Eve Online > Dyskusje ogólne
PLEX kosztuje ponad 1B ISK
Filip Bonn:
--- Cytat: Dormio w Lipiec 30, 2015, 12:46:23 ---
Nie zamierzam stawać po jednej lub drugiej stronie, bo obie popełniły szereg błędów i merytorycznych i logicznych.
--- Koniec cytatu ---
Z tym, że jedna ze stron pisze generalnie z sensem, krótko zwięźle i na temat.
Druga ma tendencje do wyżygiwania nic nie wnoszących słów i unikania merytorycznej wymiany zdań...
(oskarżając innych o brak argumentów, samemu nadużywając słów "możliwe","prawdopodobne")
... no ale czego można się spodziewać po postaci z kreskówek?
Dormio:
--- Cytat: qlko1 w Lipiec 30, 2015, 12:57:43 ---1. Przez dłuższy czas powinien służyć jako środek płatniczy w wymianie towarów. Powinien być powszechnie akceptowalny jako środek wymiany. PLEX nie jest.
2. Powinien być dobrze podzielny. PLEX nie jest.
3. Powinien być lekki, trwały i łatwy do przeniesienia. PLEX jest.
--- Koniec cytatu ---
W definicji z Wikipedii nie ma żadnego z kryteriów jakie podałeś - nie zgadzasz się z definicją, bo nie wiem jak mam rozumieć Twoją wypowiedź ?
No to może definicja słownikowa mówi o cechach o jakich napisałeś...
--- Cytat: Słownik Języka Polskiego ---Pieniądz - środek płatniczy przyjmowany w zamian za towary i usługi lub zwalniający od zobowiązań
--- Koniec cytatu ---
Niestety nie ma tam Twoich kryteriów.
Dormio:
--- Cytat: [EVOLL] Filip Bonn w Lipiec 30, 2015, 13:33:47 ---Z tym, że jedna ze stron pisze generalnie z sensem, krótko zwięźle i na temat.
--- Koniec cytatu ---
Czyli wg Ciebie qlko1 pisze krótko i zwięźle ?
A może to MortimerPL jest oszczędny w słowach ?
Sensu w wypowiedziach forum warriorów dawno przestałem się dopatrywać.
Isengrim:
Kolega to przeczytał, co sam napisał?
--- Cytuj ---1. Przez dłuższy czas powinien służyć jako środek płatniczy w wymianie towarów. Powinien być powszechnie akceptowalny jako środek wymiany.
--- Koniec cytatu ---
--- Cytuj ---Pieniądz - środek płatniczy przyjmowany w zamian za towary i usługi lub zwalniający od zobowiązań
--- Koniec cytatu ---
To, że qlko podał rozszerzoną definicję pieniądza z poważniejszych źródeł niż wikipedia (lol, gimbaza much?) to nie znaczy, że jego definicja jest zła, tylko że Twój risercz jest co najmniej ziemkiewiczowski.
Qlko1:
--- Cytat: Dormio w Lipiec 30, 2015, 14:43:54 ---W definicji z Wikipedii nie ma żadnego z kryteriów jakie podałeś - nie zgadzasz się z definicją, bo nie wiem jak mam rozumieć Twoją wypowiedź ?
--- Koniec cytatu ---
Na wikipedii opisane jako "pożądane własności pieniądza". Troszeczkę niżej, pod definicją.
--- Cytuj ---Pożądane własności pieniądza:
- poręczność
- stabilność
- jednolitość
- trwałość
- podzielność
- rozpoznawalność
- akceptowalność
--- Koniec cytatu ---
Na studiach miałem je opisane w 3ch punktach jako warunki do uznania danego towaru za pieniądz. Poza jednolitością i stabilnością, tego nie pamiętam.
Historia myśli ekonomicznej - prof. dr hab. B. Fiedor.
Ogólnie wpisz w googla właściwości pieniądza. Żeby oprzeć się na jakimś solidnym źródle trzeba by było zdrowo poszperać. Internety.
Filip, 2gi obrazek jest mega :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej