Śmietnisko > Off Topic
Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Theronth:
--- Cytat: cassio w Luty 21, 2013, 09:29:12 ---
Btw. chętnie łyknął bym jakąś pozycję dotycząca lotów kosmicznych/eksploracji kosmosu itd... w tej sferze nie znam za wielu książek. Jesteście w stanie coś polecić? Jak z książką "Eve"?
--- Koniec cytatu ---
"Ślepowidzenie" Wattsa,
"Hyperion" Simmonsa
"EVE- Era Empyreum" jest nędznę.
MuadDib:
Podobnie jak niektórzy przedmówcy wymienię tutaj jedyna pozycje do ktorej wracam od prawie 16 lat.
DIUNA- F. Herberta (cykl)
Pozycja nietuzinkowa z rozbudowanym światem religijno-geo-politycznym. Przedstawiona wizja przyszłości człowieka jakże prawdopodobna.Oczywiście większość z Was twierdzi ze jedyna częścią godna uwagi jest pierwszy tom. Zgodzić sie nie moge.Fakt jest jednym z najlepszych( chodz w moim osobistym rankingu prym wiedzie Diuna:Kapitularz).
Jak kazde tego typu dzielo nie ustrzeglo sie czesci gorszych ale w ogolnych rozrachunku prawdziwy "must have" dla kazdego fana SF.
Oczywiscie mam tutaj na mysli glowna sage dziela samego Franka poniewaz to czym uraczyl nas jego syn wola o pomstę do nieba. Ledwo przebrnalem przez 3 Tomy. Niestety przeczytac je trzeba aby dowiedziec sie np skad wziela sie odwieczna walka rodow Harkonnenow i Atrydow. Jak powstala Glildia Planetarna skad Paul mial "mecha" do cwiczen w walce i jeszcze wielu innych rzeczy.
Troche inaczej wyglada sprawa zakonczenia calego cyklu.
Dwa ostatnie tomy trzymają niemalze poziom oryginalu ponieważ byly tworzone na podstawie zapiskow smego Franka Herberta (dlatego za duzo nie dalo sie tu zepsuc).Zwienczenie calego cyklu na ktore fani musieli czekac tyle lat zdecydowanie warte bylo cierpliwosci,nerwow. Zaskakujace ,MOCNE, jakze herbertowskie ale dla niektorych do przewidzenia.
Reasumujac. Pozycja kultowa niektorych uksztaltowala jako czytelnikow SF. Jezeli jeszcze nie czytales tej ksiazki POLECAM nie zawiedziesz sie. Niech rekomendacja bedzie fakt ze cala sage przyczytalem juz 7 razy i na tym napewno sie nie skonczy.
cassio:
--- Cytat: Theronth w Luty 21, 2013, 13:24:08 ---"Ślepowidzenie" Wattsa,
"Hyperion" Simmonsa
--- Koniec cytatu ---
Dzięki - przeczytałem skróty z tylnych okładek i zapowiadają się ciekawie.
Do listy dorzucę jeszcze "Starship Troopers" Heinlein'a - o ile film może budzić kontrowersje, to książka to na prawdę niezły kawałek literatury (niekoniecznie bardzo ambitnej :) ). Czytałem w oryginale - nie wiem jak polski przekład.
Xeovar:
--- Cytat: Pynio w Grudzień 29, 2014, 16:22:17 ---Ja dodam od siebie (może była): Isaac Asimov: Ja robot. Genialna książka, proszę się nie odnosić do filmu. Ogólnie Asimov jest genialny. i Wszystkie książki Dick'a. Jednak "Ja robot" - mistrzostwo.
--- Koniec cytatu ---
Klasyków nie ma co wpisywać a Aasimov to klasyk. Dick też, choć można polemizować że nie do końca s-f - a na pewno nie do końca mainstreamowy ;)
Ze świeższych rzeczy które się pojawiły:
Neal Asher - Owner Trilogy (ogólnie cały Asher jest fajny, ma dobre uniwersum Polity)
Marcin Przybyłek - seria GameDec - pierwszy tom to praktycznie opowiadania ktore kazdemu graczowi mmo sie powinny spodobac a potem historia robi masakrę przez tysiąclecia :)
Michał Cholewa - Gambit, Punkt cięcia, forta - dobre klasyczne military hard sf
Filip Bonn:
czy moze ktos polecic cos ze swiata warhammer, obojetne czy fantasy czy 40k
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej