Eve Online > Dyskusje ogólne

Handel ISKami - dyskusja

(1/25) > >>

ArchenTheGreat:

--- Cytat: Xarthias w Listopad 21, 2007, 23:05:26 ---
Sprzedawanie ISKów jest nielegalne.
Kupowanie ISKów też jest nielegalne, i za to też można zostać zbanowanym*.
Kupowanie tzw. doładowań** też jest nielegalne.

--- Koniec cytatu ---

Generalnie zgadzam się, popieram i wogóle... ale dla ścisłości: kupowanie/sprzedawanie ISKów jest legalne (legalne=zgodne z polskim prawem) ale zabronione przez EULA, którą gracz zaakceptował rozpoczynając grę w EVE. CCP może więc w każdej chwili zbanować gracza sprzedającego ISKi i jest to jedyne co CCP może zrobić.

PS. Moim zdaniem kupowanie ISKów (nawet to legalne przez konwercję GTC) oraz handel postaciami psują grę. Ale ja podobno dziwny jestem.

Vermian:
W sumie mam podobne odczucia jak Archen, ale po zastanowieniu niekoniecznie psuja, dzieki temu maja szanse zagrac osoby ktore nie moga sobie pozwolic na placenie comiesiecznego abonamentu. Z drugiej strony gdzieki takim kupcom GTC moga sie bawic w PvP osoby ktore nie maja czasu nabijac kasy powolnym trzepaniem misji, czy przetapianiem asteroidow. CCP zdaje sobie z tego sprawe i dlatego pozwala na ten proceder w ograniczony sposob, tak aby zapobiec manipulacjom i wszystko bylo wykozystane tak jak trzeba (przynajmniej w teori tak jest).  Czekanie pol roku na w miare przyzwoite nauczenie sie latania BS-em moze tez nie kazdemu pasowac. Wiem ze zaraz kilka osob powie ze w ten sposob ktos nie pozna wszystkich aspektow gry, ale tak naprawde czy kazdy musi chciec poznawac? Moze ktos chce po prostu jak najszybciej polatac w blobie i snipowac z 200 kilometrow rokhem do czegos. Jak kogos stac na wywalenie kilku tysiecy dolcow aby zakupic sobie postac z tytanem, czemu mialby tego nie zrobic? Wiele graczy na tym skozysta i zaludni swiat dzieki temu. Mnie to bylo by szkoda tak kase wydawac, ale zawsze sie znajdzie ktos kto moze tyle wydac i nawet nie skrzywic sie jak ten tytan pojdzie w kanal ;).

Xarthias:
A czemu ktoś, kto w rl zarabia więcej, ma mieć przewagę w grze? To jest właśnie (m.in) to psucie gry, zaburzanie równowagi miedzy ludźmi, w grze w której (teoretycznie) każdy od startu ma równe szanse na dojście do tego tytana...
Poza tym, dla mnie kupowanie isków to podoban rzecz do cheatowania czy używania botów w grach typu Counter Strike i podobnych. Fajnie się gra z kimś, kto już na starcie ma nad Tobą przewagę bo ma lepsze guny, szybsze odruchy czy w ogóle gra za niego komp?
Przemyśl jeszcze raz :P
A co do tego, że wielu graczy na tym skorzysta... W jaki sposób? Chyba jedym pożytkiem z takiego kogoś są easy-kills takich ebayowych postaci/statków etc...

Archen - chodzi mi właśnie o EULA. Chociaż jakby dobrze pogrzebał to i polskim prawie znalazłoby się paragraf na to ;)

Vermian:
Heh, masz racje, daje to nieuczciwa przewage, chwilowa i nietrwala ale daje ;). Ale nawet tu EVE samo sie broni. Ktos kto by chcial zawojowac swiat kupowanymi ISK-ami musialby dysponowac niesamowita fortuna, a ktos z taka iloscia pieniedzy zapewne woli sie bawic w inny sposob niz gierka komputerowa (tytan to okolo 5000 dolcow, ktos na forum EVE obliczyl). Osobiscie uwazam osoby kupujace ISK za troche naiwne ;). Ta gra daje przewage tym co potrafia sobie zjednywac duze grupy ludzi, a nie tym ktorzy maja duzo kasy :). Juz kiedys wspominalem ten przyklad (czysto hipotetyczny) korporacji bogatych ludzi co oplaca konta ludziom co niszcza im pozniej kupione za GTC statki. Az mi sie nazuca przyklad aliansow co bez tego stracili by mocno na stanie ludzkim gdyby GTC przestaly byc dostepne. Pewnie 1/3 rosjan przestala by grac i niszczyc te statki co zasponsorowali jakims bogatszym zachodnioeuropejskim i amerykanskim graczom :D. Aspekt moralny, przyznaje jest, ale gra cale szczescie broni sie sama przed ludzmi co nie maja na co realna kase wydawac. No i devsom kieszenie pecznieja dzieki temu :P.

Ellaine:
Etam nierowne szanse. Ja mam malo czasu na gre, ludzie ktorzy moga grac 5 godzin dziennie z palcem w dowolnym otworze mieszczacym palec moga zarobic wiecej, zabic wiecej i w ogole wiecej znaczyc. A ludzie ktorzy moga grac od rana do nocy? Noż nieuczciwa przewaga. A i jeszcze nieuczciwa przewage za real kase maja nade mna ludzie z mocnymi kompami, bo nie przycina im sie gra w walce na pol minuty.
Rowne szanse to zupelnie bezsensowny pomysl. Nic takiego w przyrodzie nie wystepuje. Nawet w warcabach nie ma rownych szans bo jeden zjadl wiecej magnezu i mu lepiej neurony stykają a drugi mniej. Im wieksza zbiorowosc i roznorodnosc tym rownosc tychze zans jest mniejsza. Jesli kogos nie raduje kopanie velda samo w sobie i musi sie koniecznie porownywac i scigac z innymi na wyniki, powinien sobie zwyczajnie znalezc ludzi o podobnych parametroach "poczatkowych". Ja na przyklad radze sobiejako tako wsrod ludzi ktorzy malo graja i maja jedno konto :)

I ja nie mowie ze to nie psuje gry, bo psuje, ale akurat rownosc szans mozna sobie wsadzić.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej