Eve Online > Dyskusje ogólne
Nasze żenujące akcje
Alto Saotomeo:
Wzialem sobie kiedys maly przelotowy gang do stain, jako ze czulem sie pewnie, spokojnie, sa 3 logistyki, wzialem lokiego, otankowalem, polecielismy sporo wglab, jest system z syskami, dobra, to flota hold, ja baituje. No to sie krece, udaje ze nie mam cloaka, zabilem cynko pod stacja, widze chlopaki robia respawn, chca sie bawic. No to mowie, fleet be ready to jump, wait for order, warpuje na gate gdzie miala byc flota, zbieram agro, krzycze jump a tu..... wtf, gdzie flota. Zanim dolecieli, spadlem lokim i co sie okazalo, nie zauwazylem ze system mial 3 a nie 2 bramy. I polecialem nie na ta co mialem. Moj fail, 4,5 dnia skilowania w plecy i brak fajnych kili. Zeby nie bylo bylem 5km od bramy i jak ostatni glupek uzywalem mwd w czasie jak obrywalem dmg. Moze gdyby nie to bym przezyl.
sc0rp:
Jakiś czas temu na korpowym TSie była rozmowa czym tankowac a czym nie tankowac Maze. Ludki probowali mi wybic z glowy szalony pomysl tankowania stacji i spawnow Vaga, mowiac ze to sie robi Ishtarem lub CSem, bo vaga mimo resistow na em to ma za miekki tank i dps. Jako, ze mi w eft ta vaga wygladala dobrze to obstawalem przy swoim. W koncu dostalem eskalacje z sanctuma, zaproponowalem czy ktos ze mna poleci jak bede tankowal vaga - brak bylo chetnych, wiec wziolem alty i polecialem sam. Sklad: Tengu (tank + dps), Dominix (logistyk), Vaga (Tank stacji). Wszystko szlo gladko az przyszlo do stacji.
Podejscie 1: Wskoczyla vaga, za nia dominix, reperki pracuja, wszytko wyglada stabilnie, wskakuje tengu, zaczynam mordowac, cos mi do glowy strzelil aby zaczac orbitowac vaga, ale zrobilem missclick i zamiast ustawic 1000m ustawilem 10km - vaga wyleciala z zasiegu nawet nie wiem kiedy. Ciag dalszy latwo przewidziec Vaga puffnela, natychmiastowy warpout domim i tengu. Tu tetno mi podskoczylo bo tengu zlapal aggro od stacji, a dominix od ratow - tengu wywarpowal jak juz leciala w niego torpeda (ktora by go pewnie oneshotnela), a dominix uciekl na strukturze.
Podejscie 2: Ok moja glupota, lece po nowa vage. Nowa vaga wskakuje, za nia dominix. Z jakis powodow domi bumpnol, vage - vaga wyszla z zasiegu i puff po raz drugi.
Podejscie 3: Lecac po nowa vage, kombinuje z fitem podbijam resy EM do 97+% kosztem kin/thermal. Nowa vaga z nowym fitem wskakuje na stacje, za nia dominix. Dominix repuje, vaga zaczyna orbitowac wokol dominixa, ale widze ze dominix na 4 repkach nie jest w stanie utrzymac vagi. Widac zblizajace sie puffniecie vagi uciekam dominixem.
Podejscie 4: Wykupuje ostatnia vage w okolicy, wracam do starego fitu, na dominixa fituje extra 2 naprawiaczki (5 - cap stable, 6 - 3min) i mysle sobie dobra ostatnie podejscie i pier... to (inna sprawa ze nie byloby mnie stac na kolejna vage ;). Wskakuje na stacje vaga, za nia lece domi. Domi naprawia vaga orbituje. Wszystko wyglada stabilnie, wskakuje tengu i morduje spawn. Bije stacje, pozniej kolejny spawn, znow stacje i 3ci spawn - dominix, vaga i tengu w tym samym czasie dostaja jama - i tu mialem fart drony domiego i vagi na szczescie zrzarly jamera dominixa i wyciagam vage na przepalonych naprawiaczkach przy 10% armora. Dobijam spawn, stacje i ostatni spawn. Sciskam kciuki za drop, a tam pudelko za ok. 150kk.
Podsumowanie: 3 vagi na ficie T2 z trimarkami to koszt 600+kk ISK (patrzac po wallecie), zysk 150kk ISK, czas wykonania 3,5h.
Wnioski na przyszlosc:
- Czasem warto posluchac madrzejszych i jak mowia ze vaga sie nie nadaje do wytankowania bezstresowego maze to sie nie nadaje bezwzgledu na to co pokazuje EFT.
- Nie dziwie sie, ze nikt nie chcial ze mna leciec jak chcialem tankowac to vaga.
- Szukanie samemu wlasciwych bram to masochizm.
- Szczescie w nieszczesciu to to ze wyszlo tylko 450kk w plecy, bo jakby (przy podejsciu nr 1) spadlo tengu nauczka bylaby bardziej bolesna.
- I jeszcze raz Vaga nie nadaje sie do tankowania maze
SokoleOko:
Jedno pytanie - czemu Vaga a nie Stabber Fleet Issue, który jest dedykowanym armor tankerem, pięknie lata na AB i ma jeszcze malutką sygnaturkę?
sc0rp:
--- Cytat: SokoleOko w Październik 25, 2010, 11:42:42 ---Jedno pytanie - czemu Vaga a nie Stabber Fleet Issue, który jest dedykowanym armor tankerem, pięknie lata na AB i ma jeszcze malutką sygnaturkę?
--- Koniec cytatu ---
Vaga ma bazowe 90% resow na EM, a na maze jest stacja i wali co 30s torpeda EM za kilkadziesiat tys dmg + daje weba. Inna sprawa ze nie bralem tego pod uwage, wiec moze i by sie lepiej sfitowal. A uprzedzajac pytanie czemu nie muninn - nie mialem na stanie ;)
@down ania wiem o tym Bora, Albi, Ekto i jeszcze kilka innych osob mowili dokladnie to samo ;)
Anna Nietrzeba:
--- Cytat: Dark Flonoe w Październik 25, 2010, 12:28:00 ---Vaga ma bazowe 90% resow na EM, a na maze jest stacja i wali co 30s torpeda EM za kilkadziesiat tys dmg + daje weba. Inna sprawa ze nie bralem tego pod uwage, wiec moze i by sie lepiej sfitowal. A uprzedzajac pytanie czemu nie muninn - nie mialem na stanie ;)
--- Koniec cytatu ---
To się robi najlepiej opatentowanym przeze mnie zestawem, Ja solowałem maze tri-dualboxem ishtar armorowy + domi armor repujący+ drake dps. No i używałem jeszcze trailowego alta w shuttlu zeby szybko bramy wyszukiwać.
Czas zrobenia plexa to okolo 1-1,5h zaleznie od szczęścia w poszukiwaniu właściwych bram. Ishtar jest najlepszy do tankowania maze bo raz, że ma mała sygnaturę(co zmniejsza dmg z citadel torped), wysokie resisty na em,kin,thermal i do tego tankując robi dps dominixa z dronami. Z platem 1600 ma tez całkiem spory bufor i dość długo potrafi wytankować bez repek z wyjątkiem pierwszej minuty po wlocie do ostatniego roomu bo wtedy często jakimś cudem pierwsza citadel torpedo robi dmg 3x większy niż zwykle. Do tankowania z zapasem wystarcza 3 repki armorowe named, być może na 2 też da się wytankować ale tego nie sprawdzałem.
Role statkow:
Ishtar - tanker,dps
Domi - Repper,dps . Te dwa te dwa statki są konieczne , ja opcjonalnie używałem jeszcze:
Drake - DPS
Ale pierwsze dwa statki spokojnie wystarcza. Opcjonalnie do tankowania można użyć odpowiednio sfitowanego draka ale sprawuje isę w tej roli gorzej niz ishtar.
A co do vagi nawet jak da się nią zrobić maze to po licho się męczyć ?. Przecież taka vaga to będzie pasożyt nadający się tylko i wyłącznie do tankowania.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej