Śmietnisko > Off Topic
Fotoblog
Xarthias:
Z tego co pamiętam, to masz lustro, więc na pewno potrafi tylko jeszcze o tym nie wiesz :)
A taki efekt to się uzyskuje synchronizując lampę na pierwszą lub ostatnią kurtynę (po przyjrzeniu się Twoim zdjęciom uważniej wychodzi mi, że tu akurat na pierwszą) i robiąc nieco dłuższy czas naświetlania (1-2s).
Hastrabull:
--- Cytat: Xarthias w Maj 16, 2011, 14:44:24 ---Z tego co pamiętam, to masz lustro, więc na pewno potrafi tylko jeszcze o tym nie wiesz :)
A taki efekt to się uzyskuje synchronizując lampę na pierwszą lub ostatnią kurtynę (po przyjrzeniu się Twoim zdjęciom uważniej wychodzi mi, że tu akurat na pierwszą) i robiąc nieco dłuższy czas naświetlania (1-2s).
--- Koniec cytatu ---
Aparat sam w sobie potrafi, potrafi też z wbudowaną lampą błyskową, potrafi też zapewne z systemową, ale z moim sunpakiem nie.
Ale zgadłeś, to jest pierwsza kurtyna + w tym przypadku to 1 sekundowa migawka.
Xarthias:
--- Cytat: Hastrabull w Maj 16, 2011, 15:57:49 ---Aparat sam w sobie potrafi, potrafi też z wbudowaną lampą błyskową, potrafi też zapewne z systemową, ale z moim sunpakiem nie.
--- Koniec cytatu ---
To kiepściuchno, chociaż dziwne, bo moment odpalania flasha jest sterowany przez korpus i nie powinno mieć znaczenia co masz do tego korpusu podłączone. W moich Nikonach pierwsza/ostatnia kurtyna działa z każdą lampą, którą do nich podłączałem - stara, ruska analogowa, lampy studyjne, wyzwalacz lampowy, wyzwalacz kablowy, lampy nikonowskie czy Metzy.... Kolejny argument Nikon > Cannon? ;)
Może wyłącz w opcjach ITTLa (czy co tam masz w Cannonie), na korpusie ustaw ostatnią kurtynę i tak cyknij. Może będziesz musiał ręcznie siłę błysku ustawiać, ale powinno zadziałać.
[VIDE] Herezja:
W rzeczy samej. Ciekawie wyszły te zdjęcia. Ciekawe jaki byłby efekt gdybyś sfotografował ognisko?
Hastrabull:
mógłby być ciekawy :)
A wracając do bloga, tym razem porcja 16 zdjęć z festivalu tańca hiphopowego w wawie
http://www.tomaszrydz.pl/2011/05/17/hiphop-groove-festival-cz-1/
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej