Śmietnisko > Off Topic
Idziemy do woja
Azbuga:
ja powiem więcej - wolę żeby moje dzieci mówiły po niemiecku, rosyjsku czy chińsku niż żeby ktoś je zastrzelił
Filip Bonn:
--- Cytat: sztosz w Marzec 16, 2015, 23:01:49 ---http://sjp.pwn.pl/sjp/przyczyni%C4%87_si%C4%99;2511931 Polecam słownik. I tak, uważam że partyzantka, np. powstanie warszawskie przyczyniło się do tej rzezi która miała miejsce w Warszawie w sierpniu 1944.
--- Koniec cytatu ---
Ja to widzę zupełnie inaczej.
To właśnie Niemcy przyczyniły się poprzez swoje działania do tego, że w Polsce istniał najsilniejszy ruch oporu.
Każda akcja rodzi reakcję, im mocniejsze prześladowania tym mocniejszy opór, to jest reakcja łańcuchowa.
Myślisz, że nasi dziadkowie to byli idioci? Że śpieszno im było umierać? Bo naczytali się Dziadów Mickiewicza?
Że nie chcieli po prostu przeczekać wojny i przeżyć? Zapewne bardzo wielu miało taki plan.
Auschwitz zaczęło działać i mordować Polaków od 1940r i nie był to żaden odwet za partyzantkę tylko część planu naszego "cywilizowanego" okupanta.
Wbrew temu co część osób tu sugeruje, ludzie walczący w partyzantce to nie byli kretyni bez mózgów którzy poszli się zabijać bo usłyszeli to w radiu, przeczytali w gazecie, bo dali się ogłupić, że "Tak trzeba!"
To były w większości osoby które podczas okupacji potraciły bliskich, nieraz bardzo bliskich. Osoby które widziały jak ich żony, braci i siostry zagania się jak bydło do wagonów towarowych i wywozi na śmierć. Naprawdę to trzeba pisać?
Przemoc rodzi przemoc a kto zaczął mam nadzieję wszyscy jesteśmy zgodni?
Do powstania warszawskiego nie będę się odnosił, to oddzielny temat.
Więc jak chcesz to twierdź, że do tak dużej liczby ofiar przyczynił się opór Polaków a ja Tobie zawsze odpowiem, że tak duża liczba ofiar przyczyniła się do tak dużego oporu Polaków.
Imawz:
--- Cytat: Azbuga w Marzec 16, 2015, 23:30:48 ---ja powiem więcej - wolę żeby moje dzieci mówiły po niemiecku, rosyjsku czy chińsku niż żeby ktoś je zastrzelił
--- Koniec cytatu ---
sporo sobie w tym eve odbijasz będąc tym złym piratem. Ucieczka przed taką sytuacją oznacza tylko jedno...
że ktoś za ciebie będzie musiał zabijać abyś ty mógł przeżyć i się mnożyć...
brutalne, ale niestety prawdziwe - nikt nie chce umierać strzelać i zabijać ale czasami człowiekowi nic innego nie pozostaje.
Można oczywiście uciec jak proponujesz ale będziesz miał krew na rękach ludzi którzy walczyli i gineli za ciebie.
Nie ma tu dobrych rozwiązań, a niektórych wypowiedzi jak zrównanie wojny ofensywnej z defensywną zwyczajnie
nie da się skomentować i tacy ludzie powinni uciekać bo jakby co - skończą przed plutonem egzekucyjnym :-[ bo to co tu niektórzy wypisują śmierdzi tchórzostwem i zdradą i nie miam tu na myśli Azbugi.
FITTIpalti:
--- Cytat: [TS] Filip Bonn w Marzec 16, 2015, 22:08:47 ---Czyli to przez partyzantkę zginęły te miliony...
a ja całe życie myślałem, że przez obozy koncentracyjne :-X
--- Koniec cytatu ---
Ostatnio wyszło że nie możliwe było spalenie kilku milionów ludzi w krematoriach w te kilka lat więc z tymi milionami to przesada
FITTIpalti:
--- Cytat: Azbuga w Marzec 16, 2015, 23:30:48 ---ja powiem więcej - wolę żeby moje dzieci mówiły po niemiecku, rosyjsku czy chińsku niż żeby ktoś je zastrzelił
--- Koniec cytatu ---
Kurcze Niemcy istnieją od 1866 roku a ty juz byś chciał gadać ich językiem ? Szybko się ten naród poddaje z drugiej strony nie ma sie co dziwić skoro większość wartościowych Polaków wymordowali najpierw ruscy potem Niemcy i na końcu znowu ruscy już po wojnie ;) Zostały takie wypierdki co będą spierdalać jak im wróg do okien zapuka
Litości
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej