Śmietnisko > Off Topic

Windows 10 legalnie za darmo :)

<< < (5/6) > >>

sztosz:

--- Cytat: [VIDE] Herezja w Czerwca 29, 2015, 19:33:05 ---Edyta. Naklejka płyta itd + faktura.

--- Koniec cytatu ---

Co ma piernik do wiatraka? :) Ważny jest stan faktyczny, a nie to czy ktoś ma naklejkę na komputerze (no chyba że mówimy stricte tylko i wyłącznie o M$ OEM, ale już nie OEI).

Cały myk z tanim oprogramowaniem wynika prawie zawsze z tego, że lwia większość oprogramowania nie ma czegoś takiego jak region lock. Soft kupiony w Bangladeszu czy innej Kenii potrafi być naprawdę tani, a jeżeli prawo w danym państwie jawnie pozwala na odsprzedaż licencji, to taką licencję można bez żadnego problemu odsprzedać i może być legalnie używana. A nawet jeśli jakieś zapisy w licencji czegoś takie zabraniają, to nie mają one zastosowania, jeżeli ogólnie pojęte "prawo" w danym państwie stanowi inaczej.

Dlaczego były takie chryje z blokowaniem kluczy różnych wydawców gier, a przy okazji zapisy w umowach licencyjnych albo o zgodzie na arbitraż w konkretnym miejscu zamiast normalnego sądu. Albo zapisy o tym że klient zgadza się na to że nie będzie uczestniczył w pozwach zbiorowych, a zamiast tego będzie pozywał indywidualnie? To wszystko wynika z tego, że rynek, w tym przypadku gier, to ogromne pieniądze a w większości przypadków prawo chroni rynek i klientów, a nie dostawców oprogramowania. Taki Ubisoft sprzedawał w Rosji taniej gry, bo inaczej by w ogóle nie sprzedał. Rosjanie sprzedawali "na zachód" z zyskiem, ale i tak taniej niż można było kupić w "sklepie" na zachodzie. Ubisoft (ale nie tylko oni) się wkurwiał, bo przez naturalne prawa wolnego rynku w ich mniemaniu tracił na tym, ale to wszystko działo się w zgodzie z prawem i rosyjskim i "europejskim".

Z softem od M$ nie będzie problemu bo oni mają szalenie przyjazną politykę względem osób fizycznych nie mających licencji i jadących na "nielegalnych" kluczach. Nigdy nie ścigali takich osób (nie sami z siebie, co innego jak "z urzędu" komuś podpadł) i nie robili większych problemów "piratom". Najgorsze, z tego co pamiętam, to była czarna tapeta i komunikat że klucz który dany osobnik posiada może nie być oryginalny. A w tej chwili dzięki Nadelli wszystko idzie wskazuje na to, że M$ przestawia się zupełnie na inny model biznesowy, gdzie zwykły szary człowieczek za soft nie będzie w ogóle płacił w sposób bezpośredni.

Khobba:
Cześć i czołem. Na podstawie paroletnich doświadczeń z MS "od kuchni", mogę tylko poprzeć przedmówcę. MS raczej nie skupia się na użytkownikach domowych i nie będzie w żaden sposób ścigać ludzi, którzy działali na preview, a potem przeszli na oficjalne wydanie. Kasa jest w umowach z przedsiębiorstwami i to ich działy IT powinny się martwić, czy znajdzie się faktura potwierdzająca legalność softu.

Sent from tapapapatapapa

[VIDE] Herezja:

--- Cytat: sztosz w Czerwca 29, 2015, 20:45:50 ---Co ma piernik do wiatraka? :) Ważny jest stan faktyczny, a nie to czy ktoś ma naklejkę na komputerze (no chyba że mówimy stricte tylko i wyłącznie o M$ OEM, ale już nie OEI).

--- Koniec cytatu ---

Mam więc rozumieć, że ten soft nie jest legalny http://allegro.pl/windows-7-professional-3264bit-klucz-dvd-i5477277365.html ?

WhiteCat:
Z tego co ten typ sam pisze na dole aukcji zapewne jest to już gdzieś użyty system.
Dlatego właśnie zastanawiają te klucze z reddita, typy mają ich trochę, nie tylko do Windows, do tego kupę komentarzy etc. Wpadło mi do głowy, że mogą to być wersje np: z Dreamspark, albo innych programów Microsoft.
A aledrogo raczej mnie odrzuca, za bardzo wiem jaki z nas cwany naród.

sztosz:

--- Cytat: [VIDE] Herezja w Czerwca 29, 2015, 22:19:31 ---Mam więc rozumieć, że ten soft nie jest legalny http://allegro.pl/windows-7-professional-3264bit-klucz-dvd-i5477277365.html ?

--- Koniec cytatu ---
Pokaż mi opakowanie to Ci powiem. Jeżeli to jest nieodpakowane pudełko OEI to problemów nie będzie żadnych. Jak to jest już użyty klucz to mogą być problemy natury technicznej, ale nie prawnej.

@WhiteCat: Różnie bywa z tymi kluczami z Reddita, ale nie spodziewał bym się problemów. W najgorszym wypadku są to raczej klucze które, jak to Tony Soprano mówił: wypadły z ciężarówki ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej