Eve Online > Przedpokój

Virtual Democracy

<< < (4/13) > >>

marcoos:

--- Cytat: "Rhovana" ---A co ma gu?ag do komunizmu bo nie rozumiem, je?li kto? czyta? "Manifest Komunistycznego"  to wie, ?e nic.
--- Koniec cytatu ---

Ma tyle, co przepis na ciasto i kucharz który je piecze - po prostu zbiór zasad, które nazywasz "manifestem komunistycznym" s? zbiorem mrzonek i z?ych przes?anek do uszcz??liwienia ludzi (np. walka klas, wspólna w?asno?? i nacjonalizacja - czyli uprawnienie z?odziejstwa przez pa?stwo i tzw. bezp?atno??) - skutek tego eksperymentu zawsze ko?czy? si? tragicznie - wi?c gadka w stylu "system dobry ale ludzie ?li" jest g?upi.

ps. proponuje przenie?? ten w?tek do offtopic :)

redbart:
Demokracja te? mi strasznie nie odpowiada powiem, ci. PO co mi demokracja gdzie ludzie z niskim wykszta?ceniem gniot? klas? ?redni?, bo ci bogaci sobie i tak poradz?. Czemu mam zapierda-la? na romola z pod budki z piwem, bo ich jest wi?cej i stwierdz? p?ac podatki i daj mi becikowe, do k.n?dzy. I inne tego przyk?ady.

Jako?, nigdy nie ma moich partii w parlamencie, wi?c to nie demokracja bo si? mój g?os nie liczy, i jest jako? tam proporcjonalnie przeliczany.

Nacjonalizacja - to wcale nie z?odziejsto zalegalizowane, to wspólne dobro pozbyte si? dla dobra ogó?u.

Z realnych ustrojów, to proponuje republike reprezentacyjn?, czyli do parlamentu ludzie z wy?szym wykszta?ceniem mog? mie? prawo bierne, do senatu ludzie >50, a czynne prawo wyborcze dla wykszta?cenia ?redniego i wy?ej. Finansowanie kampanii wyborczej z w?asnych ?rodków, nie bud?etu.

Widzisz, demokracja to mrzonka, wi?c system jest do dupy wed?ug ciebie.

Unionizm / Uniteraryzm czy jak to zwal - dla mnie jest dobrym ustrojem. Ka?demy przy urodzeniu wszczepia? czip i wszyscy g?osujemy i kolektywnie podejmujemy decyzje.

Czemu kurwa nie mo?na si? wypisa? z pa?stwa?

Goomich:

--- Cytat: "redbart" ---Finansowanie kampanii wyborczej z w?asnych ?rodków, nie bud?etu.
--- Koniec cytatu ---

O tak, a po wyborach partie b?d? sp?aca? d?ugi, te? z w?asnych ?rodków, nie budzetu. :P

--- Cytat: "redbart" ---Czemu %@#&! nie mo?na si? wypisa? z pa?stwa?
--- Koniec cytatu ---

Jak nie, jak tak?

redbart:
Wlasnei, b?d? sp?aca? kredyty z w?asnych ?rodków, ewentualnie dzia?alno?ci gospodarczej, czy sk?adek cz?onków. A je?li z bud?etu to jedynie z pensji parlamentarnych.

Jesli mo?na si? z Pa?stwa wypisa? to daj tutoriala ;)

Ellaine:
Technokracja to taki starozytny grecki system zakladajacy wladze ludzi kompetentnych. Tez utopia, ale moznaby cos w tym kierunku. Chociaz UE ma elementy technokracji, ktore jej nie wychodza na zdrowie.

Komunizm to system niemal idealnie zly.
Jest taki jak idealne panstwo chrzescijanskie, gdzie wszyscy kieruja sie miloscia Boga i blizniego, milosierdziem i tolerancja, tyle ze komunizm jest bardziej utopijny, bardziej niedorzeczny i bardziej szkodliwy przy probach narzucenia go ludziom.

Dobry system to jest demokracja migracyjna - jak najwiecej praw dziala lokalnie i ludzie "glosuja" przenoszac sie tam, gdzie jest lepiej. W Stanach dziala to dobrze, a glowne problemy i wpadki amerykanskiej demokracji dzieja sie na poziomie federalnym, gdzie ten mechanizm z oczywistych powodow nie dziala. Owszem, powstaje mnostwo idiotycznych lokalnych praw w stylu zakazu seksu oralnego, ale sprawy zasadnicze, czyli podatki, prawo pracy, prawo karne etc, rozgrywaja sie w wiekszosci na poziomie miasta i stanu i sila rzeczy stale sie optymalizuja by konkurowac z innymi miastami i stanami.
Kiedy w Europie padna bariery jezykowe i kulturowe a przeplyw ludnosci stanie sie naprawde swobodny, rowniez zacznie sie poprawiac, oczywiscie o ile do tego czasu Europa nie stanie sie dzieki socjalistycznym zapedom panstw czlonkowskich i Europarlamentu trzecim swiatem.
Dobrym systemem ogolnie, jest wolny rynek, gdzie ludzie glosuja portwelami. Im wiecej aspektow zycia zabierze sie panstwu i monopolistom, tym wiecej ludzie beda mieli wyboru a tym samym produkt bedzie optymalizowany pod konsumenta.

Ogolnie wyglada na to, ze im bardziej system centralny tym skuteczniejszy zewnetrznie (np skuteczna jest centralizacja w wojsku) a im bardziej zdecentralizowany tym korzystniejszy dla swoich uczestnikow).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej