Eve Online > Dyskusje ogólne
No tym razem to chyba naprawdę RIP EVE...
Filip Bonn:
Nie czytałem reddita ale to co piszą na pudelku nie napawa optymizmem
https://mmorpg.org.pl/news/zobacz/poczatek-konca-eve-online-zanmy-szczegoly-kupna-ccp-przez-pearl-abyss
Zgudi:
--- Cytuj ---islandzka firma pokazała zupełnie nowe podejście w kwestii budowania społeczności, a także kontaktu ze swoimi graczami. To miało zaimponować Koreańczykom, którzy w przyszłości chcą, aby każda gra, jaka zostanie wydana spod skrzydeł Pearl Abyss była tak zarządzana, jak EVE Online.
--- Koniec cytatu ---
CCP po wielu prośbach łaskawie raczyło coś zrobić dla Janka Morgensterna pod czasy gdy PA leje na petycje graczy ciepłym moczem. Faktycznie im zaimponowali.
--- Cytuj ---Pierwsze efekty tej współpracy mają już w przeciągu następnego roku odczuć gracze Black Desert Online.
--- Koniec cytatu ---
To gracze BD się cieszą, może ktoś w końcu pochyli się nad ich petycjami.
Wygląda to tak, jakby CCP się chwaliło Pearl Abyss, jaki to ma świetny kontakt i jak są zżyci ze społecznością swojej gry.
--- Cytuj ---Negocjacje miały być bardzo ciężkie i długie, ale ostatecznie się udało CCP otrzymało 425 milionów dolarów, dostęp do zaplecza koreańskiej firmy i pełny udział w przyszłych projektach. Z kolei Pearl Abyss zdobyło nowe satelickie studio, doświadczenie i... narzuciło CCP warunki — islandzka firma ma wyrabiać odgórnie ustalone normy finansowe, a także respektować decyzje Koreańczyków w kwestii przyszłości ich gier, co może się tyczyć także mikropłatności(!!!).
--- Koniec cytatu ---
To brzmi trochę niepokojąco.
Gaavrin:
Poczytałem dzisiaj trochę AMA które odbyło się na forum eve online i ze strony devów wygląda to zadziwiająco inaczej.
CCP Falcon napisał (nie chce mi sie szukać linka do posta, bo czytałem na komórce), że sie cieszą, bo wreszcie będą należeć do firmy która robi gry komputerowe, a nie do inwestorów finansowych, którzy ciągle naciskali na wprowadzenie dodatkowych opcji monetyzacji. Co jest w sumie ciekawe, bo mamy złe skojarzenia z PA, z powodu p2w w BDO, ale to nie tak, że ccp wcześniej należało do Hilmara, czy jakiegoś innego gościa, który robił to pro publico bono, tylko do funduszy inwestycyjnych.
I jak się tak zastanowić, to coś w tym jest, bo kto wydaje się wam bardziej pazerny: bankier z wall streat, czy koreański nerd robiący gry komputerowe?
Nie mówię, że eve czeka świetlana przyszłość, ale nie ma chyba co na razie przesądzać. Pożyjemy, zobaczymy co to będzie znaczyc dla eve.
Czytałem też wywiad z ceo PA, Robinem Jungiem
https://venturebeat.com/2018/09/06/ceo-robin-jung-tells-why-pearl-abyss-bought-eve-online-maker/
wynika z niego, że kupili ccp żeby mieć w swoim portfolio kolejne mocne ip, poza BDO, co by mnie skłaniało do obstawienia, że zobaczymy jakieś nowe gry w universum eve, które zapewne będą mocno p2w, ale będą...
Filip Bonn:
może tak a może nie
takiemu inwestorowi o wiele łatwiej "czy zamydlić", nie zna się na robieniu gier ani na ich monetyzacji, zostawia pod tym kątem wolną rękę devsom.
PA wie co i jak, nie da sobie kitu wcisnąć, jeśli się na coś uprze np tęczowe mounty to ccp wprowadzi
Soulscream:
God Bless Warcraft.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej