Śmietnisko > Off Topic
Internet w Asus A636N przez bluetooth z Samsung Monte
Jonas:
Po próbach na forach specjalistycznych, technicznych i komórkowych tracę już nadzieję na rozwiązanie problemu, więc postanowiłem zapostować tutaj. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i będzie miał jakieś rozwiązanie. Ale do rzeczy.
Przez blisko 2 lata korzystałem z połączenia z internetem na moim palmtopie Asus A636N za pośrednictwem modemu dial-up na bluetooth w telefonie Motorola V3. Działało bez zarzutu. Teraz zmieniłem telefon na Samsunga S5620 Monte i działać przestało.
Internet w telefonie jest skonfigurowany, bo działa bezproblemowo. Połączenie bluetooth z palmtopem również uzyskuję bez kłopotów (przynajmniej w zakresie transmisji plików dla przykładu, jednocześnie palmtop twierdzi przy każdej próbie użycia modemu, że połączenie BT jest nawiązywane). Niestety w momencie wydzwaniania numeru (różne próby *99# , *99***1# , *99**1*1#) nie uzyskuję połączenia. Po około 2 minutach wyskakuje monit o rozłączeniu modemu i na tym koniec. W konfiguracji połączenia na palmtopie mam wprowadzoną dodatkową linię komend +cgdcont=1,"IP","heyah.pl", żadnych innych parametrów również nie zmieniałem po zmianie telefonu.
Niestety ani telefon, ani palmtop nie zgłaszają żadnych konkretnych błędów, nie potrafię więc stwierdzić co się właściwie dzieje.
Sprawdziłem też jak wygląda połączenie przez komórkę z netem komputera stacjonarnego. Używam Samsung Kies na połączeniu USB i działa bez problemów. Numer jest wybierany od razu (*99#) i internet śmiga.
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Maver:
Co prawda rozwiazanie "posrednie", ale wejdz sobie do menadzera bouetooth, zrob nowe polaczenie i wybierz z listy "Połącz z siecią". Jesli ten samsung to obsluguje (nie pamietam w tej chwili jak nazywa sie ten protokol) to zrobi ci polaczenie internetowe. Nie jest to dial-up, wiec nie musisz potem na palmie wybierac numeru itp... Po prostu telefon laczy sie z netem, a potem udostepnia go via bluetooth. Dziala o wiele przyjemniej i sprawniej, a do tego laczy sie w sekunde. Uzywam tego na nokii i zapomnialem o zwylkykm polaczeniu dial-up. Moze akurat zadziala.
Dzajzus mkII:
A636N korzysta z Bluetooth v.2.0, Samsung Monte z Bluetooth v.2.1
Teoretycznie nie powinno to sprawiać problemu, ale możliwe, że Asus sobie nie radzi z secure simple pairing (SSP) narzucone przez Samsunga.
Sprawdź czy nie ma nowszego firmware do obu telefonów i jeżeli się da wyłącz SSP w Samsungu.
marcoos:
--- Cytat: Jonas DaVerde w Październik 20, 2010, 14:48:21 --- Niestety w momencie wydzwaniania numeru (różne próby *99# , *99***1# , *99**1*1#) nie uzyskuję połączenia.
--- Koniec cytatu ---
Nie wiem czy tak jest wszędzie, ale np. w ericsonach dzwoniąc na nr. *99***1# ta "1" oznacza pierwszy profil ustawienia internetu w telefonie. Czyli np. jeżeli ustawienia internetu masz np. 3cie w profilach (wcześniej np. masz do mms i sms) to wtedy trzeba wykręcać *99***3#.
ManganMan:
Mam avilkę i problem u mnie jest identyczny...
Podejrzewam, że coś nie tak jest z samsungami...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej