Eve Online > NoobGarten
Newbie w świecie Eve poszukuje wiedzy. Pytania rasa, zarobkowosc, skille
Miycerion:
Witam serdecznie jak napisałem w tytule poszukuje wiedzy u szanownych weteranów.
Zacząłem grać wczoraj o pare rzeczy popytałem na kanale ROCKY, o resztę chciałbym poprosić was.
Zacznę od pytania nr 1.
Nie potrafię się zdecydować na konkretną frakcję, rasę postaci. Powiedziano mi, jak i poczytałem o tym na forum, że nie ma to większego znaczenia bo można latać wszystkim. (tyle, że posty były z 2009-2011 roku)
Ułatwię wam trochę zadanie.
W każdej grze byłem tankiem zatem poszukuje takiej frakcji która potrafi dużo wytrzymać, przy tym mocno klepie delikwentów najlepiej z bliska/średniego dystansu.
Z tego co zdążyłem się naczytać taka rasą są podobno Amarr. Bardzo się mylę ? Dodam, że ich statki bardzo przypominają te z universum starcrafta.
Co o tym sądzicie, i jesli mogę was prosić opiszcie mi tak w dużym skrócie poszczególne frakcje.
Pytanie nr 2.
Jakie formy zarobku polecacie na początek ? Nie dawno jakoś na forum był pan o nicku Mortimer który boleśnie przekonał się, że kopanie jest średnim/słabym zarobkiem. Dalej tak jest ? Jeśli nie kopanie to co polecacie do zarobku?
Pytanie nr 3 Eytowane:
W sklepie steam natknąłem się na EVE Online - Premium Edition za 105 PLN opłaca się to kupić? Czy raczej średnio.
The Premium Edition includes:
Core Starter Pack (including 30 days of game time)
All four Content Packs (excluding Aurum): Explorer, Colonist, Industrialist, Skirmisher
Abaddon Tash-Murkon Battleship skin
Hyperion Innerzone Shipping Battleship skin
Maelstrom Nefantar Battleship skin
Rokh Wiyrkomi Edition Battleship skin
1 PLEX (30 additional days of game time)
750 AURUM for New Eden Store
Biorąc pod uwagę fakt, że zawiera i 30 dni gry i PLEXA wydaje mi się to opłacalnym zakupem. Tylko czy nie zaburzy mi to odbioru gry ?
Pytanie nr 4 czy można kupić plexa za realna kasę i wystawić na rynku ? Jeśli tak to jak to zrobić ? Wydaje mi się, że to najlepsza inwestycja na sam początek gry.
Pytanie 5
W podglądzie statków widziałem statki innych frakcji np piratów. Można je jakoś zdobyć ? Zbudować ? Czy to tylko informacyjne ?
Pytanie 6
Po stworzeniu postaci jak radzicie rozdać atrybuty ? Do czego dążyć ?
Pytanie 7
Przepraszam ale jestem ślepy można jakoś się przelogować na drugą postać bez całkowitego wychodzenia z gry ?
Na razie tyle. Przepraszam za ścianę tekstu. Ale wszak kto pyta nie błądzi.
Xeovar:
Ad 1. Rasa nie ma znaczenia, kompletnie. Tylko to co skilujesz. Postać stwórz sobie na wygląd i ubranie (bo de facto to jedynie zmienia wybór rasy) a potem możesz spokojnie robić statki amarskie które są zasadniczo bardzo twarde. Pamiętaj tylko że EVE mocno się różni od innych MMO i tank w sensie takim jak w gdzie indziej nie działa - nawet w PVE nie ma aggro management, nie mówiąc o PvP. Dodatkowo amarzy tankują armorem (w eve są dwa rodzaje tanka, shield i armor) docelowo będziesz chciał mieć wyskilowane i statki tankujące armorem jak i shieldem.
Ad.2. Na początek najprostsze są misje. Rozdają je agencji wielu frakcji i korporacji. Pamiętaj jedynie o tym że robienie misji dla kogoś powoduję że ich przyjaciele Cię lubią coraz bardziej a wrogowie coraz mniej - a żeby mieć dostęp do dobrych misji potrzebujesz żeby Cię lubili - ergo w praktyce wybiera się jedną frakcję dla której robi się misje.
Druga opcja to milicja (factional warfare), ponoć lepsza kasa ale wymaga pvp albo przynajmniej jest większe ryzyko pvp niż normalnie misje (w hisecu).
Ad.3. Generalnie konwersja triala w pelne konto nie kosztuje duzo, bez problemu da się to zrobić po prostu płacąc za pierwszy miesiąc. Pakiety startowe dają trochę itemów dla początkujących nie jestem w stanie powiedzieć jak przydatnych w praktyce. Dla nowego gracza możliwe że tak.
Ad.4. Tak. W account management mozna kupic plex za RL kase, nastepnie w grze uzyc redeem items i wyciagnac sobie plexa (dostaniesz item), wystawić go na market i sprzedać. Uwaga - NIE LATA SIĘ Z PLEXAMI w cargo. Dolatujesz do stacji z duzym ruchem (np Jita 4-4 caldari navy assembly plant), tam robisz redeem i wystawiasz go na market. Imho warto jak możesz, ułatwi Ci start. Analogicznie, nie warto próbować płacić kasą z gry za plexy przez pierwsze poł roku, bo się zarżniesz (zanim się odpowiednio oskilujesz i nauczysz gry)
Ad.5. Są, da się je kupić od graczy, zdobywa się je różnie, generalnie BPC (blueprint copy) wypadają na nie z NPCy, no i można kupić je za punkty lojalności za misje tych frakcji (tak da się robić misje dla piratów, ale w low-secu i null-secu czyli bardziej groźnie). Kupno bez problemu w większości hubów handlowych
Ad.6. Na poczatek bym rozdał równo (może poza charisma, chyba ze chcesz sie skilowac pod bonusy z misji), bo będziesz robił różniste skile żeby je mieć tak na level 3-4. Generalnie najlepiej na początku skilować dużo różnych rzeczy do 3, potem do 4 a potem się dobrze zastanowić które 5 w jakiej kolejności robić. Optymalnie robi się tak że planuesz skilowanie na lata i remapy skilli co rok żeby maksować tempo skilowania...
Ad.7. Nie jesteś ślepy, tak jest.
Qlko1:
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:01:09 ---Witam serdecznie jak napisałem w tytule poszukuje wiedzy u szanownych weteranów.
Zacząłem grać wczoraj o pare rzeczy popytałem na kanale ROCKY, o resztę chciałbym poprosić was.
Zacznę od pytania nr 1.
Nie potrafię się zdecydować na konkretną frakcję, rasę postaci. Powiedziano mi, jak i poczytałem o tym na forum, że nie ma to większego znaczenia bo można latać wszystkim. (tyle, że posty były z 2009-2011 roku)
Ułatwię wam trochę zadanie.
W każdej grze byłem tankiem zatem poszukuje takiej frakcji która potrafi dużo wytrzymać, przy tym mocno klepie delikwentów najlepiej z bliska/średniego dystansu.
Z tego co zdążyłem się naczytać taka rasą są podobno Amarr. Bardzo się mylę ? Dodam, że ich statki bardzo przypominają te z universum starcrafta.
Co o tym sądzicie, i jesli mogę was prosić opiszcie mi tak w dużym skrócie poszczególne frakcje.
--- Koniec cytatu ---
Każda rasa ma konkretne statki, które mają bonusy do tankowania:
- Caldari (resisty) i Minmatar (ilość naprawianego hp) to shield tank (pierwsza powłoka ochronna).
- Gallente (ilość naprawianego hp) i Amarr (resisty) to armor tank (druga powłoka).
Jeśli krótki zasięg i tank, polecam Gallente. Blastery na krótkim zasięgu robią rzeźnię, na średni zasięg wystarczą drony.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:01:09 ---Pytanie nr 2.
Jakie formy zarobku polecacie na początek ? Nie dawno jakoś na forum był pan o nicku Mortimer który boleśnie przekonał się, że kopanie jest średnim/słabym zarobkiem. Dalej tak jest ? Jeśli nie kopanie to co polecacie do zarobku?
--- Koniec cytatu ---
Nie wywołuj wilka z lasu, to raz. Dobrym zarobkiem jest wszystko czemu poświęcisz dużo czasu i uwagi. Proponuję Faction Warfare / misje w high secu / eksplorację i skanowanie. FW jest niezwykle opłacalne ale nieco niebezpieczne, misje w high pozwolą w bezpiecznych warunkach obyc się z interfejsem gry, eksploracja i skanowanie są podobno całkiem opłacalne w low/0.0, tu proszę, żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony.
Koniec końców warto wylądować w handlu/produkcji. Najlepsze ratio isk/poświęcony czas. Tylko żeby dobrze się w to bawić trzeba złapać przynajmniej kilka miesięcy doświadczenia, żeby wiedzieć co z czym i do czego.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:01:09 ---Pytanie nr 3
W sklepie gry online, keye.pl natknąłem się na pakiet startowy eve... Jest w cenie miesiąca abonamentu. Opłaca się to kupować? Czy to wręcz jest pułapka która wręcz nakłania do górnictwa ?
--- Koniec cytatu ---
CCP nie ma w interesie nakłaniać nikogo do górnictwa. Gdzieś czytałem, że z okazji black friday można kupić plexy z oficjalnej strony za 15% mniej. Rozejrzyj się za tym.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:01:09 ---Pytanie nr 4 czy można kupić plexa za realna kasę i wystawić na rynku ? Jeśli tak to jak to zrobić ? Wydaje mi się, że to najlepsza inwestycja na sam początek gry.
--- Koniec cytatu ---
Można, jest to legalne. Kupujesz plex na stronie CCP, przekształcasz go w item ingame i sprzedajesz na markecie. Tak jak napisał przedmówca, z PLEXami w cargo się nie lata. Chętnych żeby Cię odstrzelić jest dużo.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:01:09 ---Pytanie 5
W podglądzie statków widziałem statki innych frakcji np piratów. Można je jakoś zdobyć ? Zbudować ? Czy to tylko informacyjne ?
--- Koniec cytatu ---
Można dostać plany budowy (blueprinty) za robienie misji pirackich we frakcyjnych 0.0
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:01:09 ---Pytanie 6
Po stworzeniu postaci jak radzicie rozdać atrybuty ? Do czego dążyć ?
--- Koniec cytatu ---
Polecam program EVE MON, zrób sobie ścieżkę skillowania, a program zrobi optymalizację atrybutów dla danego planu. Natomiast co skillować, to już musisz zadecydować, co chcesz robić.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:01:09 ---Pytanie 7
Przepraszam ale jestem ślepy można jakoś się przelogować na drugą postać bez całkowitego wychodzenia z gry ?
--- Koniec cytatu ---
Nie da się.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:01:09 ---Na razie tyle. Przepraszam za ścianę tekstu. Ale wszak kto pyta nie błądzi.
--- Koniec cytatu ---
Nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi. Na przyszłość dorzucaj pytania tam:
http://eve-centrala.com.pl/index.php/topic,13159.0.html
Miycerion:
O cholerka nie spodziewałem się aż tak szybkiego odzewu. Dziękuje za cierpliwość i chęć odpisania mi. Wiszę wam browara albo 2 :)
Na początek dziękuje za uświadomienie mnie, żeby nie latać z plexami... W życiu bym nie zgadł, że gra wrzuci je do ładowni.
Xeovar
Zgadywałem, że w kwesti tankowania tak własnie jest. Choć podejrzewam, że npc pewnie atakują pierwszy podstawiony statek bo ich inteligencja jest na określonym poziomie (myle się ?)
W pvp to tylko ktoś kompletnie nowy będzie atakował okręt tank albo ktoś konkretnie pijany ;)
qlko1
Trochę obawiam się dronów trudne to coś w obsłudze ? I trochę się boje jako przysłowiowy noob, że po prostu jak to mówią... ye ye tego nie ogarniesz.
Nie wywołuje wilka :P
Ale z tego co pisaliście inwestycja w górnictwo na początku = stagnacja konta bo w czasie skilowania minningu ... Można szkolić umiejętności wojskowe.
Źle trochę sprecyzowałem. Otóż w starter packu jest fregata venture i jej plany i na tej podstawie wysnułem wniosek, że namawiają do górnictwa.
Za kalkulator ślicznie dziękuje przyda się.
W chwili obecnej na steam-ie można zakupić EVE Online - Premium Edition za 25 euro. Jakieś 104-108 pln a daje:
Premium Edition includes:
Core Starter Pack (including 30 days of game time)
All four Content Packs (excluding Aurum): Explorer, Colonist, Industrialist, Skirmisher
Abaddon Tash-Murkon Battleship skin
Hyperion Innerzone Shipping Battleship skin
Maelstrom Nefantar Battleship skin
Rokh Wiyrkomi Edition Battleship skin
1 PLEX (30 additional days of game time)
Czyli miesiąc gry i jeszcze plexa. Wydaje mi się to super opcją. Do tego każdy z packów Explorer, colonist, Industral, skirmisher, starter core zawiera też:
Core Starter Pack includes:
The ORE Venture mining frigate
A full set of modules and equipment to kit out your ship
Over two dozen primary skills, ready to train
Blueprints to build the Venture and the deadly Corax destroyer
A Mobile Depot personal deployable
Avatar apparel: male “Esquire” and female “Executor” coats (black)
Prototype Cerebral Accelerator (skill booster)
30 days of game time
The Colonist Content Pack includes:
The Epithal industrial ship
A set of skillbooks and equipment to kit out and fly your ship
Cargo expander modules to increase your ship’s cargo capacity
Command Centers for creating planetary colonies
Avatar apparel: male “Esquire” and female “Executor” coats (red/gold)
The Explorer Content Pack includes:
The Heron exploration frigate
Core Probe Launcher and 16 Scanning Probes
Blueprints to manufacture additional skirmish frigates
3 Salvage Drones for salvaging wreckage
Avatar apparel: male “Esquire” and female “Executor” coats (graphite)
The Sigil industrial ship
Ship and weaponry blueprints
Starter minerals : 500x Mexallon, 15,000 Pyerite, 15,000 Tritanium
Giant Secure Containers for storage in space
Industrialist Equipment
Avatar apparel: male “Esquire” and female “Executor” coats (green/gold)
The Skirmisher Content Pack includes:
The Breacher skirmish frigate
A set of skillbooks, equipment and ammo to fly your ship
Blueprints to manufacture additional skirmish frigates
Avatar apparel: male “Esquire” and female “Executor” coats (silver)
Przepraszam za trochę lamerskie kopiowanie ze steam. Jak oceniacie opłacalność ?
I jak to wygląda też daje redem item i w moim noobship cargo pojawia się taki corax ? :P (Nie chce drwić ale chyba ładownia jest trochę przy mała)
I jak to jest statki parkuje w hangarze bo mogę latać tylko jednym na raz ? Czy mogę wziąć więcej ale potrzebuje do tego skila ?
Qlko1:
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:52:41 ---Zgadywałem, że w kwesti tankowania tak własnie jest. Choć podejrzewam, że npc pewnie atakują pierwszy podstawiony statek bo ich inteligencja jest na określonym poziomie (myle się ?)
--- Koniec cytatu ---
NPC już od kilku lat strzelają według nieco bardziej skomplikowanego skryptu. Jeśli uznają, że nie są w stanie trafić celu A i nie mogą się przez niego przebić, zaczną strzelać do celu B. Nie nazwałbym tego inteligencją, ale jakieś tam utrudnienie jest.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:52:41 ---W pvp to tylko ktoś kompletnie nowy będzie atakował okręt tank albo ktoś konkretnie pijany ;)
--- Koniec cytatu ---
Jeśli będzie miał pewność że nie masz za plecami 20 kolegów to jak najbardziej zaatakuje takiego tanka. Ba, zapewne nawet go zabije, jeśli zastosuje odpowiednią taktykę.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:52:41 ---Trochę obawiam się dronów trudne to coś w obsłudze ? I trochę się boje jako przysłowiowy noob, że po prostu jak to mówią... ye ye tego nie ogarniesz.
--- Koniec cytatu ---
Nie ma czego się obawiać. Proste jak konstrukcja cepa. Wyrzucasz ze specjalnego cargo 5 ministatków, każesz im coś zaatakować i czekasz aż to coś zabiją. Panel do zarządzania dronami jest prosty i dość intuicyjny.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:52:41 ---Ale z tego co pisaliście inwestycja w górnictwo na początku = stagnacja konta bo w czasie skilowania minningu ... Można szkolić umiejętności wojskowe.
--- Koniec cytatu ---
Trzeba mieć specyficzne predyspozycje psychofizyczne żeby dobrze bawić się przy kopaniu :D
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:52:41 ---Przepraszam za trochę lamerskie kopiowanie ze steam. Jak oceniacie opłacalność ?
--- Koniec cytatu ---
Od kilku lat nie kupiłem doładowania za $. Tu nie potrafię ocenić. Any1?
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:52:41 ---I jak to wygląda też daje redem item i w moim noobship cargo pojawia się taki corax ? :P (Nie chce drwić ale chyba ładownia jest trochę przy mała)
--- Koniec cytatu ---
Przedmiot pojawia się w hangarze stacji, do której jesteś zadokowany. Mówiliśmy o PLEXach dlatego, że znajduje się zaskakująco wielu bystrzaków, którzy robią redeem na jednej stacji, a potem stwierdzają, że przewiozą tego plexa przez kolejne 20 bram.
--- Cytat: Miycerion w Listopad 27, 2015, 11:52:41 ---I jak to jest statki parkuje w hangarze bo mogę latać tylko jednym na raz ? Czy mogę wziąć więcej ale potrzebuje do tego skila ?
--- Koniec cytatu ---
Możesz latac na raz tylko jednym statkiem. W hangarze możesz mieć statki, na które nie masz skilla, po prostu nie możesz ich użyć. Ilość miejsca w hangarach na stacjach jest nieograniczona. Są statki, za pomocą których możesz przewozić inne statki w specjalnym hangarze (carriery, mothershipy).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej