Śmietnisko > Off Topic
Idziemy do woja
Dagund:
Miśki, nie mam zamiaru z wami dyskutować, ani nic wam udowadniać, macie całkowitą rację Putin oszalał, chce zawojować pół europy, albo i całą.
A Polskę wypalić atomem.
Dux:
--- Cytat: Dagund w Marzec 18, 2015, 15:58:59 ---Miśki, nie mam zamiaru z wami dyskutować, ani nic wam udowadniać, macie całkowitą rację Putin oszalał, chce zawojować pół europy, albo i całą.
A Polskę wypalić atomem.
--- Koniec cytatu ---
Czyli nie potrafisz ani wskazać źródeł potwierdzających informacje o przyznaniu się USA do finansowania Majdanu, ani nie wskażesz tych baz NATO?
A innym zarzucasz wiarę w propagandę.
Jan Morgenstern:
--- Cytat: Amek Vi w Marzec 18, 2015, 15:18:45 ---Wole być być żywą tchórzliwą głową rodziny niż odważnymi zwłokami "bohatera". Z resztą nazywaj to jak chcesz :).
--- Koniec cytatu ---
Gdyby to jeszcze było tak proste jak piszesz. Wojna jest takim kurestwem, że najczęsciej obrywają cywile. A poza niektórymi wyjątkowymi wojnami lub walkami zdecydowana większość żołnierzy przeżywa wojnę.
Dagund bo jedziesz rosyjską propagandą. Przytoczyłeś absurdalne argumenty rodem z RT w dodatku powiązałeś od razu Majdan z Debalcewem i cyborgami z lotniska w Doniecku jakby to nastapiło w tym samym czasie a nie po agresji Rosji na Ukrainę. Majdanu nie zorganizowali ani Amerykanie ani Polacy, Janukowycz zapracował sobie u własnych obywateli na to co się stało. Za to Rosja, jako wyjątkowo pokojowe państwo miała wszystko przygotowane aby zaatakować błyskawicznie sąsiada. A wierz mi,że taka operacja to nie jest spontaniczne działanie. Samo przygotowanie mundurów bez oznaczeń, koncentracja wojska, zabezpieczenie infrastruktury, itp wymaga planowania, przygotowania wszystkiego. Tego nie robi się w dzień lub kilka.
Agresywne rozmieszczanie baz i doradców więc Rosja ma prawo? Ma gówno a nie prawo. Po pierwsze NATO nie stanowiło żadnego zagrożenia dla Rosji co najbardziej widać teraz jak Rosja stanowi zagrożenie dla prawie wszystkich sąsiadów. A społeczeństwa państw sąsiadujących z Rosją mają prawo wybierać do jakiej organizacji czy sojuszu chcą należeć, zwłaszcza jeśli ich sąsiad ma pewne ciągotki. Jak myślisz dlaczego neutralne od tak długiego czasu Finlandia i Szwecja zaczynają już rozważać dołączenie do NATO? Poza tym o jakich bazach mówisz? Obecność NATO w byłych państwach Układu Warszawskiego a obecnie NATO byłą żadna praktycznie i nadal taka jest. Masz wojska na ćwiczeniach czy wzmocnioną obecnie misję Air Policing nad państwami bałtyckimi. Nawet tarcza antyrakietowa nie ma żadnego wpływu na potencjał Rosji wbrew temu co Rosja cały czas twierdzi. Ale Rosja głośno protestuje przeciw każdej próbie "niepokornych" sąsiadów w ramach wzmacniania swojego potencjału cokolwiek by to nie było i grozi podjęciem odpowiednich kroków lub rozmieszcza rakiety taktyczne w obwodzie kaliningradzkim aby pogrozić paluszkiem. Bez różnicy czy kup[owaliśmy rosomaki, NSM, JASSM, F-16 rosja zawsze protestowała i groziłą. Takie są fakty. Czy to jest agresywna polityka Polski, że modernizujemy armię znacznie mniejszą niż za czasów UW i PRLu? Albo że chcemy uniezależnić się od dostaw rosyjskich surowców energetycznych? A dla Rosji to już jest powód do oburzenia i gróźb.
sneer:
mniej wiecej 50 lat temu próba rozbudowy militarnej pod drzwiami innego supermocarstwa omal nie doprowadziła do wybuchu 3 wojny swiatowej
całe szczescie przywódcy jakos to ogarneli i nastapila deeskalacja
w ostatnich 2 dekadach nastapila zmiana rol i ten drugi blok mocno przesuwa linie swojej obecnosci i potencjalu militarnego pod płot pierwszego a pierwszy wierzga i robi nerwowe ruchy
dla mnie sytuacja w 100 procentach analogiczna ze strategicznego i politycznego punktu widzenia
celowo nie podaje szczegolow bo ludzie kumaci skojarza a dla reszty to przeciez bez znaczenia bo beda padac argumenty które w geopolitycznym równaniu sa bez znaczenia :)
Dagund:
@Dux
Stosując waszą retorykę to może wskażesz mi może plany Rosji co do wojny z polską albo z innym krajem europejskim, jakieś przecieki, może deklaracje putina ze będzie atakował nato? No wskaz mi to proszę... a bazke mają w Tadżykistanie, doradców wysyłali do Gruzji na długo przed wojna rosyjsko - gruzinska, zobacz gdzie te kraje sa położone.
@sneer
zaraz każą Ci wyciągać rachunki za przebazowania i rozkazy naczelnego dowództwa USA/NATO na to, inaczej zostaniesz oskarżony o co najmniej rusofilię.
@Jan Morgenstern
Nie usprawiedliwiam Rosji, po prostu wskazuję ze nie ma w politycznej grze podziału na czarne-białe. To jest gra na szachownicy geopolitycznej. Ukraina, Syria, Libia itp to jest gra o strefy wpływów.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej