Śmietnisko > Off Topic
Dyskusja: Najlepsza ksiazka Sci-fi ktora przeczytales i wracasz do niej po latach...
Xarthias:
Zbiory opowiadań HV są cholernie nierówne, bo pisane przez różnych autorów, ale mają jedną zaletę - rozszerzają naszą wiedzę o HV, więc tak czy inaczej warto :)
Co do nowości, to niedawno (w marcu) wyszedł kolejny tom Honor, gdzie eskaluje konflikt z Ligą. We wrześniu ma być premiera szóstego tomu Safehold "Midst Toil and Tribulation" (tyż Weber), może wersja elektroniczna będzie wcześniej, tak jak "Rising Thundera".
Z innych autorów, przeczytałem sobie, z niejaką przyjemnością, "Ressurection" pióra Arwen Elys Dayton.
Czekam na "Doctor Who: Dark Horizons" - J.T. Colgan (chociaż nie zapowiada się na giganta, ale mam sentyment do tej serii).
Ciekawie zapowiada się Mongoliada, sygnowana m.in. przez Grega Beara. Pierwszy tom już wyszedł, drugi w Kindle Store pojawi się we wrześniu.
Ja generalnie przeglądam Kindle Stora z sortowaniem po dacie publikacji - tam najszybciej chyba trafiają nowości. A jak coś nie ma ebooka, to i tak nie przeczytam :P
Na koniec mam pytanko, czy ktoś może czytał coś z serii "Star Carrier" Iana Douglasa? I podzieliłby się wrażeniami?
ManganMan:
Ok, a prócz Honorverse wydano jakieś inne równie ciekawe military-sf w ostatnim czasie (wyłączając propozycje wyżej)?
Nadal czekam, aż w bibliotece będzie dostępny do wypożyczenia ''Honor wśród wrogów''.
Goomich:
--- Cytat: Xarthias w Maja 05, 2012, 20:51:18 ---Na koniec mam pytanko, czy ktoś może czytał coś z serii "Star Carrier" Iana Douglasa? I podzieliłby się wrażeniami?
--- Koniec cytatu ---
https://eve-centrala.com.pl/index.php?topic=7778.msg171335#msg171335
Doom:
--- Cytuj ---Zbiory opowiadań HV są cholernie nierówne, bo pisane przez różnych autorów, ale mają jedną zaletę - rozszerzają naszą wiedzę o HV, więc tak czy inaczej warto
--- Koniec cytatu ---
Faktycznie część to chłam, ale kilka to majstersztyk. Np Okręt zwany Francis >:D
Z cyklu "zaraz" bo około 19 czerwca pojawi się Piękna Przyjaźń (tak w sam raz na przybycie Webera do polski :P )
Potem jest In Fire Forge
Niedługo jeszcze ma się pojawić 6 tom Starfire (pisany bez udziału babki od piątego tom = mam nadzieję że będzie trzymał poziom 4 pierwszych częśći)
Doom:
--- Cytuj ---"A Beautiful Friendship" i "In Fire Forged" to już nie takie nowości, tylko w Polsce jesteśmy o rok za mainstreamem (na bieżącą są tylko gówna typu "Twilight" :/ ).
Mnie to strasznie wkurza, że u nas kupuję jako nowość trzecią część cyklu, a na amazonie jest ich już sześć... Wkurzam się i kupuję tam, czytam po angielsku, potem kupuję jeszcze raz po polsku i czytam to, czego nie doczytałem po angielsku
--- Koniec cytatu ---
Wąskie gardło stanowią tu możliwości przerobowe tłumacza (chociaż IMO pazerność wydawnictw też jest elementem składowym problemu). Ale wolę żeby to wychodziło wolniej, a było tłumaczone przez tą samą sprawdzoną osobę niż gdyby każdy tom był tłumaczony przez gościa z łapanki ktory akurat był wolny... pamiętasz tłumaczenie Zysk'a? :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej