Eve Online > Dyskusje ogólne

PLEX kosztuje ponad 1B ISK

<< < (7/25) > >>

Zsur1aM:

--- Cytat: MortimerPL w Lipiec 29, 2015, 18:23:27 ---Jeśli plex kosztowałby 320m jak 5 lat temu, to tyle wyfarmi każdy, nawet miesięczny char. Jeśli kosztuje 1b, to miesięczny char już musi kupić za $.

--- Koniec cytatu ---

Nie do końca tak, jak zaczynałem grać w EVE w połowie 2006, dobrze wyskilowana postać mogła wyciągnać 150m/h kopiąc najlepszą rude w deep 0.0 i był to w tamtym czasie jeden z topowych zarobków z pośród ogólnodostępnych sposobów zarabiania. Plex w tamtym czasie kosztował 120-150m.
Dzisiaj dobrze wyskilowania postać może osiągnąć 1b/h w WH, a plex kosztuje 1b  ;)

Widzisz zależność?

Do tego trzeba pamiętać że w tamtych czasach plex'em można było jedynie przedłużyć czas gry, dzisiaj na popyt plex'a składa się również Nex store (skiny, ciuszki i bajery) i 'operacje plastyczne' postaci.

W całej historii eve było kilka boostów zarobków na PVE, np w czasach boosta FW 1 dniowa postać była w stanie wyciągnąć na plexach 150m+/h na afku, znam osoby które dorobiły się tak kilkudziesięciu b w ciągu miesiąca, jadąc na kilku/kilkunastu altach.

MortimerPL:

--- Cytat: [EVOLL --- . Teraz na serio, jesteś w stanie udowodnić że CCP okrada rynek EVE z PLEXów?

--- Koniec cytatu ---

Dlaczego akurat okrada. Wysysa. Kontrolują ten rynek i w sumie z jakiego powodu mieliby tego nie robić?

Czy jestem w stanie przedstawić niezbite dowody, że tak robią? Nie
Czy mają możliwość tak robić? TAK
Czy mają korzyści z takiego zachowania? TAK

Czy Ty jesteś w stanie przedstawić niezbite dowody, że tak nie robią? Nie

Tak więc niezależnie od tego jak wygląda sprawa obaj stoimy na stanowiskach konfesyjnych - po prostu wierzymy w jakąś wersję rzeczywistosci, bez możliwości dowiedzenia się czy tak jest naprawdę. Co więcej - ja ani razu nie powiedziałem, że tak jest naprawdę, że tak jest, ale wskazywałem że jest to możliwe i prawdopodobne.

Okej, jak widzę z odpowiedzi wiecie lepiej i skorzystam z rady - eot jak dla mnie

GlassCutter:

--- Cytat: MortimerPL w Lipiec 29, 2015, 19:13:34 ---blah blah

--- Koniec cytatu ---

Ty nie miałeś czasem stać się już potentatem na rynku EvE? Minął jakiś miesiąc od czasu jak opisywałeś swoje kokosowe biznesy którymi podbijesz jita. Jak poszło?

MortimerPL:
Sorki, jeszcze jestem, nie mogłem się powstrzymać.

--- Cytat: Zsur1aM w Lipiec 29, 2015, 19:00:01 ---Nie do końca tak, jak zaczynałem grać w EVE w połowie 2006, dobrze wyskilowana postać mogła wyciągnać 150m/h kopiąc najlepszą rude w deep 0.0 i był to w tamtym czasie jeden z topowych zarobków z pośród ogólnodostępnych sposobów zarabiania. Plex w tamtym czasie kosztował 120-150m.
Dzisiaj dobrze wyskilowania postać może osiągnąć 1b/h w WH, a plex kosztuje 1b  ;)

Widzisz zależność?

--- Koniec cytatu ---

No to założyłeś fatality argumentacji qlko1 :)
To co napisałeś to podręcznikowy opis inflacji. CCP dało ludziom pieniądze, które nie miały pokrycia w towarach, przez co nakreciło mechanizm inflacji i plexy drożeją na skutek inflacji :D

--- Cytat: Dux w Lipiec 29, 2015, 18:59:07 ---Przecież ten plex, za który opłacił swoje konto kosztował tyle samo $ co subskrypcja. Co za różnica, czy ktoś opłacił swoje konto osobiście, czy przez innego gracza - "wytwórcę plexa".

--- Koniec cytatu ---

Różnica jest następująca:
Gracz A kupuje 2 plexy - kasa wpływa do CCP
Gracz A aktywuje jednego plexa na sobie, a drugiego sprzedaje plexa graczowi B. Gracz B odnawia subskrybcję.
ILOŚĆ PLEXÓW sprzedanych: 2

Wariant 2:
Gracz A kupuje 2 Plexy - kasa wpływa do CCP
Gracz A aktywuje plexa na sobie, a drugiego wymienia z kontem CCP na ISKi.
Gracz B nie ma plexa, więc kupuje w CCP.
ILOSC Plexów sprzedanych: 3 + nieznana liczba tych co kupili za $$ bo na markecie były za drogie.

Po prostu w tym przypadku gracz A wymienia plexa za ISKi które CCP wyczarowuje z powietrza. To przyczyna inflacji.

Dodatkowo skupując małą ilość plexów z rynku powoduje się, że ceny rosną i najsłabsza część graczy nie będzie w stanie wyfarmić i kupi sobie za $$. To naprawdę takie skomplikowane?

Chciałbym zwrócić uwagę, że z przeciwnej strony nie padły żadne argumenty, że moje wnioskowanie jest obarczone błędem, ale wyłącznie zapewnienia o wierze, że tak nie jest.

--- Cytat: GlassCutter w Lipiec 29, 2015, 19:35:43 ---Ty nie miałeś czasem stać się już potentatem na rynku EvE? Minął jakiś miesiąc od czasu jak opisywałeś swoje kokosowe biznesy którymi podbijesz jita. Jak poszło?

--- Koniec cytatu ---

A miałem, ale pomysł nie wypalił i porzuciłem go. Mieliście rację.
Teraz czasem wylatuję wenturką kopać veldspar przy state war academy, żeby zarobić na statki i bawię się w suicide ganking. Skilluje sobie pilota catalista do zabijania takich noobów w wenturkach jak ja. Tak jak radziliście.

Filip Bonn:

--- Cytat: MortimerPL w Lipiec 29, 2015, 19:13:34 --- ani razu nie powiedziałem, że tak jest naprawdę, że tak jest, ale wskazywałem że jest to możliwe i prawdopodobne.

--- Koniec cytatu ---

To możliwe czy prawdopodobne?

--- Cytat: MortimerPL w Lipiec 29, 2015, 19:55:51 ---Chciałbym zwrócić uwagę, że z przeciwnej strony nie padły żadne argumenty, że moje wnioskowanie jest obarczone błędem, ale wyłącznie zapewnienia o wierze, że tak nie jest.

--- Koniec cytatu ---

Acha, czyli my mamy podawać argumenty , kiedy Ty będziesz sobie pisał "możliwe, prawdopodobne". LOL

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej