Eve Online > Dyskusje ogólne

Eksploracja - how to

(1/14) > >>

Radix_s:
mecze sie juz z ta eksploracja od jakiegos czasu  :uglystupid2:

kilka rzeczy juz rozkminilem zdeczka. Bedac w grze polecam moj mini-poradnik w bio mojej postaci (Radix Salvilines). A tutaj dla tych co wola forum:

do eksploracji bedziesz potrzebowal calego kompletu probow. Ich ceny wachaja sie od 100k do 250k. Na poczatek polecam zakup sporej ilosci multispectral scan probes, sporej ilosci questow z kazdego rodzaju, kilka combow i troche wiecej niz kilka siftow (z kazdego rodzaju of korz :)).

Teraz wybierz sobie jakas sciezke zdrowia przez kilka systemow. Wlatujac do kazdego laduj do wyrzytni probow multispectrale i launch.

Na skanerze wybierz cosmic signature, proba i analyze. The proby ZAWSZE zwracaja jakis wynik jesli cokolwiek sie w tym systemie znajduje (mniej wiecej trafiam na cokolwiek na jeden z 4 systemow). Wyniki sa rozne na tym etapie: Unknown, Gravimetric, Magnetometric, Ladar i Radar. Jesli nic nie ma mozesz sobie darowac ten system - nic tutaj nie ma po prostu. Lec do nastepnego :)

Ok jesli juz cos znajdziesz. Jesli to jest unknown mozesz uzywac kazdej sony (z kazdego typu) - beda dzialaly wzystkie tak jakby skanowaly sobie odpowiednia sygnature. Jesli nie bedzie unknown to wybierasz proby takie jak trzeba  ;)

Zaczynamy z questami. Wlacz system map i postaraj sie tak rozmiescic proby, aby pokryly jak najeiwksza ilosc planet (najlepiej wewnetrznych - jest ich zazwyczaj najwiecej i ma sie wieksze szanse ustawiajac proby na nich). Najlepiej po prostu warpuj sie do planet i tam wywalaj proby.

Kiedy juz pokryjesz system w sposob satysfakcjonyjacy uruchom skaner, zaznacz wszystkie proby i analyze. Questy maja najmniejsza sile sygnalu, dlatego mozesz musiec skanowac nawet i 10 razy aby cos znalezc (a czasami rozstawiac proby od nowa). To jest, nie ukrywam, najgorsza czesc calej roboty - moze zajac nawet 2 godziny by wreszcie czegos sie doszukac.

No dobra znalazles cos. W rezulatatach amsz cos takiego jak accuracy. Jesli jest ponizej 0.5AU to sukces - mozesz uzywac od razu siftow. Jesli jest wiecej bedzie trzeba wspomoc sie combami.

No dobra kliknij prawym na rezultacie i warpnij sie do celu. Jak juz pisalem - jesli dokladnosc byla powyzej 0.5AU to wyrzucaj comba i skanuj (jeden wystarczy). Ten probe ma o wiele wieksza sile skanowania i powinien wywalic wynik pozytywny w 1 - 3 skanowaniu. Jak bedzie sukces - warpuj sie na miejsce. Jesli bylo ponizej 0.5AU to od razu sifty.

Anyways, jestesmy przy siftach. Wywalaj proba i skanuj. Nie spotkalem sie jeszcze z przypadkiem by mi nei wywalil wyniku za pierwszym razem. Jak bedzie sukces... skup sie - czasami mozesz wleciec do kompleksu bez bramy prosto pod lufy npcow. Jesli jestes przygotowany na szybki warp out - warpuj sie do wyniku. Miej juz przygotowane okno peoles and places z zakladka bookmarks. Kiedy wyjdziesz z warpa klikaj add bookmark i wpisz byle co (spiesz sie jesli trafiles prosto na raty). Teraz warp out i lec po statek do niszczenia  >:(... albo kopania.

Gratuluje - znalazles ukryty kompleks :D

Wskazowki - najlepszy statek do skanowania to covert ops - dzieki jego bonusom mozna o wiele szybciej skanowac.

Kazdy typ sygnatur w wynikach multispectrali podobno kryje za soba jakis typ kompleksu. Jeden oznacza pole z roidami, jeden jakies struktury, puszki, drugi walke. To nie potwierdzone, zaslyszalem to tylko od gosci maniakow w te klocki.

do tej pory znalazlem tylko jakies nedzne kompleksy z fregatami i kilkoma nedznymi cruzami, albo belty z kernitem, jakies ruiny z puszkami. Nic ciekawego - na pewno nie warte tych probow, ktore zuzylem... ale to pewnie dlatego, ze eksploruje w high secu na razie. Jak  wyskiluje sobie na porzadne poziomy skile od astro to sproboje w low secu :)

gl mam nadzieje ze troche pomoglem :)

Assari:

--- Cytat: Radix_s w Styczeń 09, 2007, 06:16:43 ---(...) jakies ruiny z puszkami. Nic ciekawego - na pewno nie warte tych probow, ktore zuzylem(...)
--- Koniec cytatu ---

Z tego co słyszałem te puszki mogą zawierać całkiem ciekawe rzeczy jak BPO/BPC czy skill booki.

Xarthias:
Dobre, dobre, wydzieliłem i link umieszczam w "Poradnikach".
Dzięki.

Goomich:

--- Cytat: Radix_s w Styczeń 09, 2007, 06:16:43 ---Kazdy typ sygnatur w wynikach multispectrali podobno kryje za soba jakis typ kompleksu. Jeden oznacza pole z roidami, jeden jakies struktury, puszki, drugi walke. To nie potwierdzone, zaslyszalem to tylko od gosci maniakow w te klocki.

--- Koniec cytatu ---

http://support.eve-online.com/Pages/KB/Article.aspx?id=329

Ladar to find Gas Clouds
Radar to find Hacking Sites
Magnetometric to find Archeological sites
Gravimetric to find Hidden asteroid fields.

marioosh:
parę postów wyżej dałem swój link do poradnika o eksploracji więc po co pisać od nowa? bez sensu...

przypominam :http://docs.google.com/View?docid=dg2nvz9w_3cfp5rs

--- Cytuj ---
--- Cytuj ---(...) jakies ruiny z puszkami. Nic ciekawego - na pewno nie warte tych probow, ktore zuzylem(...)
--- Koniec cytatu ---

Z tego co słyszałem te puszki mogą zawierać całkiem ciekawe rzeczy jak BPO/BPC czy skill booki.
--- Koniec cytatu ---
tak, z tych puszek właśnie jest najlepsza kasa, jednak prwdziwe cacka się pojawiają jak masz hacking/archeology/salvaging (zależnie od rodzaju puszki) na level CONAJMNIEJ 4 hacking i archeology to powinno być lvl5 i jeszcze do tego rig wzmacniający.

Jak chcesz wiedzieć co jest w puszce możesz ją "przelecieć" cargo scannerem i w rezultacie dostaniesz listę przedmiotów która jest w środku - czym większy masz skill tym więcej pozycji z tej listy dostaniesz biorąc po kolei, tzn. ostatnie przedmioty z listy - tylko przy wysokim skillu.
czasem zobaczysz że na końcu ten listy są czasem data interface'y a taki chodzi po 1,5-4 MLD!!isk - ale aby je wyciągnaćmusisz mieć hacking baardzo wysoko (max to 65% szans - hacking na lvl5 to tylko 25% na powodzenie..)

--- Cytuj ---Ladar to find Gas Clouds
Radar to find Hacking Sites
Magnetometric to find Archeological sites
Gravimetric to find Hidden asteroid fields.
--- Koniec cytatu ---
uzupełnię to:

Ladar to gas clouds, complexy i Escalating paths (największa szansa to escalating paths)
radar: single profesioons sites - hacking albo archeology albo salvaging (najczęściej hacking)
magnetomeric: multiprofession sites np. ArchSalv = archeology + Salvaging (archsalv najćzęściej spotykane)
gravimetric - ukryte bełty - small, medium, large - rodzaj rudy zależny od ss systemu w którym się znajduje
unknown - minicomplexy - 1 lub 2 etapy (czasami dość trudne a nagroda prawie żadna)

jednakże jest minimalna szansa że pod danym typem sygnału znajdzie się coś z innej grupy - znalazłęm bełt pod sygnałem magneto - raz znalazłem Hacking site pod sygnałem ladar.

chyba wsio

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej