Eve Online > Wsparcie techniczne

Linux, grafika, ATI, sterowniki.

(1/3) > >>

vulor:
Parę osób tutaj używa linuxa, to może zapytam.

Od jakiegoś czasu kombinuje nad zakupem nowego kompa, wiec muszę też kupić grafikę jakaś

czy ktoś się orientuje jak aktualnie wygląda sytuacja z support ATI dla Linuxa?
Wiem, że oficjalne serowniki już od dość dawna, ale sterowniki by ATI pod Linuxa sprawowały się znacznie gorzej niż robione przez nVidie.

Poprawili się trochę, czy nadal ich drivery są do dupy?

EDIT: Wikipedia twierdzi że nie jest z tym najlepiej. http://en.wikipedia.org/wiki/Radeon

Kamoris:
Do kitu jest Ati, dziala conajmniej chusteczkowo. Mi sie po wielu bojach udalo odpalic akceleracje 3d i eve. NA nowych dystrubucjach chyba jzu wiekszosc problemow rozwiazane jest ale ogolnie zrazilem sie do Ati pod linuxem strasznie. A i problem jest ati+ monitor panoramiczny nie idzie ustawic 16:10 bo chrzani sie odswiezanie.

Nerxes:
ATI niegdy nie mialem ale pomagalem kilku znajomym i z tego co wiem sterowniki ATI to loteria.. zadzialaja lub nie :) NIe pamietam juz czy chodzilo o konkretne wersje driverow czy dystrybucje. Czasem trzeba bylo cos wpisywac w /etc/fstab a czasem nie Sam konfigurator wtedy to byl koszmar i wlaczenie niektorych bajerow na karcie powodowalo problemy wiec najlepsze efekty uzyskiwalo sie metoda prob i bledow (wlacze se to i zobaczymy co sie stanie)

Polecam Nvidie... pod linuxem chodzi kiepsko ale chodzi i nigdy  wiekszych problemow nie bylo

Hall Underley:
Drivery ATI są ciągle gorsze od NV, ale od paru miesięcy robi się z nimi coraz lepiej.
Co do instalacji - najbardziej bezproblemowa jaką widziałem, to w Ubuntu.

marcoos:

--- Cytat: Hall Underley w Październik 11, 2007, 21:29:43 ---Drivery ATI są ciągle gorsze od NV, ale od paru miesięcy robi się z nimi coraz lepiej.
Co do instalacji - najbardziej bezproblemowa jaką widziałem, to w Ubuntu.

--- Koniec cytatu ---

Wiem, że to akademicki problem (Wielkanoc czy Boże Narodzenie) - ale ja od ubuntu 100x wolę opensuse jako desktop :) (http://www.opensuse.org/) - z tym, że jeżeli ktoś chce sie bawić w Cedegi lub Wine, niech wybierze wersje 32-bit :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej