Śmietnisko > Off Topic
Dolar $
MightyBaz:
bełkot, wyobrażasz sobie np. 100 000 osób w jednej osobie?
edit" w Polsce cos takiego nazwano NFI - narodowy fundusz inwestycyjny - klapa do kwadratu
Straszny:
przepraszam Cie bardzo - ale dla mnie ludzie którzy teraz mówią o "war incoming" - to z kompletnie nie rozumieją sytuacji na rynkach.
Żadnej wojny teraz nie będzie, nawet moglbym sie zalożyć o sporo ISKów jak chcesz ;)
Kryzys dotyczy chorych problemów amerykańskiego wewnętrznego rynku, posranego od czasów dot-comów i bańki entuzjazmu do internetu. To jest pra-przyczyna. To że grupki biurokratów i prezesów wielkich korporacji podnieciły sie nowymi rynkami, spekulowały akcjami i obligacjami całkowcie ignorując alarmistyczne sygnały o chorych podstawach całej akcji sztucznie nadmuchanego rynku. To byli ludzie nie ponoszący zadnej odpowiedzialności, sztucznie podnoszący wartość zarządzanych firm wirtualnymi w gruncie rzeczy akcjami i obligacjami, za co sami sobie przyznawali gigantyczne góry pieniędzy (już realnych). Jest nadzieja że to sie skończy.
najbardziej rozbawiają mnie debilnei dobrane tytuły na takim onecie...
"Korporacyjna rewolucja w USA: kapitalizm okazał się porażką"
tak kretyńsko napisane ze OMG.. to właśnie zdrowy kapitalizm jest remedium na monopol systemu korporacyjno-urzędniczego jak wywołał kryzys.
Ellaine:
Przez cały czas gdzieś jest wojna :) Pytanie tylko gdzie i za ile :)
KennethWolf:
wojna wojną byleby się przez polskę nie przetoczyła :P
Scary masz rację, ale niestety na upadki megakorporacji nie pozwalają nie tylko kupieni politycy ale i "społeczeństwo" krzyczące o tragedii i wzroście bezrobocia. Ale firmy nierentowne, nie radzące sobie na rynku powinny upadać niezależnie od wielkości.
MightyBaz:
Scary, nic nie zrozumiałem co napisałeś. Sorki, moze przemęczenie albo co. Coś za bardzo "na skróty" tekst jest.
megakorporacje mają się dobrze, bo ich działalność jest zdyfersyfikowana, jak nie shipy to auta, jak nie pumpersy to miedź i jakoś leci. W pysk dostają najsłabsi gracze na rynku.
Jak, powiedzmy padnie Ford, to kupi go Shanghaj Motor Company albo wyznawcy boga Siwy.
Jak US$ wypadnie z rynku to walutą transakcyjna stanie się euro albo yuan, wsio ryba.
Może nie będzie business english tylko hindi inglisz, albo dialekt kantoński
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej