcej wypłaca niż pobiera. Czyli produkuje ISK.

I powtarzam jeszcze raz - inflacja w Eve nie występuje w rozumieniu RL. Wszystko mniej więcej kosztuje tyle samo ile kosztowało jak zaczynałem grać, choć oczywiście sa fluktuacje. Jak zacząłem latać Vagabondami (czyt. nagminnie je tracić), to w pewnym momencie przestawiłem się na Cynabale, bo było taniej. Popatrz na stosunek cen tych shipów teraz.

To, że zdrożały PLEX-y jest chwilową anomalią, a nie wynikiem inflacji spowodowanej "napływem ISK". W wakacje 2009 PLEX-y też były cholernie drogie.

sc0rp:

--- Cytat: SokoleOko w Grudzień 02, 2010, 12:35:18 --- Wszystko mniej więcej kosztuje tyle samo ile kosztowało jak zaczynałem grać, choć oczywiście sa fluktuacje.
--- Koniec cytatu ---
tia najlepszymi przykladami tego jak to sie ceny w czasie nie zmieniaja sa:
- techmetium
- rzeczy z planet intercation - smietnik z ktorego korzystalem zdrozal o okolo 1.000% w stosunku sprzed tyrannis
- scourge fury missiles (byly po 280-300, od wprowadzenia tyrannis 400-500 isk)
- shipy: drake/cerb pierwszego drejka kupowalem iirc za 40kk teraz mozna kupic za 20kk, pierwszego cerba kupowalem po 140kk teraz stoi chyba ponizej 100kk

Dormio:

--- Cytat: Ganiles w Grudzień 02, 2010, 12:23:21 ---Sugeruje ze zasoby (mineraly, moduly, okrety, oraz inne dobra) maja swoja wartosc w ISK, same jednak nie sa iskami.  Nie wiem ile ISK i mineralow/modulow jest w EVE, ale mniejsza skala dla przykladu:
System w ktorym znajduje się 3 large shield extendery i 1 milion isk. Jesli wyrzucisz 1 shield extender to zostanie ci 2 shield extendery i ciagle 1 milion ISK.

--- Koniec cytatu ---
Demagogia  ;)

Jeśli wartość każdego z extenderów wyrażona w ISK = 1mln ISK, to system jest wart 4 mln ISK, jeśli wyrzucę 1 extender to wartość systemu maleje. Masz rację - ilość ISKów się nie zmieniła, w odróżnieniu od wartości systemu. Co żeby była jasność, nie oznacza, że będę mógł kupić te extendery po 1mln każdy. Mając 1mln ISK będę w stanie sobie kupić max 1 extender jeśli jego cena jest 1mln ISK, więc albo sprzedający obniży cenę (bo chce sprzedać wszystkie), albo godzi się z tym, że pozostałych nie będzie w stanie sprzedać do póki w systemie nie pojawią się nowe ISK (swoje chomikuje, czy co tam z nimi chce dalej robić).

ISKi jako takie nie są dobrami, chociaż są zasobem wpływającym na wartość całości systemu ekonomicznego.
Bank przecież nie produkuje dóbr jako takich, ale może generować przychód lub stratę tym samym wpływając na wartość zasobów, a tym samym wartość waluty.

Jeśli w systemie wartym 4mln ISK wyprodukuję dobra (i.e. kolejny extender), a ilość ISK się nie zmieni, to wartość systemu wzrosła czy spadła ? Jeśli zaraz potem zniszczę 2 extendery to wartość systemu wzrosła czy spadła ? Jeśli ilość ISKów w systemie będzie stała, to zwiększając ilość zasobów będziemy powodować wzrost wartości dóbr, czy spadek ?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej