Śmietnisko > Off Topic

wybory 2015

<< < (8/31) > >>

sztosz:
A czy ktoś może mi wytłumaczyć z czego się bierze to, że partia z 40% poparciem dostaje ponad 50% mandatów w sejmie? Czy to ma jakiś związek z tym, że nieważne na kogo się głosuje na liście i tak miejsce dostają ci którzy są na początku danej listy?

Qlko1:

--- Cytat: sztosz w Październik 28, 2015, 14:19:22 ---A czy ktoś może mi wytłumaczyć z czego się bierze to, że partia z 40% poparciem dostaje ponad 50% mandatów w sejmie?

--- Koniec cytatu ---
Wynika z przyjętego modelu wyborczego. U mnie PiS mając 51% poparcia z przypadających na okręg 12 mandatów dostał 8.
 https://pl.wikipedia.org/wiki/Metoda_D%E2%80%99Hondta

--- Cytat: sztosz w Październik 28, 2015, 14:19:22 ---Czy to ma jakiś związek z tym, że nieważne na kogo się głosuje na liście i tak miejsce dostają ci którzy są na początku danej listy?

--- Koniec cytatu ---
To mit. Przechodzą ci z największą ilością głosów w danym okręgu (o ile cały komitet wypracował tam odpowiednią liczbę mandatów, a w skali kraju przekroczył 5% progu, 8% dla koalicji).
Pośrednio jest to prawda. Generalnie największą szanse na wejście ma 1,2,3 i ostatnie miejsce na liście. Po prostu ludzie zwykle głosują na liderów listy, albo na ostatnich na liście.

Dux:
Ten mit być może po części wynika z tego, że kiedyś było jeszcze coś takiego jak lista krajowa, gdzie była cała wierchuszka partyjna, która  przy podziale mandatów praktycznie miała pierwszeństwo przed resztą kandydatów ze swoich list.

Filip Bonn:

--- Cytat: Ghash w Październik 28, 2015, 10:58:02 ---Po wtopie komoruskiego w wyborach prezydenckich putru dostaje misje, tworzy cos nowego. Zabiera glosy z kazdej strony, dostaje sie do sejmu, miszyn akompliszd. Pewnie teraz na glosowaniach lapki w gore pod rozkazy ze statku matki beda latac.

Ale ja jestem prosty chlop ze wsi, wiec to tylko takie moje glupoty.

--- Koniec cytatu ---
Bycie prostakiem nie usprawiedliwia głupoty.

Dux:
Chyba nową lewice trzeba będzie budować tak, by sie Leszek Miller o tym nie dowiedział :D

http://www.tvn24.pl/wideo/z-anteny/szef-sld-przylapal-ich-na-goracym-uczynku-mlodzi-dzialacze-krytykowali-go-pod-jego-gabinetem,1475958.html?playlist_id=18702

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej