Śmietnisko > Off Topic
wybory 2015
sztosz:
--- Cytat: Soulscream w Grudzień 23, 2015, 18:57:19 ---On nie broni szarego obywatela. On broni interesu partii.
--- Koniec cytatu ---
A ty jesteś jednak głupszy niż ustawa przewiduje. Z własnego doświadczenia wiem, że właśnie między innymi broni zwykłych szarych obywateli.
Chcesz przykład, proszę bardzo. Jest co roku wprowadzana ustawa na dany rok dotycząca akcyzy od oleju opałowego. Rok w rok jest debilna i niezgodna z konstytucją. Nie bawiąc się w szczegóły, to w niej jest opisane że ten kto sprzedaje olej opałowy odpowiada za to czy ten kto kupuje ma do tego prawo. Sprzedawać ma na podstawie (zgodnie z ustawą) pisemnych oświadczeń kupujących. Sprzedający nie ma oczywiście żadnych możliwości prawnych sprawdzenia czy oświadczenia zawierają prawdziwe dane itp. Ale w przypadku gdy US uzna że oświadczenie nie jest prawdziwe to Sprzedający (a nie kupujący!) ma zapłacić wyższy podatek. I tu nie chodzi nawet o sprawdzenie faktów, tylko widzimisię US, uznają i już. Tak stanowi ustawa.
I teraz jak się US dopierdoli, to nie ma innej drogi, tylko napisać skargę konstytucyjną na tą ustawę. Tą skargę rozpatruje w stosunkowo krótkim czasie TK i orzeka, że ustawa w paru punktach jest do dupy i niezgodna z tym z czym powinna. W efekcie ci biedni szarzy ludzi do których się dopierdala US mogą odetchnąć z ulgą, nie płacić nienależnego podatku i spokojnie czekać aż US się dopierdoli do akcyzy za inne lata, gdzie finalny skutek będzie identyczny.
I to jest jeden przykład. Skarg konstytucyjnych wpływa do TK naprawdę sporo, bo debile z wiejskiej nie mają w większości pojęcia o prawie, a to oni właśnie są od tworzenia prawa.
Ale w tej chwili US nie będzie mógł tej prostej sprawy rozpatrzyć w krótkim czasie. Bo po pierwsze, wymagany jest pełny skład, po drugie jakieś popierdolenie długie terminy od daty doręczeń i jeszcze bardziej pojebana konieczność rozpatrywania spraw w kolejności ich wpłynięcia.
I tak teraz właśnie szary człowiek dostaje po dupie, bo pieprzeni PiS'owcy chcą jak najbardziej oddalić nieunikniony termin końca ich i ich durnych ustaw.
Soulscream:
--- Cytat: sztosz w Grudzień 23, 2015, 19:17:34 ---A ty jesteś jednak głupszy niż ustawa przewiduje. Z własnego doświadczenia wiem, że właśnie między innymi broni zwykłych szarych obywateli.
--- Koniec cytatu ---
Serio mamy się obrzucać błotem buraku ? Czy mam zacząć Cię trollować jak nastolatka za te personalne wycieczki i pobiegniesz do admina, bo nie wytrzymasz psychicznie "inteligentnej" rozmowy. Pokazujesz jak jesteś ograniczony i brakuje Ci dystansu do danej sytuacji. Myślę, że trolle z onetu są dużo lepsze w dyskusji od Ciebie.
Nie mówię, że nie powinno być urzędu sprawującego kontrolę nad debilami z wiejskiej. Dla mnie te funkcje powinien przejąć jakiś departament powołany w ramach Sądu Najwyższego. Żaden sędzia TK nie powininien być powołany przez Sejm.
Soulscream:
http://wpolityce.pl/polityka/275864-poruszajace-list-prezydenta-dudy-do-zolnierza-wykletego-dziekuje-za-wielki-przyklad-odwagi-bycia-polakiem-w-nielatwych-czasach
I Duda takimi gestami zyskuje szacunek. Miłe, godne podziwu.
GlassCutter:
Jaką moc na TK? Może powiedzieć że coś jest niekonstytucyjne, a co z tym wyrokiem zrobi rząd to już jego brocha. Zawsze wydawało mi się że trójpodział władzy mówi o sądownictwie, a nie o TK powoływanym z nadania partyjnego. Człowiek uczy się całe życie.
Generalnie gównoburza w mediach i na centrali, a w tle pis wymienia kogo się da gdzie się tylko da. Te informacje nie przeciskają się przez szum o TK, zresztą nie są tak medialne. Jarek 1, obrońcy demokracji 0.
sztosz:
--- Cytat: GlassCutter w Grudzień 23, 2015, 21:10:15 ---Jaką moc na TK? Może powiedzieć że coś jest niekonstytucyjne, a co z tym wyrokiem zrobi rząd to już jego brocha.
--- Koniec cytatu ---
Konstytucja RP z 1997r. art 190:
1. Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie obowiązującą i są ostateczne.
2. Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego w sprawach wymienionych w art. 188 podlegają niezwłocznemu ogłoszeniu w organie urzędowym, w którym akt normatywny był ogłoszony. Jeżeli akt nie był ogłoszony, orzeczenie ogłasza się w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej "Monitor Polski".
3. Orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego wchodzi w życie z dniem ogłoszenia, jednak Trybunał Konstytucyjny może określić inny termin utraty mocy obowiązującej aktu normatywnego. [...]
W wolnym tłumaczeniu: Jak TK orzeknie o czymś to tak jest i koniec kropka. Jeżeli stwierdzą, że jakaś ustawa jest niezgodna z konstytucją to po prostu przestaje obowiązywać z dniem ogłoszenia i tyle.
Taki banalny przykład: Jeżeli ustawa X zakazuje pani Kowalskiej wyrywania zębów, a TK wyda wyrok że ustawa X jest niezgodna z konstytucją, to od momentu ogłoszenia wyroku pani Kowalska może sobie wyrywać zęby do woli a sejm może ja co najwyżej pocałować w dupę.
Co zabawne punkt piąty tego artykułu jasno stanowi "Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego zapadają większością głosów." Więc zapis o tym że musi być większość kwalifikowana czyli 2/3 już na dzień dobry jest niezgodny z konstytucją, bo nie można nad interpretować prawa według własnego widzimisię. Większość to jest 50% + 1 i koniec.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej