Śmietnisko > Off Topic

wybory 2015

<< < (30/31) > >>

Soulscream:

--- Cytat: Dux w Grudzień 24, 2015, 11:01:18 ---Mnie się w ogóle subwencja średnio podoba. Tyle że subwencji Konstytucja nie reguluje. To jest tylko w ustawie i wystarczy ją zmienić.

--- Koniec cytatu ---

Akurat na to jest zapis w konstytucji, że ma prawo do tego.

http://www.sejm.gov.pl/prawo/partiepol/kon12.htm artykuł 28.

sztosz:

--- Cytat: Soulscream w Grudzień 24, 2015, 10:50:23 ---Haha 9 lat później. W ciągu 9 lat dużo rzeczy się zmienić może i ma prawo utracić moc... ja pierdole, obudź się człowieku.

--- Koniec cytatu ---

Tak, tylko napisz mi proszę kiedy wpłynęła sprawa do TK? Przecież TK nie rozpoznaje spraw sam z siebie, tylko na podstawie wniosków. Więc kiedy wpłynął wniosek do TK w tej sprawie? :)

Dux:

--- Cytat: Soulscream w Grudzień 24, 2015, 11:15:11 ---Akurat na to jest zapis w konstytucji, że ma prawo do tego.

http://www.sejm.gov.pl/prawo/partiepol/kon12.htm artykuł 28.

--- Koniec cytatu ---

To co zalinkowałeś to nie Konstytucja a ustawa o partiach politycznych :P

Soulscream:

--- Cytat: sztosz w Grudzień 24, 2015, 11:17:20 ---Tak, tylko napisz mi proszę kiedy wpłynęła sprawa do TK? Przecież TK nie rozpoznaje spraw sam z siebie, tylko na podstawie wniosków. Więc kiedy wpłynął wniosek do TK w tej sprawie? :)

--- Koniec cytatu ---

No tak bo Trybunał konstytucyjny to święta krowa i jeszcze trzeba palcem pokazywać, że trzeba pracować. Każda uchwała przez sejm po podpisaniu przez prezydenta powinna trafić do TK do sprawdzenia zgodności z konstytucją, a tak nie jest, paranoja.

Dux:

--- Cytat: Soulscream w Grudzień 24, 2015, 11:22:30 ---No tak bo Trybunał konstytucyjny to święta krowa i jeszcze trzeba palcem pokazywać, że trzeba pracować. Każda uchwała przez sejm po podpisaniu przez prezydenta powinna trafić do TK do sprawdzenia zgodności z konstytucją, a tak nie jest, paranoja.

--- Koniec cytatu ---

Powiększyć Trybunał i niech sprawdza każdą ustawę pod kątem konstytucyjności przed podpisem Prezydenta (a nie kontrola prewencyjna tylko na wniosek głowy państwa). Mielibysmy wówczas kontrolę jeszcze przed wejściem aktu prawnego w życie, a więc i ochronę przed wprowadzaniem do porzadku prawnego przepisów niekonstytucyjnych. Ale póki co Konstytucja i ustawa pozwala TK działać tylko na wniosek. Więc sie nie da i trudno tu zarzucać TK, że sam tego nie zrobił.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej