Śmietnisko > Off Topic

Idziemy do woja

<< < (78/83) > >>

Qlko1:

--- Cytat: Azbuga w Czerwiec 30, 2015, 11:11:20 ---W momencie ataku na Rosję jeszcze do Niemiec jechały pociągi z rosyjskimi dostawami.

--- Koniec cytatu ---
Tak, rosyjskie sztaby miały mapy Niemiec, a lotniska, składy amunicji, centra łączności i dowodzenia rozmieszczone przez Rosjan typowo obronnie przy samej granicy. Rosjanie od początku lat 40tych drukowali czołgi i samoloty. W dniu ataku Rosjanie mieli prawie 5,5mln chłopa w kamaszach, z czego 800 tyś. w drodze do koszar. Stalin szykował się do wojny i Hitler doskonale o tym wiedział.

Hitler popełnił masę błędów w trakcie samej kampanii, ale IMO sama decyzja o ataku nie była błędem. Kilka miesięcy później Stalin by go zaorał stalowym walcem.

Ulf Nitjsefni:
Nawet nie miesięcy qlko, to była kwestia tygodni. Nikt nie zadaje pytania czemu Hitler zaatakował Rosję, skoro sam w Mein Kampf napisał, że przyczyną porażki Niemiec w I-szej wojnie była walka na 2 fronty. Bredzi się coś o "ziemiach na Wschodzie". Hitler miał podbite tyle ziemi w 1941, że starczyłoby mu na setke lat kolonizacji, gdyby chciał je zapełnić rodowitymi Niemcami.

Co do wątpliwości czy nasi zachodni "sojusznicy" nie mieli mocy. ludzi, sił i środków do zaatakowania Hitlera w 1939 roku to podpowiem. Prawie całe siły niemieckie były zaangażowane w Polsce. Nie mam dzisiaj siły, żeby szperać po google, ale dla wątpiących niech poszukają dziennika generała Haldera. Były szef sztabu OKH. Ładnie opisywał poczynania niemieckiej armii w latach 39-42. Dwa tygodnie po ataku na Polskę, Niemcy gonili resztką sił (paliwo, amunicja), ruski atak z 17-go września był niczym koło ratunkowe rzucone przez Stalina, Hitlerowi. Tak więc wystarczyło ruszyć dupy zza lini Maginota. No ale do tego potrzeba było jaj i woli politycznej (coś jak dzisiaj nasi "politycy" w sprawie nielegalnych imigrantów). Tak bardzo się przygotowywali do wojny, że kiedy w końcu Hitler kopnął żabojadów w dupska, zwinęli się w ile? 2 tygodnie?.

Tloluvin:

--- Cytat: GlassCutter w Czerwiec 30, 2015, 10:11:57 ---Pojechałeś Tloluvin z tymi wizjami Wielkiej Polski :D

--- Koniec cytatu ---
Mówisz tak jak bym to ja to wymyślił  :P
Przeczytałem o tym w gazecie z rok czy dwa temu i utkwiło mi to w pamięci. Nawet powoływali się tam na książkę jakiegoś polskiego historyka. A że tu podobny temat wpłynął i btw okazało się że są tu ludzie kumaci w tej dziedzinie to chciałem wykorzystać okazję do zweryfikowania tej tezy

ps
To miłe, że masz mnie za takiego mózgowca  ;)

ps2
bez kompa jak bez ręki  >:(

Qlko1:

--- Cytat: Ulf Nitjsefni w Czerwiec 30, 2015, 17:57:07 ---Nawet nie miesięcy qlko, to była kwestia tygodni. Nikt nie zadaje pytania czemu Hitler zaatakował Rosję, skoro sam w Mein Kampf napisał, że przyczyną porażki Niemiec w I-szej wojnie była walka na 2 fronty.

--- Koniec cytatu ---
Nigdy nie znalazłem sensownego źródła mówiącego kiedy Stalin miałby zaatakować. Wolałem bezpieczniej rzucić "miesięcy", zwłaszcza, że CCCP mocno w owym czasie spawało nowiutkie t-34 :)

--- Cytat: Ulf Nitjsefni w Czerwiec 30, 2015, 17:57:07 ---Dwa tygodnie po ataku na Polskę, Niemcy gonili resztką sił (paliwo, amunicja), ruski atak z 17-go września był niczym koło ratunkowe rzucone przez Stalina, Hitlerowi.

--- Koniec cytatu ---
Niemcy praktycznie przez całą wojnę zapasów paliwa to miały max na 8-10 tygodni.

--- Cytat: Ulf Nitjsefni w Czerwiec 30, 2015, 17:57:07 ---Tak więc wystarczyło ruszyć dupy zza lini Maginota. No ale do tego potrzeba było jaj i woli politycznej (coś jak dzisiaj nasi "politycy" w sprawie nielegalnych imigrantów). Tak bardzo się przygotowywali do wojny, że kiedy w końcu Hitler kopnął żabojadów w dupska, zwinęli się w ile? 2 tygodnie?.

--- Koniec cytatu ---
Tak jak pisałem wyżej. Zarówno Francja jak i Anglia poważnie obawiały się radzieckiej rewolucji. Do tego stopnia, że pozwolili się Hitlerowi zbroić mimo narzuconych limitów. A później to się już zwyczajnie bali. W samej Francji nastroje po ofiarnej I światowej też nie zachęcały szczególnie do bitki. Niemieccy dowódcy mieli też inny pogląd na sposób prowadzenia wojny. Francuzi i Anglicy naprawdę liczyli, że w razie konfliktu obie strony zasiądą w okopach. Jak zobaczyli jak to się robi w Polsce, to nie było już dość czasu na wprowadzenie nowej doktryny.

GlassCutter:

--- Cytat: Ulf Nitjsefni w Czerwiec 30, 2015, 17:57:07 ---Nawet nie miesięcy qlko, to była kwestia tygodni. Nikt nie zadaje pytania czemu Hitler zaatakował Rosję, skoro sam w Mein Kampf napisał, że przyczyną porażki Niemiec w I-szej wojnie była walka na 2 fronty. Bredzi się coś o "ziemiach na Wschodzie". Hitler miał podbite tyle ziemi w 1941, że starczyłoby mu na setke lat kolonizacji, gdyby chciał je zapełnić rodowitymi Niemcami.

Co do wątpliwości czy nasi zachodni "sojusznicy" nie mieli mocy. ludzi, sił i środków do zaatakowania Hitlera w 1939 roku to podpowiem. Prawie całe siły niemieckie były zaangażowane w Polsce. Nie mam dzisiaj siły, żeby szperać po google, ale dla wątpiących niech poszukają dziennika generała Haldera. Były szef sztabu OKH. Ładnie opisywał poczynania niemieckiej armii w latach 39-42. Dwa tygodnie po ataku na Polskę, Niemcy gonili resztką sił (paliwo, amunicja), ruski atak z 17-go września był niczym koło ratunkowe rzucone przez Stalina, Hitlerowi. Tak więc wystarczyło ruszyć dupy zza lini Maginota. No ale do tego potrzeba było jaj i woli politycznej (coś jak dzisiaj nasi "politycy" w sprawie nielegalnych imigrantów). Tak bardzo się przygotowywali do wojny, że kiedy w końcu Hitler kopnął żabojadów w dupska, zwinęli się w ile? 2 tygodnie?.

--- Koniec cytatu ---
W dalszym ciągu bez odpowiedzi pozostaje pytanie ile czasu potrzeba na powołanie pod broń, przeszkolenie i wyposażenie rezerwistów by stali się realną siłą na polu walki z niemcami. Francja padła w 2 tygodnie bo się nie broniła i jeśli poczytasz trochę o tym co oni przeszli podczas I WŚ to przestaniesz się im dziwić że nie chcieli kolejnej wojny. Przemysłu hitler nie zbudował w pierwszych 2 latach wojny więc potencjał produkcyjny mieli od początku bardzo duży. Fakt że w 39 najlepszymi czołgami były u nich zagarnięte czołgi czeskie zdezaktualizował się bardzo szybko.

--- Cytat: Tloluvin w Czerwiec 30, 2015, 18:24:21 ---To miłe, że masz mnie za takiego mózgowca  ;)

--- Koniec cytatu ---
Oszczędź sobie docinek.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej