Eve Online > Dyskusje ogólne

MMORPG czy MMOSS

<< < (5/7) > >>

Kalressin:

--- Cytat: Voulture w Lipiec 25, 2007, 19:28:38 ---
--- Cytat: ArchenTheGreat w Lipiec 25, 2007, 18:32:06 ---Właściwie EVE jest najbliższe LARPom tyle, że bez ustalonego wyniku starcia.
--- Koniec cytatu ---
90% osob twierdzi, ze wynik z gory ustalilo CCP i zastanwia sie kiedy i do nich przyleci BOB.

--- Koniec cytatu ---
No to tak jak 90% graczy na sesji rpg mysli o mistrzu gry, jak im cos nie pujdzie bo cos glupio spartolilii  :D

Ja wampirka lubilem do czasu az WW nie zaczol wypruwac z siebie 100 dodatkow na minute opisujacych kolory skarpetek, potencjalne rozmiary gartek itd kazdego wampira :P
To byla niezla sieczka na kase swoja droga. :]
I nawet nie chodzi mi o to ze trzeba bylo ( bron boze )  czytac te wymioty, ale coraz czesciej na sesji zdarzal sie kmiot ktory wstawal i twierdzil ze przecierz " w Nowym Yorku elizjum to jest na 3 pietrze budynku przy ul ......."  :idiot2:
Wtedy nalezalo uzyc twardej oprawy podrecznika  na glowie pacjeta w celu naprostowania mu swiatopogladu na jedyna i sluszna druga edycje tego systemu  :P
Ale i tak z cyberpunka mam najlepsze wspomnienia.

HuLiO_mech:

--- Cytat: Sotharr w Lipiec 25, 2007, 14:23:18 ---Diablo to nie RPG.  :knuppel2:
Umiejętności owszem są, ale podstawowym elementem RPG jest scenariusz, którego tutaj brak.
W niemal każdej grze gracz wciela się w jakąś postać o określonych celach, ale to nie czyni tej gry RPG.

--- Koniec cytatu ---

ja bym poszedl nawet troche dalej. RPG to glownie odgywanie rol.. scenariusz jest tylko po to zeby to umozliwic, ubarwic itp.
bynajmniej tak staralem sie to prowadzic jako MG w Warhammerze FRP

uzywanie okreslenia RPG w odniesieniu do gier komputerowych jest troche chybione.. ale najwyrazniej sie przyjelo i nikomu to nie przeszkadza :)

Ellaine:
W grach komputerowych RPG oznacza co innego niz na papierze. To inne gatunki, zwiazane ze soba glownie historycznie, poprzez prosty fakt ze na poczatku to polaczenie gry taktycznej i przygodowej bylo najczesciej oparte na DnD/ADnD. Gdyby przez 20 lat robiono regularnie puzle oparte na filmach i praktycznie zadnych innych puzli, mowilibysmy o puzlach "gry filmowe".

A to cale odgrywanie jest przereklamowane. Chodzi o wcielanie sie w postac, czyli np podejmowanie jej decyzji taktycznych i ekonomicznych :) Przez dziesieciolecia RPG radzilo sobie dobrze chociaz odgrywanie bylo opcjonalna zabawa dla maniakow. Odgrywanie, zywy teatr i inne cudactwa to chwyt reklamowy White Wolfa zeby w oparciu o wymarketingowany elitaryzm sprzedawac gre w ktorej rzuca sie garsciami 20 kostek co pol minuty :)

HuLiO_mech:
moge sie zgodzic na taki uklad:
RPG - Role Playing Game - dla papierkowych
RPG - jako 3 losowe literki pisane razem - dla komputerowych :)

A jezeli chodzi o odgrywanie to wszystko zalezy od MG (zawsze sie moze trafic kostkowy maniak)
Dla mnie to jest wlasnie esencja tego typu rozgrywki, a kostki sa niezbedne tylko do tego zeby zsynchronizowac akcje bohatera z parametrami jego postaci i ze swiatem.. akurat w WFRP mozna bylo znacznie ograniczyc kostkowy aspekt..
Jezeli uwazasz ze to przereklamowane to prawdopodobnie nie gralas nigdy w taki sposob :)

MightyBaz:
o co wy sie spieracie? to jest SIMs - tylko ze w kosmosie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej