Forum Gry > World of Tanks

World of tanks

<< < (97/130) > >>

Starakopara:

--- Cytat: Ptysiu w Wrzesień 28, 2010, 13:45:30 ---Pocisk AP zadaje obrażenia, gdy przebije pancerz wroga. HE nie przebije pancerza żadnego czołgu poza lekkim, ale obrażenia zadaje zawsze, chociaż są zmniejszone w zależności od grubości pancerza w miejscu, w które trafisz. Generalnie wygląda to tak, że TD i czołgi z wyższych tierów używają AP, a cała reszta HE. Chociaż nie jest to regułą, jak na przykład wyżej pisano taki Hetzer, który jest TD najlepiej się sprawdza z wielkokalibrowym działem z pociskiem HE. Sam wyczujesz w końcu jaki pocisk kiedy użyć.

--- Koniec cytatu ---

jak na mój skromny gust, pociski AP ( Armor Piercing ) służą do przebijania pancerza i zadawania obrażeń kryjącej się za nim załodze, a pociski HE ( High Explosive ) służą do np. uszkodzenia układu jezdnego wrogiej maszyny, podpalenia silnika czy zbiorników paliwa

edit: ciekawe czy twórcy WoT wprowadzą amunicję podkalibrową...

Gizmo79:

--- Cytat: Ptysiu w Wrzesień 28, 2010, 13:45:30 ---HE nie przebije pancerza żadnego czołgu poza lekkim,
--- Koniec cytatu ---
To nie do końca prawda, taki IS-7 ma z przodu pancerz 210mm, ale z tyłu raptem 60, a 60 mm to przebija pocisk HE wystrzelony już z T-34-85 (penetracja 35-65mm).

Hastrabull:
ooo prosze. a ja mam med tanka (ausf III) i non stop ap strzelam a z tego co mowicie powinienem strzelac HE?

Starakopara:
ja HE strzelam do celów poniżej 50% hp, chociaż w ferworze walki nie zawsze pamiętam o przełączeniu rodzaju amunicji  ;)

Straszny:

--- Cytat: Hastrabull w Wrzesień 28, 2010, 14:28:37 ---ooo prosze. a ja mam med tanka (ausf III) i non stop ap strzelam a z tego co mowicie powinienem strzelac HE?

--- Koniec cytatu ---

zależy jakim działem i do jakiego celu, w sumie jest ot bardziej skomplikowane niż wygląda na pierwszy rzut oka ;)

zasadniczo do dużo większych od siebie - HE only bo AP Ci sie pewnie po prostu odbija nic nie robiąc (HE też cudów nie zrobi na małych armatkach ale przynajmniej wiesz ze zadajesz obrażenia )

edit:
75mm L24 z ammo HE - to jest broń dla Ciebie na Pz III (AP da bardzo słaby efekt, gorszy nawet niż na mniejszych działkach)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej