Śmietnisko > Off Topic

Czy rząd rujnuje kraj?

<< < (28/120) > >>

GlassCutter:

--- Cytat: qlko1 w Styczeń 20, 2016, 11:16:42 ---Jak to było? Konkurencja w branży nie pozwoli na podniesienie kosztu kredytów?  ;D Dobrze, że swój zdążyłem załatwić tuż przed zmianami.

--- Koniec cytatu ---

Było inaczej, nie przekręcaj bo to niegrzeczne. W WOLNORYNKOWYM środowisku rynek sam by to zweryfikował. W bankach jest jak z paliwem, jak cena ropy idzie w górę to podnoszą, jak spada to mają jeszcze zapasy tego droższego. Nie zauważyłem takich akcji w drukarniach, usługach cnc, handlu itd. Rynek bankowy bardziej przypomina kartele niż wolny rynek.

Qlko1:

--- Cytat: GlassCutter w Styczeń 20, 2016, 12:09:29 ---Było inaczej, nie przekręcaj bo to niegrzeczne. W WOLNORYNKOWYM środowisku rynek sam by to zweryfikował.

--- Koniec cytatu ---
Właśnie weryfikuje, o czym świadczy powyższy artykuł. Zamiast iść w zaparte i ignorować podstawy ekonomii wypadałoby po prostu uderzyć się w cyc i przyznać do błędu. Polski rząd opodatkował dodatkowo swoich obywateli. Przestań się łudzić, że to wina banków i firm ubezpieczeniowych.

--- Cytat: GlassCutter w Styczeń 20, 2016, 12:09:29 ---W bankach jest jak z paliwem, jak cena ropy idzie w górę to podnoszą, jak spada to mają jeszcze zapasy tego droższego. Nie zauważyłem takich akcji w drukarniach, usługach cnc, handlu itd.

--- Koniec cytatu ---
Jest tak jak z paliwem tylko zupełnie inaczej. Bo w tym wypadku rząd opodatkował paliwo, które było kupione 15 lat temu.

--- Cytat: GlassCutter w Styczeń 20, 2016, 12:09:29 ---Nie zauważyłem takich akcji w drukarniach, usługach cnc, handlu itd.

--- Koniec cytatu ---
Bo nikt w drukarniach nie opodatkował obrotu od kontraktów zawartych 15 lat temu.

--- Cytat: GlassCutter w Styczeń 20, 2016, 12:09:29 ---Rynek bankowy bardziej przypomina kartele niż wolny rynek.

--- Koniec cytatu ---
A to już opinia z księżyca.

Filip Bonn:
Glass skoro to takie oczywiste wg Ciebie, to i rządzący musieli o tym wiedzieć od początku więc przyznajesz że klamali że podwyżek dla kredytów nie będzie.

Zresztą od początku było wiadomo jak się to skończy. Jest to pokłosie pomysłu 500 zł na dziecko, bo gdzieś te pieniądze trzeba znaleźć. W tym wypadku płacić będą ludzie którzy pracują, zarabiają i już jakieś oszczędności mają bo tacy biorą kredyty w banku na inwestycje ( a więc i Twoi ukochani mali przedsiębiorcy).
Płacić będą na resztę.

Mam nadzieję że wszystkim czkawką odbiją się przedwyborcze obietnice PIS i przy następnych wyborach za stanowią się dwa razy 'kto za to zapłaci'

GlassCutter:

--- Cytat: qlko1 w Styczeń 20, 2016, 12:18:49 ---Jest tak jak z paliwem tylko zupełnie inaczej. Bo w tym wypadku rząd opodatkował paliwo, które było kupione 15 lat temu.
Bo nikt w drukarniach nie opodatkował obrotu od kontraktów zawartych 15 lat temu.

--- Koniec cytatu ---

Jeszcze NIE opodatkował, a ceny rosną wszędzie.

Filip oczywiście. Tylko nie licz na to że się ktoś zastanowi przy kolejnych wyborach. Wygra kolejny populista. Póki głosujesz na partię a nie człowieka to życzę powodzenia.

Qlko1:

--- Cytat: GlassCutter w Styczeń 20, 2016, 12:38:38 ---Jeszcze NIE opodatkował, a ceny rosną wszędzie.

--- Koniec cytatu ---
Opodatkował. Duda ustawę podpisał. Podany jest nawet termin.

Bank podpisuje 20letni kontrakt teraz, a wie, że będzie mieć naliczany podatek o tego kontraktu od przyszłego miesiąca. Udajesz, że nie rozumiesz jak to działa czy faktycznie nie rozumiesz? Mogę spróbować opisać to na przykładzie.

--- Cytat: [..MKI] Filip Bonn w Styczeń 20, 2016, 12:35:48 ---Mam nadzieję że wszystkim czkawką odbiją się przedwyborcze obietnice PIS i przy następnych wyborach za stanowią się dwa razy 'kto za to zapłaci'

--- Koniec cytatu ---
To już bez znaczenia. Jeśli poprzedni rząd wprowadził podatek, to kolejny już go raczej nie zdejmie. Łatwiej zaplanować budżet i nie zaczynasz swoich rządów od zaciskania pasa.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej