Eve Online > Dyskusje ogólne

Ankhesentapemkahgate

<< < (5/5)

NeX:

--- Cytat: SokoleOko w Lipiec 09, 2010, 11:35:01 ---Paszport? Wymagany na lotniskach?

--- Koniec cytatu ---

Świat nie kończy się na Unii Europejskiej, ale fajnie jest czytać, iż przez ostatnie naście lat nasza autoidentyfikacja z niebieskimi wzrosła do tego stopnia, że uważamy się za pępek świata. Mimo wszystko Ziemia nie być całkiem płaska, a pod spodem naszego kraju ludzie chodzą do góry nogami, skaczą jakieś dziwne kangury, a na kolację jedzą tam strusie jaja. Niestety nie wszyscy nas tak kochają jakbyśmy chcieli i nie tylko w paszport zaglądają, ale nawet sprawdzają kto go wydał, np te dzikusy z Chameryki co mogą Cię nie wypuścić ze swojego lotniska, bo byś im obsikał wigwamy :P

silvia:

--- Cytat: Colonel w Lipiec 09, 2010, 11:29:58 ---paszport natomiast jest podstawowym dokumentem w Europie
nikt nie używa żadnych ID kart jak w Polsce dowody osobiste
mimo iż nie ma konieczności jego użycia jest wymagany na lotniskach w każdej podróży po terytorium UE

--- Koniec cytatu ---

akurat uzywaja ;d
nawet ostatnio jacys wlosi kupowali u mnie piwo i na kartach id (studenckich?) mieli jakies "chipy".

Sammani:
Chipy na ID i na paszportach sa dosc przydatne i w zachodniej UE standardem.

Colonel:

--- Cytat: Gregor PL w Lipiec 09, 2010, 11:50:05 ---Lol, a podróżowałeś ty gdzieś? Bo ja tak, i b. dużo państw w EU ma różnego rodzaju ID. Niektóre ID wyglądają gożej nisz nasze stare patenty żeglarskie. Polskie Dowody Osobiste są na prawde ultra-nowoczesne. Latam 20-30 razy do roku po EU i NIGDY nie bralem paszportu. A nieraz wsiadałem na pokład samolotu jedynie na podstawie karty Miles&More (nie ma zdjęcia na niej nawet).

--- Koniec cytatu ---

lol ze Lol
brajlem mam napisać żebyś zrozumiał?
Jak zwykle w każdej durnej dyskusji znajdzie sobie ktoś gałąź żeby na niej się pobujac
miałem na myśli ze paszporty są czymś uniwersalnym
bo ID to nie tylko dowód osobisty czy prawo jazdy
są kraje co maja wylozone na takie papiery
wiec paszport to coś najważniejszego

Skoq:
Odnosnie paszportu:

Na CV nie ma obowiazku podawania takich rzeczy jak plec, data urodzenia, wyznanie i narodowosc. Rownie dobrze moglaby pochodzic np z Chin i nie koniecznie miec pozwolenie na pobyt w jakimkolwiek innym kraju niz Holandia. Piszac EU passport i Driving Licence daje do zrozumienia ze nie ma problemu z poruszaniem sie po UE oraz nie ma problemu z pracowaniem na terenie UE. W wypadku aplikowania sie do miedzynarodowej firmy to akurat ma zajebiste znaczenie.

A odpowiednikow dowodow osobistych na zachodzie europy w zasadzie nie ma z prostego powodu: kojarza sie z komunizmem :) Glownym dokumentem tozsamosci jest prawo jazdy oraz number ubezpieczenia (po ktorym policja moze szybko sprawdzic dane i dostac zdjecie) lub miedzynarodowa karta studencka z chipem i zdjeciem (do uzytku za granica). 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej