Śmietnisko > Off Topic

Brexit stał się faktem

<< < (20/23) > >>

CATfrcomCheshire:
Wracajac do tematu: pisze z Yorkshire, bastionu zwolennikow Brexitu. U mnie w pracy 100% Anglikow z mojego dzialu, jak i z sasiednich, glosowalo za wyjsciem. Glownym powodem byla obietnica wiz dla Turkow, zlozna kilka miesiecy przed referendum - Angole sie po prostu przestraszyli, i trudno sie im dziwic. Do tego dochodza oczywiscie inne powody (np. zaskakujaco pasjonuja sie unijnymi regulacjami dot. rybolostwa), ale wizy dla Turkow przewazyly moim zdaniem szale o te kluczowe kilka procent. Nieprawda jest, jakoby za wyjsciem glosowala sama angielska patologia i niedoinformowane niziny spoleczne, wiekszosc osob z ktorymi rozmawiam na ten temat ma zaskakaujaco wysoki poziom swiadomosci politycznej. Aroganckie zachowanie unijnej wierchuszki po decyzji wyjscia jeszcze bardziej ich zacietrzewia i upewnia, ze decyzja byla sluszna. Twierdza, ze funt jest niezatapialny, a dostepu do single market nie straca, bo wtedy padnie niemiecki przemysl samochodowy (Merkel juz skomle, zeby nie traktowac Anglii zbyt surowo:). Dwie najwieksze gospodarki UE, Niemcy i UK sa od siebie uzaleznione, wiec urazona duma unijnych dygnitarzy bedzie musiala zostac schowana do kieszeni po serii efektownych fochow pod publiczke. Ekonomicznym problemem moze byc (prawie pewne) wyjscie z UK Szkocji, ktora kontroluje zloza ropy na morzu polnocnym, ale Szkotow tu nie lubia, wiec w swiadomosci spolecznej polnocnej Anglii nie stanowi to problemu (moim zdaniem bedzie to duzy problem, ale nikt mnie tu nie slucha:). Podobnie nie przejmuja sie ew. wyjsciem Walii (we don't understand what they are saying anyway:) ani Irlandii Polnocnej, ktora jest chyba jednym z najbardziej zacofanych regionow UK. Takze z mojego punktu widzenia nastroje wygladaja tu troszeczke inaczej, niz stara sie namalowac kolorowa prasa brukowa, ale moze to dlatego,  ze mieszkam w specyficznym miejscu, daleko od Londynu i cywilizacji. Nikt sie raczej nie boi ani nie zaluje swojej decyzji, nikt raczej nie zmienia zdania, a patologia wsrod glosujacych za wyjsciem stanowi margines.

Wasz korespondent z krainy bekonu

Zgudi:

--- Cytat: CATfrcomCheshire w Lipiec 07, 2016, 22:46:07 ---Wracajac do tematu: pisze z Yorkshire, bastionu zwolennikow Brexitu. U mnie w pracy 100% Anglikow z mojego dzialu, jak i z sasiednich, glosowalo za wyjsciem. Glownym powodem byla obietnica wiz dla Turkow, zlozna kilka miesiecy przed referendum - Angole sie po prostu przestraszyli, i trudno sie im dziwic. Do tego dochodza oczywiscie inne powody (np. zaskakujaco pasjonuja sie unijnymi regulacjami dot. rybolostwa), ale wizy dla Turkow przewazyly moim zdaniem szale o te kluczowe kilka procent. Nieprawda jest, jakoby za wyjsciem glosowala sama angielska patologia i niedoinformowane niziny spoleczne, wiekszosc osob z ktorymi rozmawiam na ten temat ma zaskakaujaco wysoki poziom swiadomosci politycznej. Aroganckie zachowanie unijnej wierchuszki po decyzji wyjscia jeszcze bardziej ich zacietrzewia i upewnia, ze decyzja byla sluszna. Twierdza, ze funt jest niezatapialny, a dostepu do single market nie straca, bo wtedy padnie niemiecki przemysl samochodowy (Merkel juz skomle, zeby nie traktowac Anglii zbyt surowo:). Dwie najwieksze gospodarki UE, Niemcy i UK sa od siebie uzaleznione, wiec urazona duma unijnych dygnitarzy bedzie musiala zostac schowana do kieszeni po serii efektownych fochow pod publiczke. Ekonomicznym problemem moze byc (prawie pewne) wyjscie z UK Szkocji, ktora kontroluje zloza ropy na morzu polnocnym, ale Szkotow tu nie lubia, wiec w swiadomosci spolecznej polnocnej Anglii nie stanowi to problemu (moim zdaniem bedzie to duzy problem, ale nikt mnie tu nie slucha:). Podobnie nie przejmuja sie ew. wyjsciem Walii (we don't understand what they are saying anyway:) ani Irlandii Polnocnej, ktora jest chyba jednym z najbardziej zacofanych regionow UK. Takze z mojego punktu widzenia nastroje wygladaja tu troszeczke inaczej, niz stara sie namalowac kolorowa prasa brukowa, ale moze to dlatego,  ze mieszkam w specyficznym miejscu, daleko od Londynu i cywilizacji. Nikt sie raczej nie boi ani nie zaluje swojej decyzji, nikt raczej nie zmienia zdania, a patologia wsrod glosujacych za wyjsciem stanowi margines.

Wasz korespondent z krainy bekonu

--- Koniec cytatu ---
Nikt u was nie przejmuje się zbytnio tym czy WB rozpadnie się na 4 państewka czy nie? Nie sądzę więc by funt był niezatapialny.

--- Cytat: sztosz w Lipiec 07, 2016, 22:12:07 ---Ja nie wierzę że jesteś programistą kiedy ty nie rozumiesz matematyki na poziomie podstawówki. 50 mld * 12 = 600 mld a to jest prawie 2 razy więcej niż cały roczny budżet naszego państwa. Możesz wyjebać cały socjal, możesz totalnie i zupełnie wyjebać jakiekolwiek wydatki to i tak za chuja nie starczy.

Chciałeś mi wyłożyć, że da się magicznie wyciągnąć z dupy dla każdego polaka minimalną krajową. Ale totalnie olałeś jakąkolwiek logikę. Nic dziwnego że mamy takie syf w Polsce i oszołomów u steru, skoro większość glosującego elektoratu to tacy... hmm... dziwni ludzie jak Ty, Hipokryto.

"Rzeczy nowe i nieznane" wywołują agresję bo taki programista co podstaw matematyki napisał a propos rozdawania 50 mld miesięcznie "Tak, każdy [dostaje] dlatego to takie fajne." Pewnie Wałęsie w jego sto milionów dla każdego też wierzyłeś?

--- Koniec cytatu ---
Gdy dużo więcej się wydaje niż zarabia to jest to prosta droga do inflacji. Takim sposobem okręt 500+ zostanie zatopiony, nawet sprytny plan. :P

GlassCutter:

--- Cytat: sztosz w Lipiec 07, 2016, 22:12:07 ---Ja nie wierzę że jesteś programistą kiedy ty nie rozumiesz matematyki na poziomie podstawówki. 50 mld * 12 = 600 mld a to jest prawie 2 razy więcej niż cały roczny budżet naszego państwa. Możesz wyjebać cały socjal, możesz totalnie i zupełnie wyjebać jakiekolwiek wydatki to i tak za chuja nie starczy.

Chciałeś mi wyłożyć, że da się magicznie wyciągnąć z dupy dla każdego polaka minimalną krajową. Ale totalnie olałeś jakąkolwiek logikę. Nic dziwnego że mamy takie syf w Polsce i oszołomów u steru, skoro większość glosującego elektoratu to tacy... hmm... dziwni ludzie jak Ty, Hipokryto.

"Rzeczy nowe i nieznane" wywołują agresję bo taki programista co podstaw matematyki napisał a propos rozdawania 50 mld miesięcznie "Tak, każdy [dostaje] dlatego to takie fajne." Pewnie Wałęsie w jego sto milionów dla każdego też wierzyłeś?

--- Koniec cytatu ---

Zacznijmy od tego że z dupy wyciągnąłeś te 1200 i teraz opierasz o to całą swoja argumentacje dodatkowo jadąc mi personalnie na poziomie gówniaka. Skoro Finlandię stać, a zakładam że nie rozważaliby takiego programu bez dokładnego policzenia wszystkiego to stać każdy kraj. Zanim wyskoczysz mi po raz kolejny z hipokrytą, bo przecież Finlandia bogata i ma mało mieszkańców, to uprzedzam że obciążenie taką pensją jest procentowe, bo my nie wypłacalibyśmy tyle co oni. Czyli jednak jakoś się da, jedź tam do nich i krzycz na ulicy że to kraj podłych zaplutych hipokrytów.

Do budżetu dodaj sobie budżet zus, bo przestaje być valid. Ale to już nie pasowało do obliczeń prawda? Ale to tylko moje wynurzenia o 6 rano przed robotą, pewnie znajdzie się więcej.

CATfrcomCheshire:

--- Cytat: Zgudi w Lipiec 08, 2016, 04:08:08 ---Nikt u was nie przejmuje się zbytnio tym czy WB rozpadnie się na 4 państewka czy nie? Nie sądzę więc by funt był niezatapialny.

--- Koniec cytatu ---
Nie wiem, czy nikt sie nie przejmuje, moge tylko mowic o moim najblizszym otoczeniu, a ludziach, z ktorymi rozmawiam, a jak zaznaczalem, mieszkam w specyficznym miejscu. I raczej nie mowilbym tu o ropazdzie na 4 panstewka, tylko na 3 panstewka i Anglie. Uk to szosta gospodarka swiata, a druga w UE :)

sztosz:

--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 08, 2016, 06:39:57 ---Zacznijmy od tego że z dupy wyciągnąłeś te 1200

--- Koniec cytatu ---
To ty pisałeś o "obowiązkowej pensji minimalnej". Zgodnie z ustawą pensja minimalna w 2016 roku w Polsce wynosi 1850 złotych brutto. To daje nam jakieś 1350 zł netto.

--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 08, 2016, 06:39:57 ---Skoro Finlandię stać, a zakładam że nie rozważaliby takiego programu bez dokładnego policzenia wszystkiego to stać każdy kraj[...]

--- Koniec cytatu ---

Ale Finlandii też nie stać. Żadnego kraju który ma deficyt budżetowy nie stać na takie fanaberie. Każda normalna firma która ma większe wydatki niż dochody w pewnym momencie przestaje istnieć, albo zostaje sprzedana. Jakim więc kurwa magicznym cudem państwa mogą to robić? A takim, że to w dłuższej perspektywie wszystkich obywateli naprawdę dużo kosztuje. A budżetu Finlandii nie znam ale jak znajdziesz realne liczby to policz i pokaż mi że się mylę.

--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 08, 2016, 06:39:57 ---Do budżetu dodaj sobie budżet zus, bo przestaje być valid. Ale to już nie pasowało do obliczeń prawda?

--- Koniec cytatu ---
Czyli rozumiem że teraz wszyscy emeryci zostają w tej chwili pozbawieni wszystkich swoich świadczeń które teoretycznie sobie latami wypracowali i dostają tylko i wyłącznie tą pensję minimalną? To daje nam niecałem 200 mld zł rocznie. Nadal się to nijak nie zapina. Nadal nie pasuje do obliczeń, ale wciąż na niekorzyść twojego durnego planu.

W ogóle też nie patrzysz na socjoligiczną stronę tego zagadnienia. Rozdawanie każdemu za darmo, bo tak, będzie prowadziło do jeszcze większej patologii.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej