Śmietnisko > Off Topic
Brexit stał się faktem
Dux:
--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 06, 2016, 09:12:41 ---Kto będzie się zajmował emerytami i na nich placił gdy ich liczba niebezpiecznie zrówna się z liczbą ludzi w wieku produkcyjnym?
--- Koniec cytatu ---
Niedawno w jednym z artykułów dotyczących nowych pomysłów PiS w sprawie OFE wyczytałem, że już obecnie na 1 emeryta przypadać ma raptem 1,5 pracownika. Więc jakby nie patrzeć jeśli tak jest rzeczywiście to katastrofę mamy już na wyciągnięcie ręki. Oby ten spadek w spadku przyrostu miał cechę trwałą. I oby znalazły się środki na dalsze finansowanie 500+, bo i to pewne nie jest. IMO prócz tego typu świadczeń wypadałoby jeszcze zmniejszyć drastycznie ilość osób zatrudnionych na tzw. śmieciówkach. Lepsze gwarancje utrzymania zatrudnienia powinny być dodatkowym i mocnym bodźcem dla zakładania rodziny. Dzieci to jak długoterminowa inwestycja, która wymaga poczucia stabilizacji przez "inwestora".
[VIDE] Herezja:
@Dux w tym problem, że motyw "śmieciówek" jest bardzo niewygodny każdej władzy. Obawiają się zapewne odpływu inwestorów z kraju nie myśląc długofalowo, że przeciętny polak dwa razy się zastanowi (o ile w ogóle ktoś w tym wypadku myśli ];) ) czy zakładać rodzinę i dlatego spora część ciąż jest niezamierzona.
Suma sumarum akcje 500+ itp są strzelaniem w przysłowiową stopę budżetu państwa.
Lepszym rozwiązaniem dla przeciętnej polaki byłaby pewność:
1. że ma zapewniony powrót do pracy po wychowawczym (obwarowane dobrze przemyślanymi ustawami a nie dowolnością w ich interpretowaniu jak jest zwykle w Polsce),
2. miała darmowe żłobki i przedszkola (co samo w sobie dałoby także spore zatrudnienie i zmniejszyło bezrobocie),
3. gdyby potencjalni rodzice mieliby pewną pracę a nie umowy śmieciowe lub krótkoterminowe np co dwa tygodnie ponawiane zapewne większy odsetek osób byłby zainteresowanych zakładaniem rodzin.
GlassCutter:
--- Cytat: [VIDE] Herezja w Lipiec 06, 2016, 10:40:16 ---Lepszym rozwiązaniem dla przeciętnej polaki byłaby pewność:
1. że ma zapewniony powrót do pracy po wychowawczym (obwarowane dobrze przemyślanymi ustawami a nie dowolnością w ich interpretowaniu jak jest zwykle w Polsce),
2. miała darmowe żłobki i przedszkola (co samo w sobie dałoby także spore zatrudnienie i zmniejszyło bezrobocie),
3. gdyby potencjalni rodzice mieliby pewną pracę a nie umowy śmieciowe lub krótkoterminowe np co dwa tygodnie ponawiane zapewne większy odsetek osób byłby zainteresowanych zakładaniem rodzin.
--- Koniec cytatu ---
1. Genialny pomysł! Zmuśmy pracodawców, dopierdolmy im jakieś kary za niestosowanie się do tych przepisów, zmuśmy do zatrudniania młodych kobiet i płacenia im przez rok nieobecności w firmie, a potem dziwmy się że jakoś te firmy nie powstają i miejsc pracy zamiast przybywać to ubywa.
2. Czyli z jednego socjalistycznego pomysłu (500+), przechodzimy w drugi? Brawo.
3. To dowiedz się jak wygląda sytuacja po drugiej stronie przelewu to może zrozumiesz że z syfitu się taka sytuacja nie bierze.
[VIDE] Herezja:
Glass chyba nie do końca zrozumiałeś co napisałem albo mało jasno było to wyjaśnione więc jeszcze raz.
ad 1. Kobieta, która jest na macierzyńskim jest pod ochroną państwa i z zus-u dostaje pieniądze ale taka kobieta nie wie czy będzie miała do czego wracać i często pracodawcy nie chcą zatrudniać młodych kobiet na umowy o pracę właśnie z tego powodu, że mogą zajść w ciążę i nie być dostępnymi.
ad 2. Pieniądze, które są roztrwaniane z budżetu państwa na akcję 500 plus lepiej byłoby zainwestować w opłacenie żłobków i przedszkoli. Sam jestem ojcem 2 letniego dziecka i wiem, że zdobycie miejsca w przedszkolu nie prywatnym graniczy z cudem.
Gdyby fundusze przeznaczone na 500 + umieścić w programie zatytułowanym np Darmowe Żłobki i Przedszkola to spowodowałoby otwieranie większej ilości firm świadczących takie usługi i zarazem konkurencja byłaby większa a co za tym idzie miałbyś większy wybór gdzie wysłać dziecko. Zmniejszyłoby się bezrobocie a i rodzice mieliby spokojniejszą głowę odnośnie swoich pociech.
ad 3. Sporo lat prowadziłem własną działalność gospodarczą i wiem jakim obciążeniem dla firmy jest pracownik ale z 2 strony także wiem, że w Polsce zniknęła już w sumie tzw klasa średnia. Większość Polaków można już raczej opisać jako pracowników zarabiających daleko poniżej średniej krajowej i tu wchodzimy w koleiny temat rzekę. Wiem jedno, że aktualnie pracuje w firmie Mondeleze (bardzo duży koncern zachodni) i dobrze ponad połowę obsady fabryki to pracownicy zatrudnieni na umowy o pracę tyle, że umowa jest na 2 tygodnie. Twoim zdaniem nie jest to patologia, że w zakładzie kobiety potrafią pracować na takich umowach od np 8 lat?
GlassCutter:
--- Cytat: [VIDE] Herezja w Lipiec 06, 2016, 11:31:53 ---Glass chyba nie do końca zrozumiałeś co napisałem albo mało jasno było to wyjaśnione więc jeszcze raz.
ad 1. Kobieta, która jest na macierzyńskim jest pod ochroną państwa i z zus-u dostaje pieniądze ale taka kobieta nie wie czy będzie miała do czego wracać i często pracodawcy nie chcą zatrudniać młodych kobiet na umowy o pracę właśnie z tego powodu, że mogą zajść w ciążę i nie być dostępnymi.
--- Koniec cytatu ---
Daj mi powód dla którego chciałbym zatrudnić młodą dziewczynę u siebie w firmie? Po co mi pracownik który z miejsca pójdzie na roczny urlop. Po co mi ten koszt? Nie prowadzę działalności charytatywnej.
--- Cytat: [VIDE] Herezja w Lipiec 06, 2016, 11:31:53 ---ad 2. Pieniądze, które są roztrwaniane z budżetu państwa na akcję 500 plus lepiej byłoby zainwestować w opłacenie żłobków i przedszkoli. Sam jestem ojcem 2 letniego dziecka i wiem, że zdobycie miejsca w przedszkolu nie prywatnym graniczy z cudem.
Gdyby fundusze przeznaczone na 500 + umieścić w programie zatytułowanym np Darmowe Żłobki i Przedszkola to spowodowałoby otwieranie większej ilości firm świadczących takie usługi i zarazem konkurencja byłaby większa a co za tym idzie miałbyś większy wybór gdzie wysłać dziecko. Zmniejszyłoby się bezrobocie a i rodzice mieliby spokojniejszą głowę odnośnie swoich pociech.
--- Koniec cytatu ---
myślę że ulgi podatkowe dla takich placówek zrobiłyby znacznie więcej niż pompowanie kasy w jakieś darmowe placówki. Jakieś przetargi? Składanie podań o akredytacje? Kolejne urzędy?
--- Cytat: [VIDE] Herezja w Lipiec 06, 2016, 11:31:53 ---ad 3. Sporo lat prowadziłem własną działalność gospodarczą i wiem jakim obciążeniem dla firmy jest pracownik ale z 2 strony także wiem, że w Polsce zniknęła już w sumie tzw klasa średnia. Większość Polaków można już raczej opisać jako pracowników zarabiających daleko poniżej średniej krajowej i tu wchodzimy w koleiny temat rzekę. Wiem jedno, że aktualnie pracuje w firmie Mondeleze (bardzo duży koncern zachodni) i dobrze ponad połowę obsady fabryki to pracownicy zatrudnieni na umowy o pracę tyle, że umowa jest na 2 tygodnie. Twoim zdaniem nie jest to patologia, że w zakładzie kobiety potrafią pracować na takich umowach od np 8 lat?
--- Koniec cytatu ---
I zapewne firma ta generuje sobie koszt w Polsce płacąc za logo firmie w raju podatkowym równowartość miesięcznego dochodu w efekcie nie płacąc złotówki dochodowego. Z jednej strony masz to, a z drugiej kwiaciarnie, sklepik spożywczy itd. Twoje pomysły nie zabiją molochów, zabiją małych którzy nie mają środków na optymalizacje podatkowe.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej