Śmietnisko > Off Topic
Śmieszne rzeczy
GlassCutter:
--- Cytat: qlko1 w Grudnia 15, 2015, 09:29:39 ---Z OFE pisałem pracę dyplomową. Warto poszperać i poczytać w jaki sposób OFE było wprowadzane w Polsce. Szkolenia zagraniczne i wyjazdy poglądowe dla decydentów finansowane przez Bank Światowy i MFW. Potężne pożyczki na "preferencyjnych" warunkach dane przez wyżej wymienione celem sfinansowania wdrożenia systemu.
--- Koniec cytatu ---
Jak większość rzeczy. Wiesz jak się prywatyzuje państwowe spółki? Pożycza od nich kasę, a następnie za te pieniądze się je kupuje gdy popadną z tego powodu w problemy finansowe. Poszperaj w temacie elektrowni wiatrowych, może przy okazji dowiesz się na czym polega polityka unii mająca na celu ujebać naszą energetykę. Witamy w świecie, unia to samo dobro i sama miłość bliźniego. Zdziwiłbym się gdyby ofe było wyjątkiem.
Qlko1:
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 15, 2015, 10:45:09 ---Jak większość rzeczy. Wiesz jak się prywatyzuje państwowe spółki? Pożycza od nich kasę, a następnie za te pieniądze się je kupuje gdy popadną z tego powodu w problemy finansowe.
--- Koniec cytatu ---
Tak się robi na całym świecie ;D Zdziwiłbym się, gdyby w Polsce miało być inaczej.
--- Cytat: GlassCutter w Grudnia 15, 2015, 10:45:09 ---Poszperaj w temacie elektrowni wiatrowych, może przy okazji dowiesz się na czym polega polityka unii mająca na celu ujebać naszą energetykę. Witamy w świecie, unia to samo dobro i sama miłość bliźniego. Zdziwiłbym się gdyby ofe było wyjątkiem.
--- Koniec cytatu ---
Energetyka to kanał jakich mało. Niewiele wiem o polityce dot. zielonej energii, ale już akcyza, certyfikaty energetyczne i opłaty zastępcze z tytułu obrotu energią na rynku w Polsce to przekręt porównywalny chyba tylko z numerami, które odpieprza telekomunikacja.
[VIDE] Herezja:
Gdy Polska miała wejść do Unii Europejskiej wiele programów było o tym jakim dobrodziejstwem ona jest ale w sumie zero informacji co w niej jest złego. Ktoś wydał grube miliony na wszelkiego rodzaju programy rozrywkowe, audycje w radiu itd itp.
Na wybory pamiętam nie poszedłem aby dać biernie do zrozumienia, że mój głos jest nieważny (tak wiem zaraz będziecie mnie za to "glanowali"). Można powiedzieć, że tak naprawdę nikogo głosy nie były ważne tak jako jednostki jak i ogółu społeczeństwa. Bo za nas już wybrano.
Zanim weszliśmy jako naród do struktur Unii oglądałem i czytałem o niej sporo informacji w sieci między innymi o tym jakie podejście mają do rybołówstwa. O tym, że ktoś tam w strukturach tejże unii ustalił, że dla danego kraju jest przydzielone takie a nie inne ograniczenia w połowach danych ryb. Zaowocowało to między innymi dużymi karami dla rybaków, którzy jednak zbojkotowali te ograniczenia i z połowu wracali z całą ładownią różnych ryb. Urzędnikowi ubzdurało się, że może w ten sposób odgórnie ograniczyć połów danego gatunku ryb i nie wpadł, że do sieci wpływa losowa liczba ryb. Zanim rybak przesortuje połów to te ryby i tak już są śnięte więc aby nie był obciążony wielkimi karami wywalał je za burtę w efekcie czego na dnie Bałtyku zalegają wielkie sterty padłych ryb przenoszone z miejsca w kąt przez prądy.
Taka jest Unia i jej rozporządzenia.
Ale nie zmienia to faktu, że już w jej strukturach jesteśmy i to nas do czegoś zobowiązuje.
Filip Bonn:
[youtube]http://youtu.be/hB_AP_azrxw[/youtube]
GlassCutter:
--- Cytat: [VIDE] Herezja w Grudnia 15, 2015, 11:42:47 ---Ale nie zmienia to faktu, że już w jej strukturach jesteśmy i to nas do czegoś zobowiązuje.
--- Koniec cytatu ---
Gdyby świat był taki jak wierzysz że jest to nadal istniałaby liga narodów. Jedyne do czego jesteśmy zobowiązani to dbanie o swoje interesy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej