Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Ulf Nitjsefni:
Kiepskie zakończenie (ostatni rozdział w sumie) to miał właśnie Pomnik Cesarzowej. Miałem łzy wściekłości w oczach za takie zakończenie. 9/10 książki genialne i takie kiepskie zakończenie. Masakra.
Tomasz Kołodziejczak - Dominium Solarne czytałem całe, plus ten tom opowiadań "Głowobójcy" dziejący się w universum również. Najlepsze hard s-f w polskim wydaniu jakie można znaleźć.
Ostatnia Rzeczpospolita? Chodzi o te książki "Biała Reduta", "Czerwona mgła" (nie jestem pewien czy to było opowiadanie czy osobna ksiażka. Jeśli o to chodzi to również bardzo wysoko oceniam. Elfy w Rzeczpospolitej walczące magią z balrogami. Ostre :D
Doom:
tak własnie o to z elfami mi chodziło
Jakub Trokowski:
--- Cytat: Ulf Nitjsefni w Czerwiec 04, 2017, 20:49:57 ---Tomasz Kołodziejczak - Dominium Solarne czytałem całe, plus ten tom opowiadań "Głowobójcy" dziejący się w universum również. Najlepsze hard s-f w polskim wydaniu jakie można znaleźć.
--- Koniec cytatu ---
Hmmm... będę musiał sprawdzić.
Ja niedawno odkryłem cykl "Algorytmy Wojny" Michała Cholewy (4ry książki + zbiór opowiadań) - właśnie SF po polsku, polecam.
Ale na pewno będę wracał do - jeszcze wychodzącego - cyklu "Pola dawno zapomnianych bitew" Roberta J. Szmidta: naprawdę konkretne SF, które nazwał bym "mądrą space operą".
[BCPM] Moon Rabit:
--- Cytat: Xeovar w Kwiecień 28, 2017, 13:53:17 ---
Neal Stephenson - Seveneves - ciekawa książka o ziemii po ELE - Extinction Level Event. Czyta się trochę jak kronikę i nie każdy lubi Stephensona ale spoko.
--- Koniec cytatu ---
Co do książki czytałem, fabuła może być ale kwestie naukowe i techniczne stoją bardzo nisko bliżej tu do fantasy ;)
W kolejność od najbardziej rażących.
1. Użycie paliwa chemicznego do napędu rakiet, w obliczu ELE każdy rozsądny spróbował by impulsowego napędu jądrowego techniczne możliwy od od ponad 50 lat prace wstrzymane z powodu traktatu o zakazie testów jądrowych na ziemi, w powietrzu i w przestrzeni kosmicznej z 1963. * kto by się przejmował małym opadem radioaktywnym skoro mógł by uratować miliony ludzi :)
Porównanie:
Saturn V masa startowa 3,350 t na LOW*(300km) dostarczy 130 t
Impulsowy napęd masa startowa 10,000 t na LOW*(300km) dostarczy 6,100 t
2. Sposób rozwalanie księżyca nie trzyma się kupy ;)
I kilka mniejszy o których szkoda gadać ;)
nofti:
"Placówka Basilisk" - David Weber. Niesamowicie podobają mi się militarne S-F.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej